Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

vliegtuigeten

Tips bij een opgeblazen buik door vliegtuigeten

Ken je dat gevoel van een opgeblazen buik tijdens en na een vliegreis? Dit wordt ook wel een “jet belly” genoemd en wordt veroorzaakt doordat ons lichaam zich continu probeert aan te passen aan de veranderingen tijdens een vliegreis. Vliegtuigeten is dus niet de enige oorzaak van zo’n jet belly, maar toch kun je het beter laten staan en vervangen voor iets anders. In deze blog leggen we uit waarom, en delen we een aantal fijne alternatieven voor vliegtuigeten!

Wat is de oorzaak van een ‘jet belly’? 

Een van de grootste veranderingen waar je lichaam tijdens een vliegreis aan moet wennen, is de verschuiving in atmosferische druk. Je hebt ongetwijfeld weleens gemerkt dat je oren ploppen tijdens het opstijgen en landen? Dit komt om dat je oor kanaal zich aanpast aan de luchtdruk in de hoofdcabine.

Hetzelfde gebeurt in je spijsverteringssysteem, wat één van de belangrijkste oorzaken is van opgeblazen buik tijdens het reizen. De lucht die van nature in je darmen aanwezig is neemt toe en weer af om de luchtdruk veranderingen in de cabine (op basis van de vlieghoogte van het vliegtuig) te compenseren. Je spijsvertering komt dus letterlijk onder druk te staan.

Tijdens het vliegen zelf, wanneer je spijsvertering hard zijn best doen zich aan te passen aan de luchtdruk, merk je dit wellicht niet eens. Maar wanneer het tijd is om te landen staat je spijsvertering klaar om het overtollige gas vrij te laten. Krijgt het deze kans niet (omdat er niet direct een toilet in de buurt is en je je medereizigers niet mee wilt laten genieten), gaat je buik opzetten.

Speelt vliegtuigeten dan helemaal geen rol in een opgeblazen buik na de vlucht?

Niet helemaal. Omdat je spijsvertering zo hard voor je aan het werk is tijdens een vlucht, is het belangrijk om deze te ondersteunen. Vliegtuigeten bevat veel zout en suiker, terwijl je spijsvertering juist behoefte heeft aan vezels, goede vetten én een beetje rust.

Hoe ondersteun je jouw spijsvertering dan het beste rondom een vliegreis? Ga allereerst niet met een volle maag het vliegtuig in. Je spijsvertering heeft het al erg druk om balans te houden met de luchtdruk. Als het dan ook nog moet spijs verteren, is dit een grotere stress factor.

Daarnaast bevat vliegtuigeten dus meer zout, suiker en andere toevoegingen. Door de afgenomen cabine druk en lage luchtvochtigheid proeven we minder tijdens een vliegreis, dus er worden allerlei smaakversterkers aan vliegtuigeten toegevoegd.

Een goed alternatief is het meenemen van je eigen voeding: 

Makkelijk verteerbare snacks zijn: 

  • Appels met notenpasta om te dippen
  • Zelfgemaakt salade met bladgroenten
  • Volkoren crackers met hummus
  • Handje noten
  • Handje bosvruchten

Om je spijsvertering verder te ondersteunen kun je denken aan pre/probiotica supplement en spijsverteringsenzymen.  

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar