Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Hormonale cyclus

Sporten gedurende je hormonale cyclus

Sport en beweging is essentieel voor een goede gezondheid én om je hormonen in balans te krijgen en/of te houden. Maar dat betekent niet dat je dagelijks in de gewichten moet hangen. Sterker nog, wanneer je luistert naar je lichaam en cyclus en je sportactiviteiten daarop aanpast, doe je je lichaam een groot plezier! In deze blog lees je meer over sporten gedurende je hormonale cyclus.

Misschien heb je zelf weleens gemerkt dat je de ene week meer energie en kracht hebt dan een andere week in je cyclus. Dit heeft te maken met hormoonschommelingen en deze komen elke cyclus weer terug.

Je hormonale cyclus

Wanneer je de verschillende fasen van een cyclus vergelijkt met de seizoenen (meer hierover lees je hier), kun je de menstruele fase bijvoorbeeld vergelijken met de winter. Je oestrogeenlevel is het laagst op de eerste menstruatiedag, terwijl het stresshormoon cortisol tijdens deze fase juist wat hoger is. Helemaal niet erg, maar een extra cortistolpiek door intensieve sportactiviteiten kun je beter even vermijden. 

Na je menstruatie krijg je vaak weer wat meer energie (vergelijk het met de lente) en kun je prima weer een sport beoefenen waarbij je hartslag omhoog gaat en je lekker wat gaat zweten. In de zomerfase van je cyclus, de ovulatie fase, zit je een kort moment in je oestrogeen piek. Dat zorgt ervoor dat je veel meer energie hebt en is dan ook het uitgelezen moment om je uit te sloven in de sportschool.

Sporten gedurende je hormonale cyclus

Wanneer je beweegt worden er namelijk diverse hormonen aangemaakt zoals endorfine, dopamine en serotonine. Allemaal hormonen die zorgen voor een fijn, happy en energiek gevoel. Zo’n 2 -3x in de week (lichte) krachttraining is fijn voor je hormonen. Dit kun je afwisselen met wandelen, zwemmen, yoga, pilates, fietsen of een andere activiteit die jij fijn vindt.

Winterfase: Tijdens de menstruatie heeft je lichaam rust nodig en is het fijn om lichte trainingen te doen. De eerste 2 dagen van de menstruatie is rust het meest belangrijke, menstrueren is immers al een sport voor je lichaam. Daarna kun je denken aan yoga, wandelen of stretchoefeningen. Menstrueren is immers al een sport voor je lichaam.

Lente fase: Je merkt in deze fase dat je wat meer energie krijgt en dat een uitdaging fijn is. Je kunt tijdens deze fase cardio beoefenen zoals hardlopen, fietsen of roeien. Je zit nog niet op je hoogste energieniveau, dus rustig opbouwen is belangrijk.

Zomer fase: In deze fase heb je volop energie, dit is de tijd dat je intensief kunt gaan sporten en je kunt uitleven met dumbells tijdens een fijne sessie krachttraining. Pak vooral de gewichten op, en werk aan je spieropbouw.

Herfst fase: Je kunt nu merken dat je energie langzaam achteruitgaat. Beweging is goed, maar ga niet tot de max. Zwemmen, yoga, wandelen, pilates, ballet of dansen zijn fijne activiteiten tijdens deze fase.

Hormonale cyclus

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar