Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Onverwachte suikers

Waar zitten onverwachte suikers in?

In heel wat producten zitten onverwachte suikers. Producten waarvan je misschien verwacht dat ze gezond zijn. Zonde, dat er in zoveel producten suikers zijn verwerkt- en heel eerlijk gezegd, het is niet heel leuk om te weten - maar wel heel erg belangrijk als jij bewust(er) aan de slag wilt met voeding.

Veel producten uit de supermarkt bevatten verstopte suikers. Waardoor het extra belangrijk is voor jou op oplettend te zijn en te investeren in het lezen van de etiketten. Zo weet jij beter wat je binnenkrijgt en kun je een bewuste keuze maken of het voor jou nog de juiste keuze is. 

Deze producten bevatten onverwacht veel suiker:

 • Plantaardige melk: in veel plantaardige melk wordt suiker toegevoegd voor de smaak… zonde!
 • Kruidenmixen: kruidenmixen worden soms opgevuld met suikers, om de smaak te verbeteren of als ‘opvulling’. Je koopt dan stiekem suiker in plaats van kruiden.
 • Muesli- of eiwitrepen: dit zijn vaak suikerbommetjes, kijk maar eens op de etiketten en beoordeel zelf of het nog de moeite waard is ;)
 • Sauzen: in veel sauzen zit suiker toegevoegd, bijvoorbeeld in pindasaus en chilisaus.
 • Muesli: om smaak te geven aan de muesli wordt er suiker toegevoegd
 • Vruchtensap: vruchtensap is pure suiker, doordat de vezels van het fruit eruit zijn gefilterd blijft alleen de suiker over. Vaak voelt het gezond omdat het van fruit gemaakt is, maar is het helaas niet.

De alternatieven

Wanneer (een van) deze producten onderdeel zijn van jouw boodschappenlijstje, is het fijn om te weten waarvoor je ze kunt inwisselen of hoe je voor een gezondere keuze kunt gaan.

 • Plantaardige melk: kies voor de ongezoete versie, zo beperk je het aantal suikers dat je binnenkrijgt.
 • Kruidenmixen: kies voor de kruidenmixen waar geen extra suikers aan toegevoegd zijn, het beste is als de kruidenmixen alleen uit kruiden bestaan. Je kunt er ook voor kiezen om de kruiden zelf te mixen!
 • Muesli- of eiwitrepen: ga voor een reep waar heel pure ingrediënten inzitten zoals noten en zaden. En kijk goed op de voedingswaarden naar de hoeveelheid suiker die er in zit. Soms zitten er bijvoorbeeld dadels in een reep, dit verhoogt het suikergehalte. Kies dan toch liever voor deze versie, dan voor een reep met toegevoegde suiker.
 • Sauzen: het is heel gemakkelijk om je eigen sauzen te maken! Neem bijvoorbeeld (plantaardige)yoghurt als basis met kruiden en knoflook en je hebt een heerlijke saus voor bij je gerecht.
 • Muesli: ga voor zo min mogelijk ingrediënten op de ingrediënten lijst. Ook hier is het een gemakkelijke optie om zelf muesli te maken. Heel gemakkelijk in de oven met honing, noten en zaden bijvoorbeeld!
 • Vruchtensap: kies altijd voor een verse smoothie boven een vruchtensap. Ook kauwen op je smoothie helpt bij het verwerken. Wanneer je kauwt, komen er enzymen vrij die je helpen om de smoothie beter te verteren.
 • Alternatieven als basis voor in de keuken: honing, groene stevia en dadels bijvoorbeeld. Dit zijn natuurlijke producten die erg zoet zijn van zichzelf. Een goede vervanging van geraffineerde suiker. En ook hierin geldt, let op de hoeveelheden. Uiteindelijk blijft suiker toch suiker. 

Je hebt dus heel wat opties om gezondere keuzes te maken gelukkig! Het vraagt in het begin een investering van jezelf om de etiketten te lezen of om alternatieven zelf te maken. Maar zodra jij in de gaten krijgt dat je ongemerkt heel wat suikers binnenkrijgt, geeft het jou ook de kans om dit te minderen. Wanneer je dit doet, zal je lichaam en brein je dankbaar zijn!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar