Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

De overgang Charlotte Labee Supplements

Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?

Heb jij last van opvliegers, nachtzweten, depressieve gevoelens, gewichtstoename (vooral rond je middel), huidveroudering, vermoeidheid, vergeetachtigheid, droge huid, pijnlijke gewrichten?

Dan is er een grote kans dat je in de overgang bent. De overgang kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal niet lekker meer slaapt en je dus niet fit voelt. Deze klachten ontstaan doordat de productie en de verhouding van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron verandert. Dit proces start zachtjes aan al vanaf een vrouw haar 35e jaar.

De eierstokken produceren vanaf dan minder oestrogeen en progesteron, hierdoor neemt de vruchtbaarheid af.

De 10-15 jaar vóór de menopauze ben je in de overgang, oftewel de peri-menopauze. Deze peri-menopauze kan heel wat klachten geven. De gemiddelde leeftijd voor de daadwerkelijke menopauze is 53 jaar. De menopauze heb je pas echt bereikt als je een jaar lang geen eisprong hebt gehad en dus niet gemenstrueerd hebt.

Niet normaal

Maar weet je dat het helemaal niet zo normaal is als je echte overgangsklachten hebt?

In landen langs de Middellandse Zee, gaan vrouwen namelijk gemiddeld anders door de overgang heen. Hoe kan dit?

Volgens onderzoek heeft het eten van veel groenten een positief effect en deze worden meer gegeten in die gebieden. Ook het gebruik van olijfolie in plaats van ongezonde vetten is daar heel normaal. Ook wordt in dat gebied veel meer uit zee gegeten, waardoor de vrouwen meer omega 3 binnen krijgen.

Uit onderzoek blijkt verder dat ook het eten van veel bladgroenten en kruisbloemigen (zoals broccoli, bloemkool, radijsjes etc) leidt tot minder symptomen.

Alcohol en cafeïne hebben daarentegen beide een negatief effect, doordat bij het gebruik hiervan de kans op opvliegers en s-nachts wakker liggen verhoogt.

Leefstijl

Leefstijl heeft een grote invloed op het wel of niet krijgen van overgangsklachten.
De aanmaak en afbraak van hormonen luistert zeer nauw. Zodra een hormoon niet meer nodig is breekt de lever het af. Het kan zijn dat de lever het nogal druk heeft met het afrekenen met toxines en het afvoeren van afvalstoffen. Dit gaat niet altijd goed door onder andere chronische stress, verkeerde voeding, suikergebruik en lichaamsvreemde stoffen als alcohol, medicijnen of zware metalen die je binnengekregen hebt. Bij elkaar kan dit er dus voor zorgen dat je meer overgangsklachten hebt. Het is nooit één oorzaak maar een optelsom van meerdere risicofactoren.

Je kunt dus veel invloed uitoefenen op je hormoonhuishouding met Brain food, supplementen en een gezonde leefstijl.

Zo is beweging ook superbelangrijk. Door de veranderde hormoonhuishouding kun je eerder last hebben van osteoporose. Je moet je botten dus blijven ‘belasten’ om de botaanmaak te blijven stimuleren. Dit doe je door flink te bewegen, denk aan wandelen, (touwtje) springen en krachttraining. Vitamine D, K, magnesium en collageen zijn belangrijk voor gezonde botten en tanden. Het is dus raadzaam te zorgen dat je genoeg van deze stoffen binnen krijgt en aan te vullen met supplementen.

Ashwagandha, femaluse, saffraan en kurkuma dragen ook bij aan de juiste werking van hormonen*. 

Wat kun je zelf doen tegen overgangsklachten?

  • Je voeding optimaliseren. Eet veel groenten (minimaal 500 gram per dag), gezonde vetten en eiwitten
  • Meer en vaker bewegen
  • Stress reduceren door meer te ontspannen
  • Specifieke supplementen nemen om je te ondersteunen.

*Claim in afwachting van goedkeuring.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar