Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Symptomen ijzertekort

Symptomen ijzertekort, herken jij ze?

Wanneer je een druk dagelijks leven hebt en van afspraak naar afspraak leeft, kan het gemakkelijk zijn om belangrijke signalen van je lichaam te negeren. Een veelvoorkomende aandoening waarvan de signalen vaak worden genegeerd is een ijzertekort. En dat terwijl deze aandoening vervelende gevolgen kan hebben voor je gezondheid en welzijn!

In deze blog gaan we in op de oorzaken van een ijzertekort, symptomen ijzertekort en bieden we enkele oplossingen!

Symptomen ijzertekort

Een ijzertekort kan zich op verschillende manieren uiten. Enkele veelvoorkomende symptomen van ijzertekort zijn:

1. Vermoeidheid

Eén van de meest voorkomende klachten bij mensen met een ijzertekort is aanhoudende vermoeidheid, zelfs na voldoende rust.

2. Duizeligheid en zwakte

Duizeligheid, zwakte en bleekheid zijn vaak tekenen van verminderde ijzerwaarden in het lichaam.

3. Kortademigheid

IJzertekort kan de zuurstoftransportcapaciteit van het bloed verminderen, wat kortademigheid kan veroorzaken. Zelfs bij lichte inspanning.

4. Koude handen en voeten

Een gebrek aan ijzer kan leiden tot verminderde circulatie, wat zich kan uiten in koude handen en voeten.

5. Verminderde cognitieve functies

Een ijzertekort kan ervoor zorgen dat je je minder goed kunt concentreren, een minder heldere geest hebt en dat je probleemoplossend vermogen achteruitgaat.  

Mogelijke oorzaken van een ijzertekort

Nu we de symptomen hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele mogelijke oorzaken van ijzertekort:

1. Onvoldoende inname via voeding

Een dieet dat onvoldoende ijzer bevat, vooral voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet, kan leiden tot een tekort.

2. Bloedverlies

Chronisch bloedverlies door bijvoorbeeld heftige menstruatie of maagzweren kan de ijzervoorraad uitputten.

3. Zwangerschap

Zwangere vrouwen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer en kunnen gemakkelijk een tekort ontwikkelen als ze niet genoeg binnenkrijgen.

4. Malabsorptie

Sommige gastro-intestinale aandoeningen, zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, kunnen de opname van ijzer in het lichaam verminderen.

5. Verhoogde ijzerbehoefte

Snelle groei bij kinderen of herstel na ziekte kunnen de ijzerbehoefte van het lichaam verhogen.

Oplossingen voor een ijzertekort

Na het bespreken van de oorzaken en symptomen ijzertekort, delen we natuurlijk graag een aantal oplossingen in deze blog!

1. IJzerrijke voeding

Voeg ijzerrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals rood vlees en volkoren granen, maar denk ook aan chiazaad, sesamzaad, pistachenoten, paranoten en cacao.

2. Supplementen

In sommige gevallen kan het slikken van een ijzersupplement de oplossing bieden. We adviseren wel om hier in overleg met een arts of orthomoleculair therapeut mee te starten, zodat je zeker weet dat je de juiste suppletie, combinaties en doseringen gebruikt.

Benieuwd hoe een persoonlijk supplementenadvies in zijn werk gaat? Klik dan hier!

3. Vitamine C

Combineer ijzerrijke voedingsmiddelen of supplementen met vitamine C-rijk voedsel, zoals citrusvruchten, paprika's en aardbeien. Vitamine C verbetert namelijk de opname van ijzer in het lichaam. Let er bij het aanschaffen van een ijzersupplement ook altijd op dat deze vitamine C als co-factor bevat.

4. Beperk cafeïne en calciuminname

Cafeïne en calcium kunnen de ijzerabsorptie verminderen, dus probeer deze stoffen te verminderen als je problemen hebt met ijzertekort.

Regelmatige controles

Laat regelmatig je ijzerstatus controleren, vooral als je vatbaar bent voor tekorten. Dit kan bij de huisarts of middels een Energetisch Morfologische Bloedtest.

Een ijzertekort kan dus leiden tot veel vervelende symptomen en klachten. Ons advies is om goed naar je lichaam te luisteren en mogelijke signalen niet te negeren. Onze therapeuten kijken en luisteren graag met je mee!  

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar