Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

bewegen nuchtere maag

De voordelen van bewegen op een nuchtere maag

Hoe zou het zijn wanneer je in de ochtend wakker wordt en direct een uur gaat wandelen buiten? Terwijl het rustig en stil is? Of een rondje hardlopen, een fietsrit naar kantoor en daar pas je ontbijt eten? Bewegen op een nuchtere maag heeft vele gezondheidsvoordelen en is dan ook zeker het proberen waard! Denk aan een verhoogde vetverbranding en een hoger energieniveau. 

Jagers en verzamelaars

In de huidige maatschappij hebben we niet meer te maken met seizoenen van schaarste. We hoeven niet meer te jagen voor ons voedsel en de supermarkt is vaak binnen 10 minuten bereikbaar. Waar we in de oertijd ons best moesten doen voor voedsel, trekken we nu de koelkast open. Gevolgen kunnen zijn dat we de hele dag door veel suikers binnenkrijgen, veel bewerkte voeding en we worden steeds dikker en ongezonder. Ook ontstaan er meer ziektes zoals hart- en vaatziektes, diabetes type 2, en ga zo maar door.

In de oertijd moesten wij als mensen jagen voor ons voedsel. We waren jagers en verzamelaars en moesten werken voor we konden eten. Over de tijd heen zijn onze genen nauwelijks veranderd en dus is het eten in continu overvloed helemaal niet zo goed voor ons biologische systeem.

Verhoogde vetverbranding

Wanneer je met een nuchtere maag beweegt, stimuleer je jouw lichaam de vetreserves van je lijf aan te spreken voor energie. Na een nacht slapen vraagt je lichaam om energie en deze kun je ook activeren door te gaan bewegen in plaats van te eten. Hierbij spreken we wel over bewegen na 10 uur geen voeding. Uiteraard kun je niet van jezelf en je lichaam verwachten dat je dit direct kunt toepassen. Bouw dit daarom langzaam op qua intensiteit en tijd. 

Voorbeeld routine

Om hiermee te beginnen adviseren wij vaak om eerst je maaltijdfrequentie terug te brengen naar 3 maaltijden per dag. Het continu snacken deden ze ook niet in de oertijd en zorgt alleen maar voor een hogere belasting op je immuunsysteem. Wanneer je je maaltijd frequenties hebt weten terug te brengen naar 3 maaltijden per dag, zul je al gauw merken dat je pas behoefte begint te krijgen aan eten wanneer je honger hebt. Doe dit dan ook pas echt wanneer je honger hebt!

Wanneer je in de ochtend om 06:00 uur opstaat, kun je een uur besteden aan beweging. Begin je voor het eerst met bewegen in de ochtend? Start dan met 20 minuten en bouw dit per week met 10 minuten op. Lukt dit jou niet in de ochtend? Omdat je bijvoorbeeld een gezin hebt waar je voor moet zorgen, kinderen moet wegbrengen of omdat je andere zorgen hebt in de ochtend? Sta iets eerder op, of zorg voor een beweegmoment na het verzorgen van je kinderen/dierbaren. We geven je graag 2 voorbeelden welk onze therapeuten in hun dagelijkse leven toepassen:

Routine 1:

Diner: 18:00 uur

Slapen: rond 21:30/ 22:00 uur.

Ochtend routine:

05:30 uur opstaan: yoga en meditatie + 2 glazen water drinken

06:30 uur: kinderen wakker, gezamenlijk aankleden, kinderen ontbijten en wegbrengen

08:00 uur: 30 minuten fietsen naar kantoor

08:30 uur: start werkdag

09:00 uur: ontbijt

 

Routine 2: 

Diner: 19:00 uur

Slapen: 21:30 uur

Ochtend routine:

05:30 uur: opstaan en een uur wandelen (of begin met 20 minuten en sta later op)

06:45 uur: aankleden, spullen pakken en met de auto naar kantoor

08:30 uur: start werkdag

09:30 uur: ontbijt 

Voordelen van bewegen op een nuchtere maag

Zoals eerder benoemd zijn er vele gezondheidsvoordelen voor bewegen op een nuchtere maag. We zetten ze graag voor jou op een rijtje:

  1. Vetverbranding: Door nuchter te bewegen spreekt jouw lichaam je vetreserves aan in plaats van dat het de benodigde energie uit je voeding haalt die je net hebt gegeten. Dit kan je helpen bij gewichtsverlies en het verhogen van je vetverbranding.
  1. Verbeterde Insulinegevoeligheid: Bewegen op een nuchtere maag kan je helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren. Dit draagt weer bij aan het reguleren van je bloedsuikerspiegel en kan daarmee ondersteunend zijn aan het voorkomen van diabetes type 2.
  1. Verhoogde Energie: Het klinkt misschien gek, maar doordat je lichaam zich aanpast gaat je lichaam vet als brandstof zien in plaats van de gegeten koolhydraten. 
  1. Mentale Scherpte: Voor sommige onder ons werkt bewegen op een nuchtere maag voor meer focus. Dit kan komen door de verhoogde productie van bepaalde neurotransmitters die worden gestimuleerd door fysieke inspanning op een lege maag.
  1. Andere positieve effecten: Naast bovengenoemde voordelen heeft bewegen op een nuchtere maag ook positieve effecten bij depressie en werkt het ontstekingsremmend.

Wanneer wordt het afgeraden?

Wanneer jij nog onder de 23 jaar bent raden we het af om nuchter te bewegen, dit omdat je lichaam nog in ontwikkeling is. Dat geldt ook voor zwangere en borst voedende vrouwen. Ook wanneer je kampt met eetstoornissen, burn-out klachten of een verstoorde hormoonhuishouding raden we het je af. Zou je dit dan toch willen doorzetten? Doe dit dan altijd in overleg met één van onze therapeuten.

Kortom, wil jij graag gezonder en met meer energie leven? Wellicht dat een nieuwe routine jou daarbij kan helpen voor een hogere vetverbranding, meer energie en meer focus gedurende de dag. Zoals alle nieuwe gewoontes zal het in het begin niet eenvoudig zijn. Luister dan ook altijd naar je lichaam naar waar het echt behoefte aan heeft. Begin jij na het lezen van deze blog morgenochtend met je nieuwe routine? Succes!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar