Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

buikpijn na het eten

Buikpijn na het eten, hoe kun je dit voorkomen?

Ontbijten met kerststol, tijdens de lunch het eerste glas wijn en dineren met 5 gangen of een gourmet stel vol lekkers. Tijdens de feestdagen eten we vaak anders, meer en helaas ook ongezonder. Hoe zorg je ervoor dat je lichaam ook tijdens de feestdagen goed wordt gevoed en voorkom je buikpijn na het eten? We delen het in deze blog!

De oorzaak van buikpijn na het eten

Je kent het wellicht wel. Lange tafels vol heerlijk eten, de wijn vloeit rijkelijk, je kiest voor een toetje én kaasplankje en eindigt met buikpijn, oprispingen, krampen en brandend maagzuur.

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor buikpijn na het eten:

1. Overmatig eten

Het is verleidelijk om jezelf te goed te doen aan allerlei lekkernijen tijdens de feestdagen, maar overeten kan leiden tot een overbelaste spijsvertering, wat resulteert in buikpijn. 

2. Zware en vette maaltijden

Rijke en vette gerechten, gebakken in ongezonde olie, zijn vaak onderdeel van feestmaaltijden, maar deze kunnen de spijsvertering vertragen en brandend maagzuur veroorzaken. 

3. Te snel eten

Er staat vaak zoveel lekkers op tafel dat we van alles zoveel mogelijk willen proeven en daarbij onze rem vergeten. Te snel eten zorgt er echter voor dat ons lichaam niet het signaal kan geven om de spijsverteringsorganen actief te laten worden. Hierdoor worden er niet voldoende spijsverteringsenzymen aangemaakt en blijft het eten te lang in de maag. Dit geeft mogelijk oprispingen, een opgeblazen gevoel en buikpijn.

Daarnaast kan te snel eten ervoor zorgen dat je lucht inslikt, wat tevens kan leiden tot een opgeblazen gevoel en buikpijn. 

Spijsverteringsproblemen? Lees hier hoe je deze kunt verbeteren!

4. Alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan de maag irriteren en brandend maagzuur veroorzaken. Daarnaast kost het je lichaam veel energie om alcohol door de lever af te laten breken. Deze energie kan dan niet meer voor je spijsvertering en andere belangrijke processen worden gebruikt.

5. Stress  

Als je gevoelig bent voor stress kan de drukte van de feestdagen invloed hebben op je darmflora. Maar ook stress rooft energie. Deze energie gaat dan bijvoorbeeld naar de spieren in verband met de fight/flight/freeze reactie in plaats van de spijsverteringsorganen.

Buikpijn na het eten

Tips om de feestdagen zonder buikpijn door te komen 

1. Drink alcohol met mate

Wil je toch genieten van een glas wijn of champagne gedurende de feestmaand? Drink dan na ieder glas alcohol een glas water, eventueel met wat citroen.

2. Drink niet tijdens een maaltijd

Je kunt beter drinken tussen de maaltijden door, dan tijdens de maaltijd. Je wilt je maagsap natuurlijk zo sterk mogelijk houden zodat voeding zo goed mogelijk verteert kan worden, maar ook om virussen en bacteriën al in de maag te kunnen killen. Wanneer je drinkt tijdens de maaltijd wordt je maagsap verdunt, dus probeer dit te voorkomen. 

3. Eet mindful

Neem rustig de tijd om te eten en kauw goed op je eten. Dit is niet alleen belangrijk om voldoende spijsverteringsenzymen aan te maken maar ook om veel meer van het lekkere eten te kunnen genieten én zo te kunnen voelen of je vol zit of niet.

4. Snoep verstandig

Tijdens de feestdagen eet je vaak iets ongezonder dan normaal en dit is af en toe helemaal niet erg, geniet er vooral ook lekker van. Maar stop niet zonder nadenken alles in je mond en bedenk jezelf ‘vind ik dit écht heel lekker?’. Tip van therapeut Laura: “Tijdens dit soort dagen spreek ik met mezelf af dat ik iets alleen eet wanneer ik het een cijfer 8 of hoger zou geven. Die zelfgemaakte kerstcake van mijn beste vriendin kan ik dan echt niet laten staan, terwijl ik een extra bolletje ijs misschien een 6 waard vind en dus zonder moeite kan afslaan!”.

5. Een goede voorbereiding is het halve werk

Ga je naar een feestje of diner? Zorg ervoor dat je thuis in elk geval één goede voedzame maaltijd hebt gehad. Of dit nu een lekkere chiapudding als ontbijt was, of goed gevulde groente omelet… blijf je lichaam voeden met vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en gezonde vetten. Ook tijdens de feestdagen!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar