Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Wat vertelt de grote boodschap ons? Charlotte Labee Supplements

Wat vertelt de grote boodschap ons?

De grote boodschap – we doen het allemaal. We hebben het er niet graag over, maar onze ontlasting vertelt ons ontzettend veel over onze darmgezondheid. Obstipatie, PDS, een opgeblazen gevoel en leaky gut; het zijn allemaal problemen die in onze darmen ontstaan. Gezonde darmen zijn van essentieel belang voor een gezond en gelukkig leven in balans.

Darmen, je tweede brein

Het brein is ons meest complexe orgaan en wetenschappers weten er eigenlijk nog maar heel erg weinig over. Wat ze inmiddels wel weten is dat onze hersenen nauw communiceren met onze darmen, dit gebeurt door middel van de brain-gut connection.

Het is dan ook niet zo dat onze darmen enkel verantwoordelijk zijn voor de vertering van ons voedsel. Ze spelen een ontzettend belangrijke rol bij de opname van voedingsstoffen en de aansturing van de hersenen. De communicatie verloopt via de nervus vagus – de belangrijkste zenuw van het autonome zenuwstelsel.

Zo geven de hersenen een seintje aan de darmen als er eten aankomt en geven de darmen een seintje wanneer er genoeg eten is. Dit wordt geregeld met behulp van het hormoon leptine.

Alles wat je eet beïnvloedt je hersenen én darmen en ook stress heeft niet alleen effect op het brein, maar ook op de darmen. Als je weet dat de darmen dezelfde hormonen en neurotransmitters aanmaken als je brein is dit makkelijker te begrijpen. Ze hebben immers ook nog eens dezelfde zenuwcellen! Kortom; je darmen zijn je tweede brein! 

Gezonde darmen

Alle bacteriën in onze darmen samen noemen we het microbioom. Deze bacteriën zijn van essentieel belang voor onze gezondheid en vechten continu met elkaar. We hebben namelijk goede én slechte bacteriën in onze darmen. In totaal zijn er maar liefst 800 verschillende soorten.

Je microbioom is als het ware een spiegel van je gezondheid. Het is verantwoordelijk voor energieproductie, communicatie met de hersenen, het antioxidantensysteem, ontstekingen én het immuunsysteem. Verstorende factoren zoals veel bewerkte voeding, stress, medicatie en alcohol leiden vaak tot een disbalans in de darmen. Zodra onze darm écht beschadigd is heeft het tijd en moeite nodig om dit te herstellen. Hier helpen onze therapeuten je met liefde bij. 

Typen ontlasting

Hoe staat het ervoor met jouw darmgezondheid? Je ontlasting vertelt het je. Hierbij spelen verschillende factoren zoals slaap, beweging, stress, vocht én voeding een belangrijke rol.

Losse keutels of een klonterige worst: Kan een teken van constipatie zijn, oorzaken zijn vochttekort, te weinig vezels of weinig beweging. Ook medicatie, PDS of een traagwerkende schildklier kunnen dit effect hebben.

Stevige worst: Ideale ontlasting!

Zachte keutels: Dit type ontlasting neigt naar diarree en kan ontstaan bij stress, medicatie, problemen in e spijsvertering, te veel suiker of een allergie of intolerantie.

Diarree: Volledig vloeibare ontlasting is een korte tijd in de darmen geweest. Het kan duiden op een infectie en er bestaat risico op uitdroging.

Als je elke ochtend een stevige worst achterlaat in het toilet zit het hoogstwaarschijnlijk goed met de stoelgang. Is dit bij jou niet het geval? Of heb je andere klachten? Ons therapeutenteam staat voor je klaar! Bestel je gratis supplementenadvies, vraag een orthomoleculair advies aan óf test je gezondheid!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar