Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Huisdier allergie

Wat kan ik doen bij een huisdier allergie?

In dit artikel kun je lezen dat het hebben van een huisdier diverse voordelen heeft voor je gezondheid en geestelijk welzijn. Maar wat als je al begint te niezen zodra je alleen maar naar een puppy kijkt? Het hebben van een huisdier allergie kan het plezier van een snoezig konijn behoorlijk in de weg zitten!

Wat zijn de symptomen van een huisdier allergie? Welke oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan deze allergie én welke mogelijke oplossingen zijn er? We bespreken het in dit artikel met je!

Wat is een allergie?

Een allergie is een (overdreven) reactie van het immuunsysteem op stoffen die voor de meeste mensen onschadelijk zijn. Deze stoffen, die allergenen worden genoemd, kunnen variëren van pollen, huisstofmijt en schimmels tot voedingsmiddelen, insectenbeten en dus ook dierenhuidschilfers. Veel mensen denken dat de haren van huisdieren de allergische reactie veroorzaken, maar het zijn juist de huidschilfers waar het afweersysteem op reageert.

Bij mensen met allergieën interpreteert het immuunsysteem deze allergenen als een bedreiging en reageert het door antilichamen, waaronder histamine, vrij te geven. Het vrijkomen van histamine en andere chemicaliën leidt tot allergische symptomen.

De symptomen van een huisdier allergie

Allergieën, zo ook een huisdier allergie, kunnen verschillende symptomen veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Verstopte neus
 • Loopneus
 • Niezen
 • Hoesten
 • Jeukende ogen
 • Traanogen
 • Huiduitslag
 • Hoofdpijn
 • Kriebelde mond en/of keel
 • Benauwdheid en/of verergering van astmatische klachten

Oorzaken van een huisdier allergie

Huisdierallergieën ontstaan ​​wanneer het immuunsysteem overreageert op eiwitten die aanwezig zijn in het speeksel, de urine en de huidschilfers van huisdieren. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd.

Toch zijn er ook andere factoren die de allergische reactie kunnen verergeren. We bespreken ze hieronder:

Erfelijkheid

Wanneer één of beide ouders een allergie heeft, is de kans aanwezig dat je zelf ook sneller een allergie ontwikkelt. Er zijn namelijk verschillende genen die een rol spelen bij de werking van het immuunsysteem en hoe deze reageert op bepaalde stoffen.

Darmgezondheid

Steeds meer mensen kampen met een lekkende darm, een leaky gut. Hierbij is de darmwand beschadigd waardoor allergenen gemakkelijker de darmwand passeren en zo in de bloedbaan terecht komen. Huidschilfers van je favoriete huisdier zullen natuurlijk niet in jouw darmwand terecht komen, maar je lichaam moet wel extra hard werken om andere lichaamsvreemde stoffen te verwerken en af te voeren, waardoor er minder energie overblijft voor je immuunsysteem. Wil je meer lezen over je darmgezondheid? Klik dan hier!

Stress

Ook chronische stress beïnvloedt je immuunsysteem, waardoor het minder goed kan werken en zich minder goed kan wapenen tegen allergenen zoals huidschilfers van je trouwe viervoeter.

Omgaan met een huisdier allergie

Er zijn tegenwoordig steeds meer honden- en kattenrassen die geschikt zijn voor mensen met een huisdier allergie, zogeheten hypoallergene huisdieren. Toch geven we je ook een aantal tips mee om je eigen immuunsysteem te versterken, zodat je beter weerbaar bent tegen lichaamsvreemde stoffen!

 1. Ondersteun je darmflora met pre- en probiotische voeding. Bekijk hier welke voedingsmiddelen dat zijn!
 2. Drink dagelijks minimaal 2 liter water zodat je lichaam kan ontgiften.
 3. Zorg ervoor dat je niet nog meer histamine binnenkrijgt en laat histaminerijke producten zoals varkensvlees, bier, chocolade, rode wijn, e-nummers en drop zoveel mogelijk staan.
 4. Kies in plaats daarvan voor appels, abrikozen, boerenkool, zaden en brandnetel. Deze voedingsmiddelen bevatten juist weinig histamine.
 5. Verminder je stress. Zoals eerder gezegd kan stress het immuunsysteem verzwakken.
 6. Herstel de natuurlijke barrières van je lichaam zoals je huid, maar ook je keel, neus en oren door natuurlijke verzorgingsproducten te gebruiken en chemische geuren, parfum en schoonmaakproducten te vermijden.
 7. Ondersteun je immuunsysteem met voedingsstoffen zoals vitamine C, zink en vitamine B12.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar