Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Wintertijd

Hoe kun je het beste omgaan met de wintertijd?

In de wintertijd veranderen niet alleen de wekkers en horloges, maar ook onze innerlijke biologische klokken. De kortere dagen kunnen een impact hebben op ons welzijn en energieniveau. Heb jij veel last van de wintertijd en zou je deze verandering graag met meer rust en energie willen doorkomen? In deze blog ontdek je hoe je het beste kunt omgaan met de wintertijd en je biologische klok in balans kunt houden.

Wat is de wintertijd?

De wintertijd is een periode in het jaar waarin de klok een uur achteruit wordt gezet, meestal van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart. Dit fenomeen, ook wel bekend als het ingaan van de standaardtijd, heeft als oorspronkelijk doel om energie te besparen door meer daglicht in de ochtenduren te benutten. Dit idee is dus geboren uit praktisch oogpunt voor het behoud van elektriciteit, maar deze verandering kan een uitdaging vormen voor ons biologische ritme.

De invloed van de wintertijd op onze biologische klok

Onze biologische klok, ook wel bekend als het circadiaans ritme, regelt verschillende fysiologische processen in ons lichaam, zoals slaap-waakcycli, eetlust en lichaamstemperatuur. Het verzetten van de klok in de wintertijd kan deze interne klok in de war brengen. De plotselinge verandering in daglicht kan leiden tot slaapproblemen, vermoeidheid en zelfs stemmingswisselingen.

Wintertijd

Omgaan met de wintertijd

Loop jij ook ieder jaar opnieuw tegen uitdagingen aan wanneer de klok weer een uur verzet wordt? We delen graag 6 tips met je om deze verandering zo goed mogelijk door te komen!

1. Optimaliseer je slaappatroon

Ga iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar bed, en sta rond hetzelfde tijdstip op. Zelfs in het weekend! Dit helpt je lichaam om een natuurlijk ritme te behouden, waardoor het gemakkelijker wordt om 's ochtends op te staan.

2. Wees lief voor jezelf

Maak het jezelf comfortabel wanneer je je warme bed uit moet, terwijl het buiten nog donker is. Leg 's avonds alvast pantoffels en een badjas klaar, zodat je niet direct de kou in hoeft.

3. Creëer een avondroutine die past bij jou 

Maar vermijd in elk geval stimulerende activiteiten zoals het kijken naar een spannende film of intensief sporten vlak voor het slapen gaan. Kies in plaats daarvan voor ontspannende activiteiten zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen. Een rustige geest leidt tot een diepere slaap.

4. Maak gebruik van natuurlijk licht

Probeer 's ochtends zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Daglicht helpt je lichaam om de interne biologische klok in te stellen en cortisol aan te maken. Overweeg om gordijnen direct na het ontwaken te openen of gebruik een lichtwekker die geleidelijk het licht laat toenemen om je zachtjes wakker te maken.

5. Plan 's ochtends een kort moment van lichaamsbeweging in

Dit kan een wandeling zijn, maar ook wat rek- en strekoefeningen naast (of zelfs in!) je bed. Beweging stimuleert de bloedsomloop en verhoogt je energieniveau, waardoor je fris en alert aan de dag kunt beginnen.

6. Ondersteun je lichaam met supplementen voor voldoende energie

Zo activeert magnesium je natuurlijke energie in het lichaam, ondersteunt ijzer het energieniveau en draagt vitamine C bij aan een normale energiestofwisseling.

Door deze praktische tips toe te passen, kun je de wintertijd met een positieve en energieke houding benaderen. Door goed voor je biologische klok te zorgen, kun je genieten van een gezonde en gebalanceerde levensstijl, ongeacht het seizoen!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar