Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Matcha gezond

Wat maakt matcha gezond en uniek?

Misschien heb je onze matcha thee wel eens voorbij zien komen op onze tijdlijn of in onze webshop. Maar hoe is matcha ineens zo populair geworden? Wat is het precies en waarom is matcha gezond? Deze antwoorden op deze vragen vind je in deze blog. 

De oorsprong van matcha

Matcha is een Chinese poeder en is in China dan ook al eeuwenlang een bekende theesoort. Door de Japanse monniken werd matcha thee van China naar Japan overgebracht en daar groeide de populariteit snel. Vervolgende verspreidde deze unieke thee zich over de hele wereld en kunnen we het tegenwoordig niet meer wegdenken uit onze gezonde leefstijl.

Alle soorten thee wordt gemaakt van één specifieke theeplant, de Camellia sinensis. Zo ook matcha. Matcha wordt in het proces echter zo’n 3 tot 4 weken voor de oogst overschaduwd met doeken waardoor de chlorofylproductie een boost krijgt. Heb je je wel eens afgevraagd hoe die mooie groene kleur ontstaat? Of waar de zoete umamismaak vanaf komt? Dit wordt dus veroorzaakt door het overschaduwen van de plant!  

Waarom is matcha gezond?

In tegenstelling tot gewone thee, waarbij de bladeren worden geïnfuseerd en vervolgens weggegooid, consumeer je bij matcha daadwerkelijk de hele theebladeren. Dit betekent dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die de bladeren te bieden hebben.

We noemen hieronder een tweetal gezondheidsvoordelen van matcha.

Matcha zit boordevol antioxidanten

Matcha zit boordevol met antioxidanten, vitamines en vezels. Denk aan; calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten. Zo zeggen experts zelfs dat 1 kop Matcha-thee qua voedingsstoffen gelijk staat aan 10 tot 15 kopjes gewone groene thee.  

Matcha zorgt voor een energieboost

Matcha bevat cafeïne, maar het bevat ook het aminozuur L-theanine. Deze combinatie zorgt voor een kalmerende en tegelijkertijd verkwikkende werking, in tegenstelling tot de scherpe pieken en dalen die sommige mensen ervaren na het drinken van koffie, kan matcha dus zorgen voor een gevoel van alertheid.

Matcha gezond

Hoe kun je matcha gebruiken?

Wil je graag zelf de gezondheidsvoordelen van matcha ervaren? Je kunt matcha op verschillende manieren gebruiken!

Matcha thee

De meest traditionele manier om matcha te consumeren is als thee. Schep een halve theelepel matcha poeder in je kopje en voeg een klein scheutje koud water toe. Klop met een matcha-klopper tot alle klontjes zijn opgelost en voeg dan 100 ml water toe. Volgens experts is 80 graden de beste temperatuur, laat kokend water dus eventjes afkoelen voordat je het toevoegt. 

Klopt vervolgens nogmaals met een matcha-klopper tot er een klein schuimlaagje ontstaat.

Matcha latte

Voeg matchapoeder toe aan opgeschuimde melk (of een plantaardige melk naar keuze) voor een heerlijke en romige matcha latte. Zo kun je ook genieten van de voordelen van matcha in een zachtere, melkachtige variant.

Matcha smoothies

Voeg een theelepel matchapoeder toe aan je favoriete smoothierecepten voor een gezonde boost. Combineer het met spinazie, banaan, en amandelmelk voor een heerlijke groene smoothie.

Matcha desserts

Geef desserts zoals ijs, cakes, koekjes en wafels een gezonde draai door matcha toe te voegen. Het geeft niet alleen een mooie groene kleur, maar ook een subtiele en verfijnde smaak.

Matcha is dus niet zomaar een thee; het is een krachtige bron van antioxidanten en andere fijne voedingsstoffen. Of je het nu als matcha thee drinkt, in een latte verwerkt of aan je favoriete recepten toevoegt, matcha kan een waardevolle aanvulling zijn op jouw dagelijkse routine.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar