Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Supplementen kopen: waar moet ik op letten? Charlotte Labee Supplements

Supplementen kopen: waar moet ik op letten?

Supplementen zijn er in vele soorten en maten. De keuze in de supplementenmarkt is werkelijk enorm en elke aanbieder prijst de voordelen van zijn eigen producten. Soms is het daarom lastig om te beoordelen welke supplementen voor jou de beste keuze zijn.

Een belangrijke maatstaf voor de werkzaamheid van een supplement is de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Maar er zijn nog diverse andere factoren die van belang zijn om de goede supplementen te onderscheiden van de slechte. Hieronder lees je alles wat je moet weten!

Supplementen kopen: 7 tips om op te letten

Supplementen hebben al geruime tijd mijn belangstelling. Wegens het opzetten van mijn eigen supplementenlijn heb ik er de afgelopen jaren nog meer onderzoek naar gedaan. Ik schrok hierbij echt van de lage kwaliteitsstandaarden die veel producenten hanteren. Veel producten voldoen namelijk niet aan de volgende 7 kwaliteitseisen die ik zelf stel bij het kiezen van supplementen:

1). Het supplement moet organische verbindingen bevatten

Organische (lichaamseigen) verbindingen zijn beter opneembaar voor je cellen dan anorganische (lichaamsvreemde) verbindingen. Bij bijvoorbeeld een magnesiumsupplement worden organische verbindingen zoals tauraat, malaat of bisglycinaat beter opgenomen dan anorganische varianten zoals oxide, hydroxide, nitraat, fosfaat en carbonaat. Door de slechtere opname kunnen deze bovendien laxerend werken. Staat er op de verpakking van een supplement geen specifieke verbindingsvorm vermeld? Ga er dan vanuit dat het supplement een anorganische vorm bevat.

2). Het supplement moet uitgebreid getest en doorontwikkeld zijn

Het samenstellen en produceren van een goed supplement is meer dan alleen het verzinnen van een mooie productformule. Zonder uitgebreide testrondes is de werkzaamheid nooit 100% zeker en kan een product niet doorontwikkeld en verbeterd worden. Dit testproces is echter zeer kostbaar en tijdrovend, waardoor sommige producenten hier nauwelijks tijd en aandacht aan besteden. Vaak zijn dit de supplementen die voor lage prijzen in het winkelschap liggen bij de lokale supermarkt.

3). Het supplement moet in de juiste capsule zitten

Een supplement kan geproduceerd zijn in de vorm van onder meer een capsule, tablet, poeder of vloeistof. Een keuze voor een van deze varianten maak je niet alleen op basis van persoonlijke voorkeur of gemak, maar heeft ook invloed op de werkzaamheid. Zo bereiken de goede bacteriën in een probioticasupplement alleen je darmen als ze in een maagzuurresistende capsule zitten. Het is dan ook een veeg teken als een supplementenmerk met dit soort zaken geen rekening heeft gehouden.

4). Het supplement moet vrij zijn van schadelijke stoffen

Vanzelfsprekend moet een supplement gefabriceerd zijn in een hygiënische omgeving die aan de strengste kwaliteitscriteria voldoet. Ook moet de herkomst van de ingrediënten duidelijk zijn, zodat je zeker weet dat je geen verontreinigingen binnenkrijgt. Een ondergeschoven kindje is in dit kader vaak de verpakking. Veel supplementen zitten namelijk in een plastic verpakking, waardoor je in aanraking kunt komen met toxische stoffen zoals Bisfenol A (BPA). De producten uit mijn eigen supplementenlijn zijn daarom verpakt in donker glas, zodat blootstelling aan BPA wordt vermeden en de ingrediënten optimaal behouden blijven.

5). Het supplement moet de juiste vormen van ingrediënten bevatten

De ingrediënten in een supplement kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Natuurlijke ingrediënten komen voor in de natuur, terwijl synthetische varianten worden vervaardigd in een laboratorium. Hoewel natuurlijke stoffen vrijwel altijd beter zijn voor je gezondheid, vormen supplementen incidenteel een uitzondering op deze regel. Sommige ingrediënten zijn in de synthetische vorm namelijk makkelijker opneembaar voor je lichaam. Vitamine C is bijvoorbeeld beter opneembaar in synthetische vorm en vitamine E in natuurlijke vorm.

6). Het supplement moet ondersteunende cofactoren bevatten

Dit is geen keiharde eis, maar het laat wel zien of een supplementenmerk goed heeft nagedacht over een optimale werkzaamheid van de formule. Cofactoren zijn namelijk ondersteunende stoffen die de opname van het hoofdingrediënt verbeteren. De toevoeging hiervan kan betekenen dat een supplement wat duurder is, maar de werkzaamheid is in bepaalde gevallen dan ook extreem veel beter! Zink is een goed voorbeeld van een cofactor die regelmatig aan supplementen wordt toegevoegd om de opname van andere stoffen te verbeteren.

7). Het supplement moet natuurlijke zoetstoffen en opvulproducten bevatten

Een supplement bevat niet alleen hoofdingrediënten en cofactoren, maar ook zogenaamde hulpstoffen. Denk hierbij aan zoetstoffen om de smaak te verbeteren of opvulproducten die nodig zijn om het supplement te kunnen maken. Sommige zoetstoffen zijn schadelijk voor de gezondheid, terwijl andere een prima toevoeging zijn. Een zoetstof zoals erythritol is bijvoorbeeld zelfs geschikt bij diabetes. Voorbeelden van goede opvulproducten zijn microkristallijn cellulose (MCC), een natuurlijke polysacharide uit planten en Nu-FLOW®, een natuurlijk ingrediënt uit rijstextract.

Zitten er heel veel hulpstoffen in een supplement? Dan is er vaak minder van de werkzame stof aanwezig. Een supplement met 1 milligram kurkuma mag bijvoorbeeld al worden verkocht als kurkumasupplement. De overige 99 milligram kan dan bestaan uit opvulstoffen. Lees het etiket daarom altijd goed!

Interesse in onze supplementen? Bekijk dan nu alle supplementen!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar