Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Eerste hulp bij PMS Charlotte Labee Supplements

Eerste hulp bij PMS

Veel vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid bepaalde klachten zoals gevoelige borsten, zeurderige hoofdpijn en stemmingswisselingen. Buiten het feit dat dit natuurlijk ongelooflijk vervelend is, horen deze klachten niet standaard bij de menstruatiecyclus. Vaak voelen vrouwen met PMS zich ongehoord en wordt er lacherig gedaan over hormoon gerelateerde klachten als stemmingswisselingen, of wordt buikkramp onderschat.

Toch beheerst het premenstrueel syndroom vaak minstens één week per maand het dagelijks leven en zijn de klachten soms in zo’n heftige mate dat de betreffende vrouw de deur niet uit kan. PMS is dus een syndroom dat we serieus mogen nemen en waar we aandacht aan mogen besteden. In dit artikel lees je diverse lichamelijke en geestelijke klachten behorende bij PMS én 7 mogelijke oplossingen.

PMS klachten

PMS staat voor het premenstrueel syndroom en is een verzamelnaam voor een aantal lichamelijke én psychische symptomen die voorafgaand aan een menstruatie optreden.

Lichamelijke PMS klachten

  • Een opgeblazen gevoel
  • Pijnlijke en gespannen borsten
  • Toegenomen buikomvang
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn
  • Vocht vasthouden, bijvoorbeeld in je handen of voeten

Geestelijke PMS klachten

  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Eetbuien
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan energie

7 mogelijke oplossingen voor PMS

Inzicht in je eigen cyclus

Stap 1 is eigenlijk het leren begrijpen van je eigen lichaam, je cyclus en klachten. Inzicht in je eigen lijf kan namelijk al zoveel rust geven! En wanneer je onderstaande tips allemaal gaat toepassen, zul je tijdens het monitoren van je cyclus en klachten ook merken dat je klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Je kunt je cyclus bijhouden in een app, je agenda of bijvoorbeeld een journal.

Voeding

Wat eet en drink je op een dag? En hoe vaak eet je? De frequentie en samenstelling van je maaltijden is namelijk van groot belang op je hormonen en daarmee ook op je PMS klachten. Voor een goede hormoonbalans is het raadzaam om koffie, alcohol, suikers en bewerkte voeding zoveel mogelijk te laten staan.

Wat eet je dan wel? Vooral gezonde vetten en eiwitten zijn belangrijk, omdat je hormonen hieruit zijn opgebouwd. Je zou kunnen denken aan het Mediterraan dieet. Deze Mediterrane keuken staat bekend om pure ingrediënten, noten, veel groenten en fruit, zeevruchten en gezonde vetten.

Beweging

Naast goede voeding is ook beweging een essentiële pijler om PMS klachten aan te pakken. Wanneer je beweegt worden er namelijk diverse hormonen geactiveerd zoals endorfine, dopamine en serotonine – allemaal hormonen welke zorgen voor een fijn gevoel.

Betekent dit dat je vanaf nu dagelijks met dumbells in de weer moet? Nee. Ook wandelen, zwemmen, yoga en fietsen zijn fijne vormen van beweging om jouw hormoonbalans te reguleren en PMS klachten te verlichten.

Slaap

Te weinig slaap of een kwalitatief slechte slaap heeft effect op je hormoonbalans en daarmee op het premenstrueel syndroom. Een goede nachtrust is dus essentieel.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning voordat je gaat slapen, dit bevordert je slaapkwaliteit. Probeer na 20.00 uur het gebruik van schermen te minderen of gebruik een blauwfilterbril. Probeer tevens om na dit tijdstip niet meer te eten en te drinken, op water en kruidenthee na. Een fijne meditatie of even journalen kan ook helpen om af te schakelen en zonder stress de nacht in te gaan. Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de weg zit én je hormoonbalans niet ten goede komt.

Lees hier een aantal tips om ontspannen in slaap te vallen.

Intoxicaties

Er zijn diverse zaken die PMS klachten kunnen verergeren. Je kunt hierbij denken aan roken en drugsgebruik, maar ook het nuttigen van alcohol en koffie. Verder zijn er ook minder voor de hand liggende gewoontes en producten welke kunnen zorgen voor een hormoonverstoring, je kunt dan denken aan giftige stoffen en parabenen uit cosmetica en bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen.

Stress en ontspanning

Hierboven staat het al, stress is toxisch en funest voor je hormoonbalans. Probeer dit dus zoveel mogelijk te reduceren of zelfs te vermijden.

Als mens zijn we erop gebouwd om gemiddeld 20 minuten van intense stress te managen. Lang genoeg om de meeste levensbedreigende situaties te ontvluchten of tot een goede afloop te brengen. Wel hebben we daarna minimaal 5 minuten rust nodig. Ons parasympathische zenuwstelsel vermindert dan de aanmaak van het stresshormoon cortisol en herstelt de balans in ons lichaam. Hierna zijn we weer opgeladen voor een eventuele volgende fase van stress.

Onze stressmomenten duren tegenwoordig echter vaak veel langer én we geven ons lichaam nauwelijks nog de tijd om te herstellen. Hierdoor blijft ons parasympathische zenuwstelsel bijna continu geactiveerd waardoor we uitgeput raken en veel klachten ervaren, waaronder stress gerelateerde klachten.

Stress is dus echt niet erg, maar zet daar meer dan voldoende ontspanning tegenover om PMS gerelateerde klachten de kop in te drukken. Lees hier hoe je je stresscyclus kunt doorbreken!

Dankbaarheid

En tot slot, niet te onderschatten, dankbaarheid. Dankbaarheid en zingeving zijn een ongelooflijk belangrijke factor wanneer het je hormonen betreft. Waarvoor kom jij dagelijks je bed uit? Waar word jij gelukkig van? Welke mensen geven jou energie?

Wanneer je niet gelukkig bent verandert je hormoonbalans en zullen je PMS klachten toenemen. Door dagelijks een dankbaarheidsoefening te doen creëer je een fijne energie en flow voor jezelf, wat je gezondheid een boost zal geven!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar