Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Wat is het immuunsysteem en hoe kun je deze ondersteunen? Charlotte Labee Supplements

Wat is het immuunsysteem en hoe kun je deze ondersteunen?

Het immuunsysteem. We horen er veel over, maar wat is het eigenlijk? 

Je kunt je immuunsysteem vergelijken met een legertje dat je lijf beschermt tegen bacteriën, virussen en schimmels van buitenaf. Je immuunsysteem bestaat uit je huid, slijmvliezen, luchtwegen, het bloed en het lymfestelsel. Het is de functie van je immuunsysteem om bacteriën, schimmels, virussen, lichaamsvreemde stoffen en ander gevaar te herkennen en onschadelijk te maken en zo je gezondheid te waarborgen. 

Energie

Het is nooit helemaal te voorkomen dat je een griepje of verkoudheid krijgt, maar het is wel belangrijk dat je immuunsysteem te allen tijde voldoende energie heeft om aan je herstel te werken. Er zijn factoren die je immuunsysteem boosten, maar er zijn ook factoren die je immuunsysteem juist verzwakken. Ben jij vaak ziek of vermoeid, dan kan het zomaar zijn dat je een verminderde weerstand hebt – je immuunsysteem functioneert dan niet optimaal meer. 

Symptomen

Symptomen van een verminderde weerstand zijn: 

 • Regelmatig ziek
 • (Chronische) vermoeidheid
 • Veel infecties
 • Langzaam herstel en genezing
 • Allergieën of overgevoeligheden

Dit verzwakt je immuunsysteem

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende factoren welke een lage weerstand of slecht werkend immuunsysteem in de hand werken. Je kunt denken aan:

 • Te weinig slaap
 • Teveel stress
 • Alcohol, roken en/of drugsgebruik
 • Een operatie en/of medicijngebruik
 • Te weinig bewegen
 • Toxinen
 • Angst en depressies

Je kunt je wellicht voorstellen dat wanneer je lichaam druk is om in balans te blijven door bovengenoemde factoren, je afweersysteem op den duur overbelast is. Dit gaat ten koste van je immuunsysteem. 

Je immuunsysteem versterken

Het is dus essentieel om je immuunsysteem zo goed mogelijk te ondersteunen. Je ondersteunt je immuunsysteem onder andere door voldoende slaap en ontspanning, regelmatig te bewegen en genoeg water en kruidenthee te drinken. Maar ook voeding speelt een ongelooflijk grote rol in het verkrijgen en behouden van een sterk immuunsysteem. Gevarieerde voeding met voldoende vitaminen en mineralen, eiwitten, goede vetten en vezels is belangrijk. Omdat onze voeding tegenwoordig niet meer voldoende voedingsstoffen bevat, onder andere door het verarmen van de bodem en het gebruik van pesticiden, is in (zeer) veel gevallen suppletie nodig om je gezondheid en immuunsysteem te ondersteunen. 

Supplementen met een positieve invloed op het immuunsysteem zijn: 

*We adviseren om, voordat je start met het slikken van supplementen, advies in te winnen bij één van onze therapeuten. Zij kunnen je helpen met de juiste doseringen, combinaties en eventuele bijzonderheden bij het gebruik van medicijnen. Dit kan via een (telefonisch) supplementenadvies, meer informatie hierover vind je op onze website.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar