Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Invloed lever op gezondheid

De invloed van je lever op jouw gezondheid

Het mooie orgaan, de lever, is superbelangrijk voor heel veel verschillende processen in je lichaam. De meest bekende daarvan, en daarover meer verderop in deze blog, is natuurlijk het ontgiften van toxines en belastende stoffen. Maar wist je dat de lever in totaal wel 500 verschillende taken in het pakket heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gal aanmaken om de vetten die je eet goed te kunnen afbreken, biochemische omzettingen zoals het op- en afbouwen van hormonen en immuun cellen, en zelfs het maken van cholesterol behoort de lever toe.

De bouwvakker van je lichaam

De lever is een orgaan van ongeveer anderhalve kilo, wat zelfs meer energie verbruikt op een dag dan je hersenen. Je lever ligt rechtsboven in je buikholte een beetje verscholen onder je ribben. Je kunt de lever ook wel vergelijken met een bouwvakker want in de lever worden veel stoffen afgebroken, gerenoveerd of opgebouwd. Zo zet de lever bijvoorbeeld bepaalde vitamines om in de actieve vorm, die bruikbaar is in de cellen. Om een voorbeeld hiervan te noemen: de inactieve vorm van vitamine B6, pyridoxine zet de lever om in de actieve vorm p-5-p, of wel pyridoxaal-5-phosphaat. Als dit proces, vaak door overbelasting van de lever, niet goed verloopt heb je de kans om vitamine B6 te gaan stapelen.

De lever als beschermer van jouw immuunsysteem

Een van de belangrijkere taken van de lever, die niet bij iedereen bekend is, is het maken van nieuwe glucose als energiebron, dit heet gluconeogenese. Op het moment dat er, tijdens ziekte bijvoorbeeld, dringend en snel nieuwe energie nodig is, zet de lever bijna alle taken ‘on hold’ en breekt de lever eiwitten en vetzuren af om daar extra glucose van te maken. Het immuunsysteem kan namelijk alleen fungeren op de brandstof glucose. Dus stel je voor dat je koorts hebt, dan is jouw immuunsysteem heel actief en heeft de lever dan nodig als glucose leverancier om actief aan de gang te blijven. Natuurlijk zorgt jouw lichaam ervoor dat je niet vergiftigd dus je lever blijft wel bezig met afvoeren van schadelijke stoffen maar op een heel laag niveau. Dit kan daarom voor klachten zorgen, zoals vermoeidheid, jeuk, vocht vasthouden en breinmist.

Jouw lever schoonmaken: ontgiften

Je kunt je lever gezond eten. Wat wij ook wel noemen: je lever ontgiften en herstellen. Dit om jouw gezondheid te bevorderen en immuunsysteem te versterken. De ontgiftende capaciteit van je lever is een verhaal apart. Dit gaat namelijk via verschillende fases en voor elke fase heb je weer bepaalde hulpstoffen nodig vanuit je voeding. Voedingsmiddelen die de leverfuncties goed ondersteunen zijn:

Knoflook, uien, bieslook, asperges, vette vis, paranoten, zoethout, eieren, broccoli, bloemkool, spruitjes, en andere koolsoorten, donkere bladgroenten zoals andijvie, verse kruiden als kurkuma, gember, koriander, paddestoelen, en verder gevogelte, radijsjes en rabarber.

Je lever ontgiften kan ontstaan vanuit verschillende oorzaken. Bijvoorbeeld wanneer je zelf actief stopt met een ongezond voedingspatroon, stopt met alcohol drinken of bepaalde medicaties slikken. Wanneer je een abrupte wending maakt in jouw voedingspatroon kan dit effect hebben op je lever, waardoor je bijvoorbeeld eerst door klachten gaat zoals vermoeidheid, slapeloosheid of “muffe” geurtjes. Jouw lever gaat tijdens een ontgiftingsfase namelijk door een aantal verschillende fases heen waar hij best wat support kan gebruiken:

  1. Water- of vetoplosbaar maken van niet gewenste of niet langer bruikbare stoffen
  2. Een extra omzettingsstap zodat de stoffen afgevoerd kunnen worden via urine, zweet en ontlasting

Wanneer jij jouw lever in een schoonmaakproces zit, of dit nu bewust of onbewust gebeurt, is het van belang dat je lever optimaal functioneert en ondersteunt wordt in het ontgiften proces. Om jouw lever te ondersteunen hebben we een blog geschreven over de stappen die jij het best kunt nemen bij het ontgiften van je lever. Houd onze blogs in de gaten voor tips ter ondersteuning van jouw lever. 

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar