Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Blog maag- en darmklachten in Nederland

Blog maag- en darmklachten in Nederland

Heb jij vaak last van brandend maagzuur, diarree, winderigheid, verstopping, buikpijn of een opgeblazen buik? De maag en de darmen zijn onderdeel van ons spijsverteringskanaal en dit kunnen allemaal symptomen van de maag- of darmklachten.

Bijna 1 op de 4 Nederlanders loopt rond met maag, darm of leverproblemen. Dit gaat om ruim 3,7 miljoen mensen. Hierbij zien we dat ruim 60% vrouw is en 40% man.[1] 

Wat is de spijsvertering?

De spijsvertering is het proces waarbij het lichaam voedingsstoffen uit je eten en drinken losmaakt, opneemt en omzet naar bruikbare energie en bouwstenen. Dit totale proces van mond tot kont neemt ongeveer 24 tot 48 uur in beslag en er zijn tal van organen bij betrokken. Denk aan je mond, slokdarm, maag, dunne darm, lever, galblaas, alvleesklier, dikke darm, endeldarm en microbioom.

In de praktijk verloopt de menselijke spijsvertering niet altijd zonder problemen. Dat is niet verrassend, omdat er zoveel organen met verschillende functies bij zijn betrokken. Een kleine kink in de kabel heeft al gevolgen. De meest voorkomende oorzaken van een slechte spijsvertering zijn chronische stress en een ongezond voedingspatroon met veel bewerkte, suikerrijke en vezelarme voeding.

Wil je aan de slag met het verbeteren van je spijsvertering dan kan je deze tips thuis al inzetten:

  1. Goed kauwen: de spijsvertering begint al in de mond. Wanneer we niet goed kauwen kan dit zorgen voor spijsverteringsklachten in het spijsveteringskanaal.
  2. Verminder de inname van suikers: suikers hebben een grote invloed op ons lichaam maar vooral op onze darmen.
  3. Eet volwaardige en vezelrijke voeding: vezels geven je een vol en verzadigend gevoel maar zijn ook belangrijk voor een gezond darm microbioom
  4. Verminder stress: de spijsvertering komt pas goed tot stand wanneer wij in rust zijn. Bij stress staan we nog in de vecht en vlucht modus. Wanneer wij gaan eten tijdens stress kan de spijsvertering niet optimaal functioneren
  1. Spijsverteringsenzymen:
Spijsverteringsenzymen zijn eiwitten die vrijkomen in het spijsverteringsstelsel wanneer je eet. De alvleesklier en dunne darm spelen hierbij een belangrijke rol. Het is de taak van spijsverteringsenzymen om voedsel af te breken tot bruikbare voedingsstoffen voor het lichaam. De niet-bruikbare voedingsstoffen verlaten je lichaam weer via de ontlasting. Wanneer dit proces stagneert kan je lichaam belangrijke voedingsstoffen niet goed meer opnemen met een voedingsstoffen tekort als gevolg. Ook kunnen er maag- en darmklachten ontstaan.

 

Wanneer je lichaam bijvoorbeeld niet voldoende lactase aanmaakt, heeft het moeite om lactose te verteren. Hierdoor kunnen klachten als een opgeblazen buik en winderigheid ontstaan. Het kan dan prettig zijn om bij iedere lactose bevattende maaltijd, een lactase enzym te gebruiken.

Onze spijsverteringssupport (link naar het supplement) bevat een vier enzymen:

  1. Amylase zet koolhydraten om in suikers
  2. Protease zet eiwitten om in aminozuren
  3. Lipase zet vetten (lipiden) om in vetzuren en glycerol
  4. Lactase is nodig om lactose te kunnen verteren 

Loop jij al een langere tijd met maag- en/of darmklachten rond dan is het belangrijk om naar de oorzaak hiervan te kijken. Dit kan doormiddel van een darmconsult met microbioom onderzoek.

 

[1] https://www.rivm.nl/nieuws/bijna-kwart-nederlanders-kampt-met-klacht-of-aandoening-van-spijsverteringsstelsel)

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar