Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Alle vragen over omega 3 beantwoord Charlotte Labee Supplements

Alle vragen over omega 3 beantwoord

Omega 3 is een ontzettend belangrijk vetzuur voor de balans in ons brein. Maar waarom is het zo belangrijk? Hoe weet ik of ik een tekort heb? En wat doet omega 3 in lichaam én brein? Orthomoleculair – en Kpni therapeut Laura Delrio beantwoordt al je vragen!

Waarom is omega 3 zo belangrijk?

Als we kijken naar de ontwikkeling van het mensenbrein zien we dat omega 3 hierin een belangrijke rol speelt. Vanaf het moment dat de mens dichterbij het water ging wonen werd vis schelp- schaaldieren en groente uit de zee (zoals zeewier, zeekraal, lamsoor ed) een belangrijke voedingsbron. We kregen steeds meer vetzuren binnen en dit zorgde ervoor dat wij mensen een bovengemiddelde intelligentie hebben ontwikkeld.

Vandaag de dag zien we helaas een hoop klachten die verbonden zijn aan een omega-3 tekort. Net als vroeger is de juiste hoeveelheid omega 3 nog altijd ontzettend belangrijk. Omega 3 vetzuren hebben namelijk een veelzijdige werking, ze spelen een belangrijke rol bij het functioneren van de cel én het weefsel. Zo draagt omega 3 bij aan de opname van voedingsstoffen en de afgifte van afvalstoffen. Ook in de cel is omega 3 belangrijk, de vetzuren zorgen voor het doorgeven van signalen, beïnvloeden genexpressie en zijn belangrijk bij de glucose -en vetstofwisseling.

Wat zijn DHA en EPA?

Als je een beetje bekend bent met omega 3 heb je vast wel eens van DHA en EPA gehoord. Maar wat betekenen deze afkortingen eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk? Als we kijken naar omega 3 kunnen we onderscheid maken tussen ALA (alfa-linoleenzuur), DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur). ALA is een plantaardige vorm van omega 3, in het lichaam moet dit nog worden omgezet in EPA. We zijn het door de jaren heen verleerd om voldoende om te kunnen zetten. Zo wordt er nog maar 9% in EPA en hiervan 3,8% in DHA. De gemiddelde mens eet tegenwoordig te weinig voeding uit de zee waardoor er snel tekorten in EPA en DHA ontstaan.

Wat is het belang van balans tussen omega 3 en 6?

Omega 3 en omega 6 zijn beiden essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken, ze moeten dus via onze voeding binnenkomen. Omega 6 zet een ontsteking aan en omega 3 zorgt ervoor dat de ontsteking (en pijn) weer wordt beëindigd. Bij een omega-3-tekort hebben we daarom vaak te maken met chronische  laaggradige ontstekingen ook wel LGI (low grade inflammation) genoemd. 

Kortom; de balans tussen omega 6 en omega 3 vertelt ons veel over onze gezondheid. Vandaag de dag krijgen we veel omega 6 en weinig omega 3 binnen. De gewenste ratio ligt tussen de 4:1 en 2:1, momenteel ligt deze echter tussen de 10:1 en 20:1… werk aan de winkel dus!

Omega 3 en het brein

Ik legde al uit hoe ontzettend belangrijk omega 3 is geweest in de ontwikkeling van het mensenbrein. Nog altijd speelt omega 3 een belangrijke rol op neurologisch niveau. Voornamelijk DHA is een ontzettend belangrijke bouwstof voor ons brein, de grootste concentratie DHA in het lichaam bevindt zich immers in de hersenen, het zenuwstelsel en de retina. Het werkt zowel cellulair als intracellulair en is ingebouwd in de myelineschede, synapsen en fotoreceptoren. Hier is DHA onder andere van groot belang voor de informatieoverdracht tussen lichaam en brein.

Heb ik een tekort?

Een tekort aan omega 3 wordt al snel opgelopen wanneer je geen/weinig vette vis en groente uit de zee eet. Ook kan een hoge inname van omega 6 leiden tot tekorten aan omega 3. Omega 6 vinden we onder andere in bewerkte voeding, zonnebloemolie en maïsolie. Een omega-3-tekort kan leiden tot zowel lichamelijke als psychische symptomen. 

Tot slot; omega 3 is al vóór de geboorte belangrijk. Al voordat de zwangerschap begint is het belangrijk dat de omega 3 balans van mama in orde is. Tijdens de zwangerschap wordt er door de foetus veel gevraagd voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen. Wil jij aan de slag met je leefstijl? Ik kijk graag met je mee!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar