Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Blaasontsteking

Blaasontsteking: Oorzaken, symptomen, behandeling en preventie!

Een blaasontsteking, ook bekend als cystitis, is een veelvoorkomende urineweginfectie die wordt gekenmerkt door een ontsteking van het slijmvlies van de blaas en de urinebuis.

Meestal heeft deze aandoening een bacteriële oorzaak, waarbij de E. coli-bacterie (Escherichia Coli) een veelvoorkomende boosdoener is. E. coli komt voor in de darmen van zowel mensen als zoogdieren. Een blaasontsteking kan ontstaan wanneer deze bacterie via de plasbuis in de blaas terechtkomt en zich aan de blaaswand hecht, wat tot ontsteking leidt.

Een blaasontsteking komt voor bij zowel mannen als vrouwen, maar toch zijn vrouwen hier gevoeliger voor. De oorzaak hiervan is verklaarbaar: bij vrouwen is de plasbuis namelijk korter én deze ligt dichter bij de anus. Ontstekingen kunnen op deze manier gemakkelijker bij de blaas komen.

Als een blaasontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan dit zelfs tot een ontsteking van de nieren (nierbekkenontsteking) leiden. Het goede nieuws is dat een blaasontsteking niet besmettelijk is.

Symptomen van een blaasontsteking:

De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak duidelijk herkenbaar en kunnen zijn: 

  • Pijn en een branderig gevoel tijdens het plassen;
  • Frequente aandrang om te plassen, waarbij slechts kleine hoeveelheden urine worden uitgescheiden;
  • Veranderingen in de kleur en geur van urine;
  • Pijn in de onderbuik of rug;
  • Soms bloed in de urine.

Tips voor preventie en behandeling:

Gelukkig zijn er diverse eenvoudige maatregelen die je kunt nemen om het risico op een blaasontsteking te verminderen en om de symptomen te verlichten:

  1. Drink veel water: Door veel water te drinken (zo’n 7 grote glazen per dag), verdun je als het ware de urine én plas je vaker, waardoor bacteriën uit de blaas worden weggespoeld.
  2. Ga vaker naar het toilet: Het lijkt misschien vaak, maar minstens 7 keer per dag plassen is goed voor je. Negeer nooit de aandrang om te plassen en plas telkens volledig uit.
  3. Kies voor vochtig toiletpapier: Gebruik vochtig toiletpapier voor een groot toiletbezoek maar reinig altijd na met een vochtig doekje. Let hierbij op dat de doekjes een huidneutrale pH-waarde hebben en geen alcohol of parfum bevat. Veeg daarnaast altijd van voor naar achteren zodat eventuele bacteriën van de anus niet richting de plasbuis worden verplaatst.
  4. Gebruik geen vaginale reinigingsmiddelen: De vagina is een zelfreinigend orgaan en reinigingsproducten kunnen de natuurlijke balans alleen maar verstoren. Wanneer het aantal melkzuurbacteriën uit balans is, kunnen infecties met de E. coli-bacterie alleen maar toenemen en zoals je wellicht hebt gelezen, is deze bacterie meestal de boosdoener van een blaasontsteking.
  5. Kies ademende onderkleding: Draag bij voorkeur ademende onderbroeken, zoals katoen of bamboe, om een warme en vochtige omgeving te vermijden waarin bacteriën gedijen.
  6. Plassen voor én na seks: Dat vrouwen wordt aangeraden om na de seks uit te plassen is wellicht niets nieuws. Op die manier spoel je bacteriën weg die mogelijks tijdens de seksuele activiteit in de plasbuis terecht is gekomen. Maar wist je dat ook plassen voor de seks kan helpen? Op die manier is je blaas leeg en krijgen bacteriën minder kans om zich als het ware vast te klampen.
  7. Ondersteun met de juiste voeding en supplementen: Voeg cranberry’s of cranberrysap toe aan je voedingspatroon, uit onderzoek is gebleken dat dit kan helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking. Daarnaast zijn cranberry’s rijk aan D-mannose.

    Verder kan vitamine C rijke voeding de groei van bacteriën verminderen en bevordert probiotische voeding een goede darmflora. Daarnaast schijnt EGCG (een polyfenol) de E. coli-bacterie te remmen (laat het theezakje minimaal 3 minuten trekken voor het beste resultaat) én bevat knoflook antimicrobiële eigenschappen die kunnen bijdragen aan het verminderen van een blaasontsteking. Tot slot is vlees een bron van bepaalde E. colibacteriën, dus laat dit eens wat vaker liggen.

Behandeling met antibiotica:

Is het toch niet gelukt om een blaasontsteking te voorkomen? In sommige gevallen is een behandeling met antibiotica gewenst. Wees hier echter voorzichtig mee én zorg voor extra ondersteuning van je darmen bij een antibioticakuur!

 

Heb je regelmatig te maken met een blaasontsteking en zou je graag de onderliggende oorzaak willen achterhalen én aanpakken? Vraag dan gerust een consult aan bij één van onze therapeuten, zodat we gericht met je mee kunnen kijken!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar