Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Stoppen met alcohol - impact lever

Stoppen met alcohol drinken en de impact op je lever

Bijna iedereen drinkt wel is een glaasje alcohol in het weekend of bij een borrel. Je weet misschien wel dat alcohol veel invloed heeft op je lichaam maar je lever heeft het vooral zwaar te verduren wanneer er alcohol wordt gedronken.

De functies van de lever

De lever heeft verschillende soorten functies en de belangrijks hiervan zijn:

 1. Productie van energie
 2. Productie van gal
 3. Zorgen voor en stabiele bloedsuikerspiegel
 4. Productie van Cholesterol
 5. Opslag van een aantal belangrijke vitamines en mineralen: A, B-vitamines, D, K en ijzer.

Alcohol is eigenlijk giftig voor ons lichaam en moet door onze lever gefilterd worden. Bij de afbraak van alcohol ontstaan er stoffen die schadelijk zijn voor de lever. Ongeveer 90% van de totale alcoholconsumptie wordt door de lever verwerkt. Wanneer er vaak en veel alcohol wordt gedronken loopt de lever hiermee risico op schade aan de lever. Bij langdurig en overmatig alcohol gebruik kan je te maken krijgen met leververvetting. (Dit is een ontsteking aan de lever)

Wat er gebeurt wanneer je stopt met alcohol drinken

Wanneer je stopt met alcohol drinken merk je meteen verschil. Je lichaam kan namelijk herstellen, wordt fitter, helderder en vrolijker. Dit verschil is na enkele dagen al vaak te voelen.  De voordelen van stoppen met alcohol zijn o.a.:

 • Je slaapt beter: alcohol verstoort je slaap, je slaapt vaak wel sneller in maar je slaapt onrustiger en minder diep.
 • Je voelt je fitter en scherper
 • Je verbetert je weerstand: wanneer je alcohol drinkt is je weerstand een stuk lager en je kan daardoor sneller ziek worden.
 • Je huid gaat stralen: alcohol droogt je lichaam uit en dit kan je zien aan je huid. Deze wordt doffer.
 • Je (kan) afvallen: Wist je dat je door alcohol drinken veel meer hongerhormoon aanmaakt? Dat verklaart waarom je na een avondje stappen vooral trek hebt in een vette hap. Alcohol bevat calorieën, hier sta je misschien niet gelijk bij stil maar dit zijn ‘lege calorieën’.
 • Je maakt je lever gezonder!

Tips bij stoppen met alcohol drinken

Wanneer je wilt stoppen met alcohol drinken dan is het belangrijk om je lever hierbij goed te ondersteunen. Dit kan je doen met de volgende tips:

 1. Je lever is gek op voedingsmiddelen met een bittere smaak.

Denk hierbij aan: witlof, artisjok, andijvie, spruitjes, ui, radijs, knoflook, rucola, tijm, brandnetel en gember. Tip: probeer minimaal wekelijks iets van deze voedingsmiddelen in te zetten.

 1. Kurkuma ook wel curcumine genoemd, dit is de werkzame stof in kurkuma en zorgt voor een betere vertering in je maag-darmstelsel en ondersteund de lever in zijn ontgiftingsfase. Ook zorgt het voor een goede werking van de galblaas. Tip: gebruik is wat vaker kurkuma kruiden door je gerechten heen of maak een heerlijke kurkuma melk (recept)
 2. Kies zoveel mogelijk voor biologische voeding. Onze voeding in de supermarkt is erg bespoten. Deze gifstoffen moeten weer langs de lever om onschadelijk gemaakt te worden.
 3. Drink voldoende water. Je lever maakt afvalstoffen en gifstoffen o.a. onschadelijk door deze wateroplosbaar te maken, zodat de nieren dit kunnen afvoeren. Je plast op deze manier de afvalstoffen weer uit.
 4. Voeg meer groene groentes toe aan je menu. Groene groentes bevatten veel chorofyl (bladgroen) wat de ontgifting weer stimuleert. Maar ook het drinken van een brandnetel thee is fijn voor de ontgifting.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar