Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Ijzertekort bij vrouwen

Steeds meer vrouwen lijden aan ijzertekort: zo komt dat

65 tot 80 procent van de vrouwen hebben niet genoeg ijzerreserves, ontdekte een voedingsonderzoeker aan de universiteit van Wageningen. Als er langdurige tekorten zijn, dan kan dat lijden tot bloedarmoede. Het is dus belangrijk om een tekort op tijd te herkennen.

De oorzaken zitten hem in onze veranderde leefstijl en voedingspatronen.

Symptomen van ijzertekort 

Naar schatting leidt een kwart van alle vrouwen aan bloedarmoede als gevolg van ijzertekort, ontdekte voedingsonderzoeker Hans Verhoef in 2023. Dat daar (nog) zo weinig aandacht voor is, is opmerkelijk. Als er meer aandacht voor zou zijn, kunnen vrouwen ook gewaarschuwd worden voor de symptomen om zo bloedarmoede te komen. Je kunt namelijk na een tijdje gewend raken aan het ijzertekort en de symptomen daardoor niet goed (meer) opmerken. Symptomen bij een ijzertekort zijn onder andere duizeligheid, vermoeidheid en kortademigheid.

IJzer is nodig om zuurstof via het bloed te vervoeren en bij de organen af te leveren. Ook slaat het zuurstof op in spieren. Vitamine C speelt hier ook een rol in: die bevordert weer de ijzeropname. Bij een vitamine C tekort kan er dus uiteindelijk ook een ijzertekort ontstaan.

Oorzaken van ijzertekort bij vrouwen

Dat tegenwoordig zoveel vrouwen aan een ijzertekort lijden, heeft te maken met veranderde voedingspatronen: steeds meer mensen eten vegetarisch of veganistisch, en ijzer halen we voor het grootste deel toch uit vlees. ‘Maar mannen kunnen toch ook vegetariër zijn?’, hoor ik je denken. ‘Waarom hebben zij dan geen tekorten?’. Dat heeft weer te maken met de vrouwelijke cyclus. Vrouwen verliezen per maand gemiddeld 40 tot wel 200 ml bloed tijdens de menstruatie, wat gelijk staat aan een bloeddonatie. Als dit verlies aan ijzer niet wordt aangevuld, ontstaan er snel tekorten. Ook tijdens de menopauze vinden er zulke grote hormonale veranderingen plaats, dat er sneller een ijzertekort ontstaat.

Meer vlees eten?

Dat er zoveel ijzertekort is, is zorgelijk. Naast dat het voor de vrouw zelf klachten en gezondheidsproblemen kan opleveren, is het in het geval van zwangerschap ook gevaarlijk voor de ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk dat er meer aandacht voor komt, en ook voor de oplossing: het aanvullen van het dieet met ijzersupplementen en vitamine C. Dat er minder vlees gegeten wordt, is namelijk een goede ontwikkeling voor het milieu en het dierenwelzijn. Maar nu is het belangrijk om ook aan ons eigen welzijn te denken.

Bronnen:

  • Josselin Gordijn - Door de huidige leefstijl hebben steeds meer vrouwen bloedarmoede: ‘Meer vlees eten is geen oplossing, ijzerpillen wel, Parool
  • Moisidis-Tesch, C. M., & Shulman, L. P. (2022). Iron deficiency in women’s health: new insights into diagnosis and treatment. Advances in Therapy, 39(6), 2438-2451.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar