Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

De voordelen van zonlicht!

De voordelen van zonlicht!

Zonlicht is heel belangrijk voor ons, zo is er zonder licht vrijwel geen leven. Het hele ecosysteem is immers voor een belangrijk deel afhankelijk van licht.

Hieronder lees je enkele belangrijke redenen waarom zonlicht zo belangrijk is:

Vitamine D-synthese

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, een essentiële voedingsstof voor het lichaam. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, zet het een vorm van cholesterol in de huid om in vitamine D. Vitamine D speelt een cruciale rol bij het stimuleren van een gezonde botgroei, het versterkt het immuunsysteem en het onderhoud van een goede spierfunctie.

Stemming en mentale gezondheid

Blootstelling aan zonlicht heeft invloed op onze stemming en herstel. Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor onder andere je stemming, slaapkwaliteit en herstel. Als er voldoende daglicht je oogzenuw bereikt, geeft deze zenuw een signaal door aan je hersenen. Dit zet processen in gang die invloed hebben op hoe jij je voelt. Hoe meer daglicht jij opvangt hoe beter dit is voor je stemming en energiehuishouding. Een gebrek aan zonlicht kan zelfs leiden tot een vorm van depressie tijdens de wintermaanden wanneer er minder zonlicht is.

Circadiaans ritme

Zonlicht speelt een cruciale rol bij ons circadiaans ritme, ook wel bekend als de interne biologische klok. Blootstelling aan daglicht in de ochtend helpt om ons bioritme, de slaap-waakcyclus, in balans te houden.
Het helpt bij het bevorderen van alertheid overdag en een goede ontspannende en herstellende slaap ‘s nachts.

Gezondheid van de huid

Matige blootstelling aan zonlicht kan voordelen hebben voor de gezondheid van de huid. Zonlicht kan helpen bij de productie van melanine, een pigment dat de huid beschermt tegen de effecten van UV-straling. Bovendien kan zonlicht bij bepaalde huidaandoeningen zoals psoriasis, acne en eczeem een ​​positief effect hebben.

Goed om verder nog te weten

De vitamine D productie in de huid stopt zodra de huid rood verkleurt. Ook zonnebrandcrème blokkeert de aanmaak van vitamine D in de huid voor ten minste 95%. Het beste is daarom om 5-10 minuten in de zon te gaan zonder te smeren, of korter als je huid sneller rood verkleurt. Je kunt in die korte tijd al heel veel eenheden vitamine D aanmaken.

Voor de synthese van vitamine D in de actieve vorm, is in verhouding veel van het mineraal magnesium nodig. Magnesium is ook nodig voor je energiehuishouding. Wanneer je dus veel en lang in de zon bent, verbruik je ook meer magnesium. Voel je je moe na een dagje op het strand, dan kan dat dus heel goed komen doordat je magnesiumpeil wat laag is.

Zoals met de meeste dingen kan te veel van het goede een negatief effect hebben. Veel blootstelling aan UV-straling kan namelijk leiden tot zonnebrand, versnelde huidveroudering en het risico op huidkanker vergroten. Het is daarom belangrijk om verstandig om te gaan met de zon en je huid te beschermen tegen de negatieve effecten van te veel zon.

In dit artikel lees je meer over veilig zonnen.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar