Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Eten volgens je cyclus

Waarom eten volgens je cyclus een goed idee is

Leven volgens je cyclus. We horen het steeds vaker, maar hoe doe je dat? Allereerst is het goed om je bewust te zijn van je eigen cyclus en de verschillende fases. Zo heb je vaak het meeste energie gedurende je ovulatie fase, maar daalt deze weer in je luteale fase. Wanneer je je hier bewust van bent, kun je hier in het dagelijks leven rekening mee houden. Meer hierover lees je hier. Maar ook je maandelijkse bewegingsactiviteiten en voeding zijn van grote invloed op hoe jij je menstruatiecyclus doorloopt en wanneer je hier rekening mee houdt, zul je lekkerder in je vel zitten en minder klachten ervaren. Maar eten volgens je cyclus, hoe doe je dat precies? Je leest het in deze blog!

Waarom eten volgens je cyclus?

Met voeding kun je zo ontzettend veel doen! Zo kan ontstekingsremmende voeding tijdens je menstruatie fase zorgen voor minder krampen. Je kunt denken aan gember, kurkuma, knoflook en voeding rijk aan omega 3. Ook is het in deze fase goed om mineralen als ijzer en magnesium aan te vullen vanwege het bloedverlies.

In je folliculaire fase stijgt je oestrogeen level. Fyto-oestrogenen uit onder andere haver en lijnzaad stimuleren een gezonde oestrogeen productie dus voeg dit gedurende deze fase lekker toe aan je maaltijden!

Voeding tijdens je menstruatie 

Tijdens de menstruatie is het fijn om warme en voedzame maaltijden te eten zoals soepen, warme havermout, curry’s, ovenschotels of stoofpotjes. Laat koude maaltijden zoals een bakje yoghurt en ijskoude smoothies liever staan. Als je toch een smoothie maakt met diepvries fruit of groente, laat deze dan eerst ontdooien en op kamertemperatuur komen, zodat deze minder koud is. Koude maaltijden kosten je lichaam namelijk veel energie om te verteren, terwijl je lichaam tijdens de menstruatie al hard aan het werk is en alle energie juist nodig heeft. 

Mineralen welke je lichaam extra nodig heeft tijdens de menstruatie zijn magnesium en ijzer. Door het bloedverlies verliezen we namelijk ijzer, dus dit mag worden aangevuld. Magnesium is bij meer dan 300 processen betrokken in ons lichaam, in tijden van bijvoorbeeld stress wordt er veel magnesium verbruikt maar dus ook tijdens de menstruatie. Het is daarom belangrijk om goed op je magnesium inname te letten. Het is fijn om dit te combineren met voeding rijk aan vitamine C, dit zorgt namelijk voor een betere opname van ijzer!

Eten volgens je cyclus

Voeding tijdens je folliculaire fase

In deze fase is het fijn om verse en lichte voeding te eten. Voeding wat energie geeft en de werking van oestrogeen bevordert. In deze week is de stofwisseling trager, je lichaam heeft dan minder calorieën nodig. De lente is het seizoen van verse groenten en fruit, dus eet dit volop! Kies daarnaast voor vezelrijke voeding, voldoende eiwitten én kies voor gefermenteerde producten voor een goede darmflora. 

Eten volgens je cyclus

Voeding tijdens je ovulatie

In deze fase ben je vruchtbaar en stijgt jouw lichaamstempratuur door invloed van progesteron. Het is fijn om voeding te nemen rijk aan vitamine B en zink. Beide zijn heel belangrijke voor onze cellen en de aanmaak van progesteron. Daarnaast zijn ook eiwitten heel erg belangrijk.

Eten volgens je cyclus

Voeding tijdens je luteale fase

In deze fase kun je merken dat je lichaam vraagt om suikers, de welbekende cravings. Probeer dit toch te vermijden, want je hormonen worden hier niet blij van. Daarnaast is het ook goed om koffie, bewerkt voedsel, gluten en zuivel te vermijden. In deze fase is het belangrijk om meer calorieën binnen te krijgen. Een tip is om goede koolhydraten en voldoende eiwitten toe te voegen aan je maaltijden voor een betere verzadiging. Dit zorgt er tevens voor dat je minder snel naar slechte voeding zoals suikers grijpt. Je lever en darmen kunnen nu ook wel wat extra ondersteuning gebruiken want zij zijn hard aan het werk om oestrogeen af te breken en af te voeren. Wees daarom extra lief voor je lever door deze te ondersteunen met artisjokken, kolen, broccoli, asperges, waterkers en paksoi. Je kunt je darmen ondersteunen met pastinaak, zoete aardappelen, koolrabi en gefermenteerde producten.

Eten volgens je cyclus

Drink tot slot altijd voldoende water, het liefst minimaal 2,5 liter per dag. Dit kan in de vorm van gefilterd water, infused water of biologische (kruiden)thee zonder zoetstoffen.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar