Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Bloedsuikerspiegel & het brein Charlotte Labee Supplements

Bloedsuikerspiegel & het brein

Je bloedsuikerspiegel, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar waarom is stabiliteit in de bloedsuikerspiegel zo belangrijk voor het brein? En wat zijn de nadelen als dit niet zo is? Hoe worden schommelingen in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt? Je leest er alles over in dit artikel!

Waarom is stabiliteit in onze bloedsuikerspiegel zo belangrijk voor het brein?

Wanneer we eten zorgt het lichaam ervoor dat we koolhydraten omzetten in glucose. Je lichaam heeft glucose nodig om energie op te wekken om te kunnen lopen, dansen, denken en nog veel meer.

Glucose laat de bloedsuikerspiegel stijgen. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat de glucose wordt opgenomen en geeft de hersenen een signaal dat onze bloedsuikerspiegel weer langzaam mag dalen. Dit is een normaal proces. Maar wanneer we te veel suikers eten of te veel/langdurig stress ervaren werkt dit systeem wel even anders…

Zo ‘gewoon’ als suiker nu is, zo zeldzaam was het vroeger. In de oertijd waren suikers echt een luxe voor het lichaam en brein, het was schaars. Tegenwoordig hebben we echter suiker in overvloed en consumeren dit ook dagelijks. We vinden suikers niet alleen in koek, snoep, taart en andere zoetigheid, maar ook in andere bewerkte voeding zoals brood, soep uit blik, instant noodles en die lekkere eiersalade voor op je brood. En voordat je het door hebt, eet je meer suikers dan goed voor je is.

Wist je dat een gemiddelde Nederlander 57 gram toegevoegde suikers per dag eet. Dit zijn wel 14 suikerklontjes per dag, 99 suikerklontjes per week en 20 kilo suiker per jaar!

Wat gebeurt er wanneer je suiker eet?

Wanneer je al een kleine beetje suiker binnenkrijgt, betekent dit meer energie voor het lichaam en brein. Daarnaast wordt bij het eten van suiker het beloningshormoon dopamine aangemaakt, wat zorgt voor een euforisch gevoel. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het feit dat je bij de eerste hap suiker al snakt naar meer, het zorgt immers voor een fijn gevoel. Dit gevoel is echter voor korte duur… het gevolg? Je brein wil dit euforische gevoel opnieuw ervaren en vraagt of meer en meer suikers wat uiteindelijk zelfs tot een suikerverslaving kan leiden!

Maar dat is niet alles. Suiker zorgt ook voor een enorme én snelle piek in je bloedsuikerspiegel. Dit geeft de hersenen het signaal van energie. Maar ook dit gevoel is van korte duur en zal worden opgevolgd door juist een dip in het energieniveau – de bloedsuikerspiegel daalt weer. Wellicht herken je het wel, dat je vlak na het eten een suikerrijke maaltijd of snack het liefst even een dutje wil doen. Je hebt last van de zogeheten ‘after dinner dip’.

En wat doe je vervolgens om uit deze energiedip te komen? Je grijpt naar de volgende suikerrijke snack, voelt je voor een korte periode weer energiek, wederom vermoeid en voor je het weer kom je terecht in een vicieuze cirkel. Het afkicken van suiker kan daarom best uitdagend zijn, maar het is echt mogelijk!

Afkicken van een suikerverslaving

Hoe kom je van jouw suikerverslaving af? De maatschappij doet er namelijk alles aan om deze in stand te houden en we worden in supermarkten, tankstations en zelfs ziekenhuizen continue geconfronteerd met suikerrijke voedingsmiddelen.

Daarnaast zijn je hersenen gek op comfort en wanneer jij wilt veranderen, kan je brein je dit behoorlijk lastig maken. Het creëren van een nieuwe gewoonte – een dagelijks leven zonder veel suikers – is de oplossing. Maar dit vergt aandacht, geduld en discipline. Je kunt je brein hierin herprogrammeren, afscheid nemen van oude gewoonten én open staan voor nieuwe!

Maar hoe begin ik met het creëren van zo’n gewoonte?

  1. Zorg voor 3 volwaardige maaltijd per dag om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit zijn maaltijden bestaande uit: langzame koolhydraten (veel groente en fruit), gezonde vetten (avocado, vette vis, olijfolie, noten pitten en zaden) en voldoende eiwitten. Kies hierbij ook voor onbewerkte producten, het liefst biologisch en zo vers mogelijk.
  2. Intermittent fasting: hierbij eet je slechts enkele uren van de dag bijvoorbeeld tussen 12.00 u. en 18.00 u. Hierdoor eet je 18 uur lang niks waardoor je lichaam ook rust krijgt. Veel mensen zijn dol op zoete ontbijtjes, van een boterham met hagelslag tot kwark met granola en havermout met fruit. Het voordeel van intermittent fasting is dat je bloedsuikerspiegel niet gelijk omhoogschiet bij het eten van je ontbijt. Intermittent fasting is niet voor iedereen geschikt en wanneer je hiermee wil starten, adviseren wij altijd om dit onder begeleiding te doen. Wij helpen hierbij graag!
  3. Nuchter bewegen: hierbij leert het lichaam beter om vet te verbranden en niet alleen maar suikers uit voeding te verbranden.
  4. Varieer in je voeding: ons brein wordt heel erg gelukkig van variatie, hierdoor blijven onze hersenen alert en krijgen we voldoende voedingsstoffen binnen gedurende de dag.
  5. Ondersteun het lichaam dagelijks met voldoende voedingsstoffen en vul waar nodig aan met supplementen: belangrijk is om voldoende nutriënten dagelijks binnen te krijgen zodat alle interne processen goed uitgevoerd kunnen worden. Het supplement 'Blood Sugar Support' is speciaal ontwikkeld op basis van chroom wat mede zorgt voor (het behoud van) een normale/natuurlijke bloedsuikerspiegel en vitamine B1 (thiamine) wat bijdraagt tot een normaal energieleverend metabolisme.
  6. Elimineer alle toegevoegde suikers.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar