Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Alles wat je moet weten over de darmen Charlotte Labee Supplements

Alles wat je moet weten over de darmen

Door een Westerste leefstijl hebben de darmen het behoorlijk zwaar te verduren. De gemiddelde Nederlander eet heel veel snelle koolhydraten, denk hierbij aan brood, crackers, pasta, koekjes, muesli en maaltijdrepen. Nu denken de meesten dat dit juist goed is voor de darmen omdat het vezels zijn. Vezels zijn inderdaad goed, alleen dan de vezels uit groenten en fruit met af en toe wat granen als teff, haver, rijst, quinoa, boekweit en gierst.

Hoe zit het met volkoren producten?

Deze vezels zorgen ervoor dat je bloedsuiker minder snel stijgt en dat is positief. Alleen kunnen ze de darmwand wel sneller irriteren; en vooral mensen die al last van de darm hebben verergeren hiermee kun kwaal. Natuurlijk is ieder mens anders en daarmee ook iedere darm. Toch kun je bovenstaande als een algemeen orthomoleculair advies aannemen. In de consulten zien wij mensen ook opknappen als ze stoppen met al de gluten bevattende granen.

Wat heeft nog meer invloed op onze darmen?

Natuurlijk is een te veel van de verkeerde vezels en te weinig van de goede vezels maar één risicofactor voor problemen in de darm. Alcoholgebruik, roken en medicatie hebben ook een negatief effect op de darm. Bij Brain Balance hebben we het daarnaast regelmatig over de invloed van toxines. Al deze factoren bij elkaar zijn stressvol voor het lijf.

Maar naast lichamelijke stress is ook psycho-emotionele stress van sterke invloed op de conditie van je darmen. Iedereen heeft weleens meegemaakt dat je door spanning een gek gevoel in je buik kan krijgen. De een heeft bij stress bijvoorbeeld diarree en weer een ander neigt eerder naar obstipatie.

Andersom geeft een verstoorde darmflora mentale problemen als hersenmist, concentratieverlies en stemmingswisselingen. De zenuwen tussen de hersenen en de darm noemen we de darm-hersen as. Van darm naar brein is dit effect 80% en van brein naar darm is het 20%. Dus de darmkwaliteit is van groot belang voor het goed functioneren van je cognitieve vaardigheden en je emotionele staat.

Als dit voor heel even is, is dit fysiologie, gezond en dus geen enkel probleem. De darm wordt tijdelijk verhoogd doorlaatbaar. Dit is dus geen beschadiging van het slijmvlies maar de tight junctions (een soort schuifdeuren) gaan open staan. De bedoeling hiervan is dat er meer en sneller glucose, water en zout vanuit de darm worden opgenomen in de bloedbaan. Dit verhoogt de bloeddruk, geeft kracht aan de spieren om te vechten of vluchten en het brein snelle energie om een instant oplossing te bedenken.

Bij chronisch stress is er echter een probleem, want de schuifdeuren mogen wel even open staan maar als dit langere tijd gebeurt, dan komen er te veel beestjes uit de darm in de bloedbaan en ook stukjes onverteerd voedsel. Dit is niet fijn want het immuunsysteem gaat dan hard aan het werk om dit eruit te krijgen en dit kost heel veel energie.

Misschien heb je in je leven antibioticakuren gehad, soms al als kind. Hierdoor kun je een enorme negatieve invloed op de darmflora hebben, een flinke disbalans. Een kuur van een week kan als gevolg hebben dat je darmflora een jaar tot anderhalf jaar uit balans is.

Hoe kun je je darmen herstellen?

Het is dan heel belangrijk dat je je darm opnieuw gaat bevolken met de juiste darmbacteriën. Hiervoor kun je probiotica gebruiken, dit zijn de goede darmbacteriën die je extra wil toevoegen. Ook wil je de beestjes het juiste eten geven, anders blijven ze niet. Dan heb je dure poep en vertrekken ze naar het toilet. Je hebt dus gezonde vezels nodig, denk dan aan gefermenteerde producten en veel groenten en fruit. Daarnaast vul je dit aan met extra voeding voor de darmflora, dit is de prebiotica.

Als je slijmlaag niet in orde is, is het van belang dat je deze eerst gaat herstellen. Dit kun je doen door biologische vruchten te eten zoals bijvoorbeeld: bramen, bessen, aardbeien, frambozen. En bottenbouillon wat je zo lang laat trekken dat het collageen en de mineralen uit het bot komen en na het zeven in de bouillon achter blijven. Verder kun je nog veel knoflook, ui, noten, zaden en gezonde vetzuren eten.

Ook kunnen bepaalde supplementen een goede rol spelen.

Meten is weten

Blijf jij nou tobben met je darmen en of spijsvertering of wil je graag weten hoe het er precies voor staat aan de binnenkant? Dan is het interessant om een microbioomtest te doen, waarna onze darmtherapeut je precies van de hoed en de rand kan vertellen. Je krijgt tijdens je consult een uitgebreide uitleg en een mooi advies hoe je verder kunt.

*Claims in afwachting van Europese goedlating

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar