Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

vicieuze cirkel stress slaap

De vicieuze cirkel van stress en slaap

Stress en slaap zijn met elkaar verbonden. Wanneer je (heel) gestrest bent, kan die je slaap beïnvloeden en vice versa. Dus wanneer je niet goed slaapt kan dit jouw stressniveau op zijn beurt verhogen. Wanneer dit elkaar (dagen achter elkaar) blijft versterken, kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin deze twee factoren elkaar telkens weer erger maken.

Stress en slaap

Stress heeft een directe invloed op onze slaap en het vermogen om goed en diep te slapen. Wanneer je gestrest bent produceert je lichaam hormonen. Een van die hormonen is cortisol, dit houdt ons alert (soms heel handig). Maar wanneer er te lang en te veel cortisol in je lichaam is, verstoort dit de diepe slaap.

Slaap en stress

Slaap, of vooral het gebrek daaraan, heeft invloed op je stress. Wanneer jij niet genoeg of goed slaapt functioneren je hersenen niet optimaal en heb je waarschijnlijk meer moeite om met stressvolle(re) situaties om te gaan. Misschien herken je wel dat je meer prikkelbaar bent wanneer je niet goed geslapen hebt. Of misschien merk je dat je angstiger bent en niet zo weerbaar bent tegen dingen die gedurende de dag gebeuren. Dit versterkt de stresscyclus weer.

Doorbreken van de vicieuze cirkel

Gelukkig kan je zelf actie ondernemen om deze cyclus te doorbreken:

  • Meditatie: een paar minuten meditatie per dag kan je al helpen om meer in balans te komen en je stress levels te verminderen. Ook ademhalingstechnieken kunnen je zenwustelsel kalmeren.
  • Rustgevende slaap omgeving: zorg dat je een goede slaapomgeving maakt met zo min mogelijk licht en zo weinig mogelijk prikkels. Een plek waar je echt tot rust komt en waar je alleen komt om te slapen. Zorg ervoor dat je niet met telefoon in bed ligt of nog tv kijkt. Zo train je je lichaam op het slapen in je slaapkamer.
  • Tijd inplannen voor rust: plan wat momentjes op je dag, waarop je heel even de tijd neemt om te ademen, rust te nemen. Je kunt bijvoorbeeld de bovengenoemde mediatie of ademhaling doen. Maar ook een klein rondje wandelen of 1 minuut bewegen hebben een positief effect.
  • Beweging: iedere dag bewegen is heel belangrijk voor je gezondheid, en ook om je stresslevels te reguleren. Let er wel op dat je niet voor het slapen gaan nog aan intensieve beweging doet, plan dit liever in de ochtend of middag. Ook yoga kan heel mooi werken om je stressgevoel te verminderen.

 

Dus doorbreek je eigen patronen en zorg voor een goede nachtrust en zo min mogelijk stress gedurende de dag. Je helpt jezelf enorm door aan de slag te gaan met je eigen gezondheid!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar