Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Tips voor een ontspannen nachtrust

4 tips voor een goede nachtrust

Lukt het jou bijna nooit om snel in slaap te vallen? Staar je uren naar het plafond, voel je een onrust in je lichaam of blijf je piekeren? Grote kans dat stress een belangrijke oorzaak is. Stress en slecht slapen is namelijk een vicieuze cirkel. Hoe gestrester je bent, hoe langer het duurt voordat je in slaap valt. En hoe korter je slaapt, hoe vatbaarder je bent voor nieuwe stress. Daarom delen wij in deze blogs 4 tips voor een goede nachtrust. En dit alles start bij ontspanning!

Je kunt ontspanning ook wel zien als wondermiddel voor een goede nachtrust. Het doorbreekt de vicieuze cirkel van stress en slecht slapen. Met ontspanning doelen we echter niet op een avondje bankhangen, borrelen of een huis vol drukte en gezelligheid. Dat leidt je misschien tijdelijk af van je stress, maar zorgt er niet voor dat je brein ook echt ontspant.

Ontspannen in slaap vallen

Wat zijn dan wél goede manieren om te ontspannen voordat je gaat slapen? Hieronder vind je 4 tips voor een goede nachtrust, ze helpen je om snel in slaap te vallen én heerlijk door te slapen.

1. Doe ontspanningsoefeningen bij stress of angst

Pieker je veel of heb je last van angstige gedachten als je in bed ligt? Dan werken ontspanningsoefeningen goed om jezelf tot rust te laten komen. Er zijn veel verschillende ontspanningsoefeningen tegen stress en angst, maar de beste om goed te kunnen slapen zijn wat ons betreft ademhalingsoefeningen, binaural beats luisteren en (schaapjes) tellen.

Je ademhaling en autonome zenuwstelsel staan namelijk nauw met elkaar in verbinding. Zodra je diep en langzaam gaat ademen via je buik, geef je je parasympathisch zenuwstelsel een teken dat je kunt ontspannen. Dit is het signaal voor je brein dat het in de herstelmodus kan gaan en helpt je om snel in slaap te vallen. Maak je uitademing dubbel zo lang als je inademing voor het beste effect.

Een klassieker is ook de techniek van (schaapjes) tellen. Dit kan enorm goed werken, maar veel mensen haken af voordat ze de effecten merken. Begin daarom bij het getal 1000 en neem je voor om helemaal terug te tellen tot 0. In de praktijk is de kans groot dat je al in slaap bent gevallen voordat je op een kwart bent. In ongeveer 5 minuutjes dus!

In deze blog vind je 4 meditatie oefeningen om je slaap te bevorderen!

2. Ontspan je spieren met yoga

Gespannen spieren zijn vaak een kenmerk van stress (de vecht- of vluchtreactie in je lichaam is dan geactiveerd), en dat weerhoudt je ervan om in slaap te kunnen vallen. Door je spieren te ontspannen, geef je je hersenen het signaal dat het gevaar geweken is en dat je rustig kunt gaan slapen.

Yoga is een hele effectieve manier om gespannen spieren te ontspannen. Een paar lichte oefeningen voor het slapen gaan is al genoeg om je hele systeem te kalmeren.

Lees hier hoe je kunt ontspannen met yoga.

3. Verbeter je slaapgewoonten

Veel mensen hebben een avondroutine die het ze lastig maakt om te ontspannen, waardoor ze vervolgens moeilijk in slaap komen. Zo hebben veel mensen een aantal lampen aan en kijken ze naar de televisie. Maar bij kunstlicht kijken naar een flikkerend scherm verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en houdt de hersenen actief. Want of je nu die kritische talkshow kijkt of die spannende film, je stelt je brein bloot aan allerlei (negatieve) prikkels die het allemaal moet verwerken, vlak voordat je gaat slapen.

Je kunt daarom beter een paar uur voor je gaat slapen de televisie uitzetten en je telefoon wegleggen. Dim de lichten (of steek gezellig wat kaarsjes aan) en zorg voor een rustige omgeving met zo min mogelijk afleiding voor je hersenen. Eenmaal in bed kun je een slaapmasker op doen om helemaal geen licht meer te zien. Ook kun je oordopjes gebruiken om niet wakker te worden van geluiden. Test wat voor jou het beste werkt.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Bekijk hier een fijne avondroutine.

4. Zorg voor de juiste voedingsstoffen

Bij tips voor een goede nachtrust kunnen we het belang van goede voedingsstoffen uiteraard niet vergeten. Slecht slapen is namelijk vaak een teken van een disbalans in het brein, en voedingsstoffen spelen een belangrijke rol in het creëren daarvan. 

Er zijn verschillende voedingsstoffen met een rustgevend effect, die hierdoor zeer effectief zijn om beter te slapen. Ook zijn er voedingsstoffen die de aanmaak van het slaaphormoon melatonine stimuleren of je zenuwstelsel tot rust brengen.

Wil jij weten welke voedingsstoffen en supplementen jouw lifestyle perfect ondersteunen en een goede nachtrust kunnen bevorderen? Vraag dan een persoonlijk supplementenadvies aan bij één van onze therapeuten, zodat we heel gericht met jou kunnen meekijken!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar