Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Voeding voor je lever

Voeding voor je lever, ondersteun dit belangrijke orgaan

Onze lever is een essentieel orgaan dat een breed scala aan taken vervult, variërend van het ontgiften van ons lichaam tot het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het is van belang om onze lever gezond te houden en goede voeding speelt hierbij een cruciale rol. Ontdek in deze blog hoe je jouw lever optimaal kunt ondersteunen met de juiste voeding.

Taken van de lever

Eén van de meest belangrijke taken van de lever is ontgiften, maar wat is ontgiften precies?

Ontgiften gaat over een omzettingsproces van toxines, hormonen, medicijnen en voeding. Voedingsstoffen worden in dit proces bruikbaar gemaakt voor onze cellen, terwijl hormonen en medicijnen worden geïnactiveerd waardoor ze niet meer schadelijk kunnen zijn.

Andere belangrijke functies van de lever zijn:

  1. Productie van energie
  2. Productie van gal
  3. Zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  4. Productie van cholesterol
  5. Opslag van een aantal belangrijke vitamines en mineralen: A, B-vitamines, D, K en ijzer.

De lever ondersteunen

De lever heeft dus belangrijke functies, maar draait tegenwoordig overuren waardoor het niet aan alle taken toekomt. Er gaan namelijk allerlei gifstoffen langs de lever om deze onschadelijk mogelijk te maken voor het lichaam, maar deze gifstoffen nemen alsmaar toe. Denk hierbij aan bewerkte voeding, alcohol, luchtvervuiling, zware metalen, hormoon verstorende stoffen in o.a. verf, meubels, kleding, make-up en huidverzorging.

Een goede lever ontgifting is onder andere belangrijk voor een gezonde galproductie. Zonder gal kunnen we namelijk geen vette maaltijden verteren. Dit kan problemen geven in de stoelgang, een langzamere spijsvertering en bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel geven.

Je kunt je lever dus ook wel zien als lichamelijke grenswachter. De lever is namelijk dag en nacht bezig met het ‘herkennen’ (wat voor stof is dit?), ‘afwegen’ (wat heeft het lichaam aan deze stof?) en het ‘beslissen’ (waar gaan we deze stof voor gebruiken?).

Voeding voor je lever

We kunnen dus in deze tijd wel wat liever voor onze lever zijn. Maar hoe doe je dit?

Allereerst is het belangrijk om bewerkte voeding, alcohol, cafeïne en hormoon verstorende stoffen zoveel mogelijk te laten staan. Wil je weten welke ingrediënten uit cosmetica je het beste kunt vermijden? Download dan hier ons gratis e-book ‘Zin & onzin over beauty en supplementen’.

Ondersteun je lever met de volgende voedingsmiddelen 

  1. Je lever is gek op voedingsmiddelen met een bittere smaak. Bittere stoffen stimuleren namelijk de afgifte van gal in de darmen en ondersteunen op deze manier een gezonde stoelgang. Denk hierbij aan: witlof, artisjok, andijvie, spruitjes, ui, radijs, knoflook, rucola, tijm, brandnetel en gember. Tip: probeer minimaal één keer per week iets van deze voedingsmiddelen op het menu te zetten.
  2. Curcumine is de werkzame stof in kurkuma en zorgt voor een betere vertering in je maag-darmstelsel. Ook zorgt het voor een goede werking van de galblaas. Tip: gebruik eens wat vaker kurkuma kruiden door je gerechten of maak een heerlijk kopje kurkuma melk.
  3. Kies zoveel mogelijk voor biologische voeding. Voeding uit de supermarkt is erg bespoten. Deze gifstoffen moeten weer langs de lever om onschadelijk gemaakt te worden waardoor het minder tijd overblijft voor andere belangrijke taken.
  4. Drink voldoende water. Je lever maakt afvalstoffen en gifstoffen o.a. onschadelijk door deze wateroplosbaar te maken, zodat de nieren dit kunnen afvoeren. Je plast op deze manier de afvalstoffen weer uit.
  5. Voeg meer groene groenten toe aan je menu. Groene groenten bevatten veel chorofyl (bladgroen) wat de ontgifting weer stimuleert. Maar ook het drinken van een brandnetel thee is fijn voor de ontgifting.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar