Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Collageen boost

Collageen boost? 6 dingen die je dan het beste kunt eten.

Wist je dat je met voeding de natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam kunt stimuleren? Door je levensstijl kun je de afgifte van collageen in je lichaam verlagen, maar ook verbeteren. En zo’n collageen boost vertraagt dus ook het verouderingsproces van je lichaam.  

Tijd om eens door je keukenkastje te gaan!

Wat is collageen?

Collageen is een structureel eiwit dat een essentiële rol speelt in de vorming en ondersteuning van bindweefsel in ons lichaam. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het behoud van de stevigheid en elasticiteit van de huid, waardoor rimpels en verzakking worden tegengegaan. Maar collageen zit niet alleen in onze huid: het is belangrijk voor de stevigheid en structuur van al onze lichaamsweefsels. Het wordt vaak gezien als de 'lijm' die onze huid, botten, pezen, spieren en gewrichten bij elkaar houdt.

Collageen wordt geproduceerd door fibroblasten, speciale cellen in ons bindweefsel. Tijdens dit proces worden aminozuren omgezet tot procollageen, dat vervolgens weer wordt omgezet in collageenvezels. Deze vezels vormen een netwerk dat de structuur van verschillende weefsels ondersteunt.

Vertraging van collageenproductie

Helaas is collageenproductie geen eeuwigdurend proces. Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke productie van collageen af. Vanaf het 25e levensjaar wordt dit verlies al merkbaar (en ontstaat de eerste huidverslapping) en versnelt het na het 30e levensjaar. Dit resulteert in een langzaam verlies van huidelasticiteit en het ontstaan van rimpels, maar dus ook zwakkere weefsels in de botten, gewrichten en spieren.

Het is dus heel natuurlijk dat de collageenproductie met de jaren vermindert. Maar onze leefstijlkeuzes hebben een grote invloed op hoe snel of langzaam dit proces verloopt. Enkele boosdoeners die de collageenproductie nog sneller vertragen zijn:

  • Roken
  • Alcohol
  • UV-straling
  • Stress
  • Ongezonde voeding als suikers
  • Gebrek aan hydratatie

Een collageen boost door middel van voeding

Waar de collageenproductie vertraagt kan worden, kan het ook gestimuleerd worden met de juiste voeding. Belangrijke voedingsstoffen voor de collageenproductie, zoals eiwitten, worden via het spijsverteringskanaal opgenomen en geabsorbeerd in de bloedbaan. De opgenomen voedingsstoffen worden vervolgens via de bloedbaan getransporteerd naar de cellen die betrokken zijn bij de collageenvorming. Deze cellen, bekend als fibroblasten, zijn verantwoordelijk voor de synthese en afgifte van collageenvezels. 

In de cellen worden de aminozuren, met name proline en glycine, gebruikt als bouwstenen voor de vorming van procollageen, dat een voorloper is van collageen. Vitamine C speelt een cruciale rol in dit proces omdat het de enzymen activeert die nodig zijn voor de omzetting van procollageen naar collageen. Ook co-factoren zoals koper zijn betrokken bij het cross-linken van collageenvezels, waardoor de structuur stevig en stabiel blijft. Eenmaal gevormd wordt collageen uitgescheiden door de fibroblasten. Kortom: voeding speelt een belangrijke rol wanneer jij je jezelf een collageen boost wil geven. Zet vooral de volgende voedingsstoffen en -middelen op je lijstje:

1. Vitamine C

Voedingsmiddelen: citrusvruchten, aardbeien, paprika's, broccoli.

Functie: vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen. Het stimuleert de productie van procollageen, een precursor van collageen, door de enzymen die betrokken zijn bij collageensynthese te activeren. Vitamine C werkt ook als een krachtige antioxidant, waardoor schade aan collageen door vrije radicalen wordt verminderd. Onze collageenpoeder bevat vitamine C als co-factor voor extra goede opname.

2. Aminozuren 

Voedingsmiddelen: vis, gevogelte, eieren, bonen, noten.

Functie: aminozuren, vooral proline en glycine, zijn bouwstenen van collageen. Ze helpen bij het creëren van de structuur van collageenmoleculen. Door voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan aminozuren, voorzie je het lichaam van de bouwstenen die nodig zijn voor de collageensynthese.

3. Koper

Voedingsmiddelen: noten, zaden, schaaldieren, volle granen.

Functie: koper is een sporenelement dat nodig is voor de vorming van gezonde collageenvezels. Het is betrokken bij het cross-linken van collageen, waardoor de structuur stevig en stabiel blijft.

4. Silicium 

Voedingsmiddelen: volkoren granen, haver, rijst, groenten zoals spinazie.

Functie: silicium is belangrijk voor de vorming en het behoud van collageen. Het helpt bij het koppelen van collageenvezels en bevordert de elasticiteit van de huid.

5. Antioxidanten

Voedingsmiddelen: bessen, groene bladgroenten, noten, donkere chocolade.

Functie: antioxidanten beschermen collageen tegen schade door vrije radicalen. Ze verminderen oxidatieve stress, wat de afbraak van collageenvezels kan vertragen.

Eiwitten

6. Voedingsmiddelen: eieren, zuivel, peulvruchten, gevogelte, noten en zaden.

Functie: collageen is opgebouwd uit aminozuren, en eiwitten zijn de bron van deze aminozuren. In het bijzonder zijn aminozuren zoals proline, glycine en hydroxyproline van bijzonder belang voor de vorming van collageen.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar