Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Tips gezondheid lever

Ondersteun je lever met de volgende tips

In onze vorige blog legde we jou uit wat de werking is van jouw lever, de bouwvakker van jouw lichaam. In deze blog gaan we dieper in op hoe jij je lever optimaal kunt ondersteunen bij een proces van ontgiften.

Ga niet detoxen

De capaciteit van het wel of niet goed kunnen ontgiften, hangt van veel factoren af. Veel mensen zweren bij detox kuren door alleen maar sappen te drinken of een leverreinigingskuur te doen met bitterzout bijvoorbeeld. Over de manieren van detoxen valt veel te vertellen, met name ook dat het niet altijd aan te raden is. Als je namelijk al weinig energie of niet de juiste voedingsstoffen op peil hebt in je lichaam, dan kan detoxen je zelfs meer uitputten en zelfs enorm belasten. 

Manieren om je lever te ondersteunen

Hieronder lees je hoe je op een veilige manier het effectief ontgiften van het lichaam verder kunt bevorderen:

  1. Ondersteun je spijsvertering en je darmflora

Kies voor gezonde, liefst biologische voeding zonder e-nummers, eet meer groenten en drink voldoende zuiver water. Laat alcohol en een te veel aan suikers staan.

Bij een verstoring van de darmflora, hopen afvalstoffen zich ook op in de darm. Ondersteun daarom de darmen door pre en probiotica en vezelrijke groenten en fruit.

  1. Zorg dat gifstoffen loskomen uit de vetcel

Toxines worden opgeslagen in het vetweefsel, dit is volgens het lichaam de meest veilige plek als ze niet helemaal afgevoerd kunnen worden. Polyfenolen zijn stofjes die de stofwisseling verhogen en de vetcellen stimuleren om gifstoffen los te laten; denk aan bronnen als groenten, fruit, goede olijfolie en groene thee- extract (ook Matcha).

  1. Stimuleer de ontgiftingscapaciteit van de lever

Ongiftingsenzymen in de lever maken de in het bloed circulerende gifstoffen onschadelijk. Deze processen hebben voedingsstoffen als hulpbron nodig, zoals eerder in dit blog beschreven.

Ook de algen chlorella en spirulina kunnen helpen bij het afvoeren van gifstoffen. Deze worden dan via de blaas en darm uitgescheiden.

  1. Actief zweten is belangrijk

Door te zweten tijdens beweging zorg je ervoor dat de gifstoffen goed worden vervoerd. Beweeg elke dag minstens 30 minuten zo intensief dat je goed gaat zweten. Ook een bezoek aan de sauna of het nemen van een heel warm bad helpt om extra te zweten. 

  1. Verlaag je maaltijdfrequentie

Als je maximaal drie eetmomenten op een dag hebt, inclusief tussendoortje, zorg je ervoor dat je ook uren niks eet. Zo krijgt de hele spijsvertering en met name de lever tussendoor de nodige rust om te herstellen en regenereren.

  1. Ontspanning en stressreductie

Zorg voor voldoende slaap want ‘s nachts helpt de lever mee om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden. Zo kunnen andere organen ook gedurende de nacht hun functies blijven uitvoeren.

Stress en gelijktijdig ontgiften gaan niet goed samen. Tijdens stress ondersteunt de lever, ook weer door die gluconeogenese, de vecht- vluchtreactie omdat deze meer glucose vraagt. Andere taken gaan dan weer op een laag pitje. 

Samenvattend is het dus om de lever een handje te helpen van belang om goed te eten, voldoende te bewegen (zweten), minder vaak te eten, te ontspannen én om het ontgiften te ondersteunen met groenten, fruit, zeewieren, kruiden, groene thee extract, pro-biotica, B-vitamines, eiwitten, vezels en enzymen. Wens jij graag hulp in jouw proces naar een gezonder voedingspatroon? Neem dan eens contact op met ons therapeuten team met een gratis adviesgesprek en wij kunnen samen beoordelen wat jij nodig hebt in jouw proces.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar