Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Soorten vermoeidheid

Welke soorten vermoeidheid zijn er?

In ons drukke leven kunnen we allemaal wel eens vermoeid raken. Maar wist je dat er diverse soorten vermoeidheid zijn? Elk met hun eigen oorzaken, maar steeds dezelfde symptomen. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende vormen van vermoeidheid, hun oorzaak en mogelijke oplossingen.

Wat zijn de symptomen van vermoeidheid?

Symptomen welke horen bij vermoeidheid zijn:

 • Uitgeput gevoel
 • Gebrek aan energie
 • Hoge gevoeligheid voor prikkels
 • Slapeloosheid
 • Gebrek aan creativiteit
 • Verminderde focus
 • Rode wangen en oren tijdens de avonduren
 • Depressieve gevoelens 

Verschillende soorten vermoeidheid

Hoewel de symptomen van vermoeidheid vaak hetzelfde zijn, kunnen de oorzaken en oplossingen ervan verschillen. In deze blog bespreken we de volgende soorten vermoeidheid:

 • Stress
 • Burn-out
 • Chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS)
 • Fibromyalgie
 • Bijnieruitputting
 • Hypoglykemie

1. Stress gerelateerde vermoeidheid

Stress is een natuurlijke reactie op uitdagende situaties, maar aanhoudende stress kan leiden tot ernstige vermoeidheid. Het lichaam blijft in een staat van paraatheid, wat uiteindelijk uitputting veroorzaakt. Er zijn zo ontzettend veel prikkels die we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat moeten verwerken, dat het dagelijks leven soms voelt als een race tegen de klok. Veel mensen staan op met de eerste tekenen van vermoeidheid en starten hun dag met stress.

Het voltooien van de stresscyclus is van belang, om te voorkomen dat stress chronisch wordt (met fysieke en mentale vermoeidheid als gevolg). In deze blog lees je meer over de 5 fases van stress en hoe je deze kunt voltooien.

Daarnaast is het verminderen van stressprikkels van essentieel belang. Bewaak je agenda, laat suikerrijke en bewerkte voeding zoveel mogelijk staan en breng je systeem tot rust met kruiden als lavendel, rozemarijn en kamille.

2. Burn-out

Een burn-out is het gevolg van langdurige overbelasting en gaat gepaard met ernstige fysieke, emotionele en mentale uitputting. Je kunt een burn-out zien als het gevolg van chronische stress, maar toch vormt het een aparte groep binnen de verschillende soorten vermoeidheid.

Iedereen met een burn-out ervaart stress, maar niet iedereen met stress ontwikkelt een burn-out. Dit heeft deels te maken met de mate van stress, maar ook met mentaliteit en persoonlijkheid. Vaak zien we dat mensen met een burn-out ontzettend gedreven zijn, perfectionistisch, een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben, veel doorzettingsvermogen en een ongekende werklust. Ze negeren de signalen van hun lichaam en stoppen pas wanneer ze volledig zijn uitgeput.

Bovengenoemde eigenschappen zijn positieve kwaliteiten, zolang ze beheersbaar blijven. Echter is dit laatste vaak niet het geval door hardnekkige breinprogrammeringen. Een shift in mentaliteit en het herprogrammeren van het brein is dan vaak ook de oplossing voor herstellen van een burn-out. 

3. Chronisch vermoeidheidsyndroom (CVS)

Mensen met CVS ervaren extreme vermoeidheid die niet verbetert door rust. Het exacte mechanisme achter CVS is nog niet volledig begrepen, maar wanneer vermoeidheid minstens 6 maanden aanhoudt in een dergelijke mate dat dagelijkse bezigheden niet meer uitvoerbaar zijn, kun je spreken van het chronisch vermoeidheidsyndroom. 

Kenmerkende symptomen van CVS zijn:

 • Spierpijn in de nek en schoudergordel
 • Langdurige temperatuurverhoging
 • Vage hoofdpijn
 • Vergeetachtigheid
 • Gewrichtspijn
 • Verminderde concentratie
 • Moeilijk slapen
 • Rode keel zonder bacteriële infectie

Het chronisch vermoeidheidsyndroom is op te delen in 4 gradaties, van mild tot zeer ernstig. De oorzaak van CVS is vooralsnog onbekend en deze aandoening past niet in de reguliere geneeskunde omdat het niet in verband kan worden gebracht met een ziekteverwekker of psychische stoornis.

Heb je het vermoeden aan CVS te lijden? Neem dan contact op met een arts. De therapeuten van Charlotte Labee Supplements kunnen je begeleiden tijdens een consult met leefstijladviezen, voeding, mindset, supplementen en meer.

4. Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt in de ziekteleer geschaard onder spier- en bindweefselziekten en behoort tot reumatische aandoeningen. Deze ziekte is dan ook geen opzichzelfstaande vermoeidheidsaandoening maar omdat de ziekte gepaard gaat met extreme vermoeidheid en pijn wordt het wel in deze blog besproken. Vermoeidheid is namelijk het meest voorkomende symptoom van deze ziekte, naast extreme spierpijnen. Daarnaast zijn ook stijfheid, krachtverlies, darmproblemen, slaapproblemen en hoofdpijn kenmerkend voor fibromyalgie. 

In overleg met een arts kunnen verschillende bewegingsvormen zoals wandelen, zwemmen of fietsen positief bijdragen aan fibromyalgie. Daarnaast kunnen magnesiumsupplementen  helpen bij het ontspannen van de spieren. Tijdens een Uitgebreid Orthomoleculair Advies kijken onze therapeuten naar het gehele plaatje om jou zo goed mogelijk te ondersteunen bij dit ziektebeeld.

5. Bijnieruitputting

Bijnieruitputting wordt ook wel gezien als een extreme vorm van vermoeidheid en zou ontstaan door langdurende stress, wat leidt tot een verstoorde werking van de bijnieren.

Bij stress wordt een beroep gedaan op de bijnieren, zij scheiden de ‘vecht-of vluchthormonen’ adrenaline en noradrenaline af. Aanhoudende stress, maar ook langdurige boosheid of negatieve emoties, activeert de werking van bijnieren waardoor deze op termijn uitgeput kunnen raken.

De bijnieren produceren overigens ook geslachtshormonen. Vermindert libido is dan ook één van de symptomen van een bijnieruitputting, evenals verteringsproblemen, vaak plassen, koude rillingen, behoefte aan zout en suiker en een onregelmatige bloedsuikerspiegel.

Het zoveel mogelijk vermijden van stress in het dagelijks leven kan helpen herstellen van een bijnieruitputting, evenals het voldoende afwisselen van inspanning en ontspanning. Maar ook hierbij geldt dat de manier waarop jij reageert op stress, voor een groot deel afhankelijk is van je persoonlijkheid en mentaliteit. Inzicht krijgen in jouw breinprogrammeringen én deze herprogrammeren, is dan ook erg waardevol.

Daarnaast is het van essentieel belang je lichaam te voeden met voldoende goede voedingsstoffen en energie. Je kunt hierbij denken aan bananen, zalm, amandelen, chiazaad, spinazie en artisjok. Supplementen die de energiehuishouding ondersteunen zijn magnesium, ijzer, vitamine C en diverse B-vitamines.

6. Hypoglykemie

Waar het lijkt dat vermoeidheid in meer of mindere mate altijd stress gerelateerd is, is dat in het geval van hypoglykemie niet altijd het geval. Hypoglykemie (een te lage bloedsuikerspiegel) kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en prikkelbaarheid zonder dat stress hiervoor de trigger is. Stress kan echter wel een trigger zijn en bekend is dat stress invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

Bij hypoglykemie is er geen sprake van continue vermoeidheid, enkel wanneer er veel wisselingen zijn tussen hoge bloedsuikerspiegels (hyper) en lage bloedsuikerspiegels (hypo). Het stabiliseren hiervan is dan ook cruciaal. Hypoglykemie kan het gevolg zijn van een langdurig verkeerd voedingspatroon, maar kan ook genetisch zijn.

Tips om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren vind je in deze blog. Lijd jij aan hypoglykemie? Pas deze tips dan niet zomaar toe zonder overleg met je arts. Ook tijdens een consult kunnen we inzicht krijgen in de triggers voor een hypo en aan de slag gaan met het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

Heb je vragen over vermoeidheid of andere klachten? Neem dan vooral contact op met ons therapeuten team. We helpen je graag!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar