Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

voorjaar en hormonen

Lentekriebels? Ontdek hoe het voorjaar je hormonen beïnvloedt

De dagen worden weer langer, planten krijgen knopjes en de zon laat zich steeds vaker zien. Je merkt het aan alles: het voorjaar is weer begonnen! Dit seizoen van vernieuwing en groei heeft niet alleen invloed op de wereld om ons heen, maar ook op onze interne biologie. Het veranderende seizoen kan een aanzienlijke invloed hebben op onze hormonen, wat op zijn beurt onze stemming, energieniveaus en algehele welzijn kan beïnvloeden. Laten we eens dieper ingaan op hoe lentekriebels onze hormonen beïnvloeden en hoe je in dit seizoen een gezonde balans bewaard.

De invloed van zonlicht op serotonine

Een van de meest opvallende veranderingen die de lente met zich meebrengt, is de toename van zonlicht uren. Dit heeft een directe invloed op ons hormoonsysteem, met name op de productie van serotonine, ook wel bekend als het 'gelukshormoon'. Serotonine speelt een belangrijke rol bij verschillende processen in ons lichaam, zoals:

  • Stemming en emoties
  • Een goede nachtrust (serotonine is de voorloper van melatonine, het ‘slaaphormoon’)
  • Eetlust en hongergevoel
  • Spijsvertering
  • Geheugen en concentratie

Wanneer we meer blootstelling hebben aan zonlicht, neemt de productie van serotonine toe, wat ons een gevoel van geluk en welzijn geeft. Dit verklaart waarom veel mensen last hebben van een winterdepressie en zich juist energieker en positiever voelen zodra de lente begint. Daarvoor is het wel belangrijk om naar buiten te gaan. Tijdens de lunchpauze een korte wandeling maken, kan al voldoende zijn om je serotonine te verhogen.

Voorjaarsmoeheid en cortisol

Hoewel de komst van de lente vaak gepaard gaat met een toename van energie, kunnen sommige mensen juist last krijgen van voorjaarsmoeheid. Dit kan mede ontstaan door veranderingen in onze cortisolniveaus. Cortisol, ook wel bekend als het 'stresshormoon', speelt een belangrijke rol bij:

  • Reguleren van energielevels
  • Reageren op stress
  • Wakker worden in de ochtend (dit noemen we ook wel de ‘cortisol awakening response’)

De wisseling van de seizoenen brengt best wat veranderingen met zich mee. Binnen in jouw lichaam gebeurt er van alles, maar daarbuiten vaak ook. De agenda’s raken voller, er zijn meer sportactiviteiten, feestjes en borrels, de vakantie moet gepland worden, een grote voorjaarsschoonmaak in huis, en ga zo maar door. Al deze dingen bij elkaar opgeteld kunnen leiden tot verhoogde cortisolniveaus, met vermoeidheid of zelfs uitputting tot gevolg. Tips tegen voorjaarsmoeheid lees je aan het einde van deze blog.

De invloed van seizoensgebonden allergieën

Een andere factor die onze hormonen tijdens de lente kan beïnvloeden, zijn seizoensgebonden allergieën. De bloeiende lente brengt een overvloed aan pollen en andere allergenen met zich mee, wat kan leiden tot allergische reacties als je daar gevoelig voor bent. Deze allergische reacties kunnen op hun beurt de cortisolniveaus verhogen, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Lees ook: Tips bij hooikoorts klachten

Zo zorg je voor gezonde hormonen in het voorjaar

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop we onze hormonen in balans kunnen brengen en optimaal kunnen profiteren van de lentekriebels.

  • Het handhaven van een gezonde leefstijl, waaronder regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en gezonde voeding, kan helpen om onze hormonen op een natuurlijke manier te reguleren.
  • Daarnaast zijn ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen geweldig om stress te verminderen en cortisolniveaus te stabiliseren.
  • Ten slotte kunnen bepaalde voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren en vitamine D, ook bijdragen aan een gezonde hormonale balans tijdens de lente.

Samenvatting

Het voorjaar heeft een merkbare impact op onze hormonen en humeur, voornamelijk door de toename van zonlicht die de productie van serotonine stimuleert, ons 'gelukshormoon'. Deze verandering kan ons meer energie geven, maar voor sommigen kan het ook gepaard gaan met voorjaarsmoeheid door schommelingen in cortisolniveaus en seizoensgebonden allergieën.

Om onze hormonen in balans te houden tijdens het voorjaar, is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen, het liefst in de buitenlucht. Ontspanningstechnieken zoals meditatie en yoga kunnen helpen bij het verminderen van stress en het stabiliseren van cortisolniveaus. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsstoffen, zoals omega-3-vetzuren en vitamine D, bijdragen aan een gezonde hormonale balans tijdens het voorjaar.

Wil jij weten wat jij kan doen voor een gezonde hormonale balans? Neem dan contact op met ons therapeuten team voor een gratis adviesgesprek en wij kunnen samen beoordelen wat jij nodig hebt in jouw proces. We helpen je graag!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar