Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Overprikkeling voorkomen

Hoe kun je overprikkeling voorkomen?

In onze snel veranderende wereld waarin we worden overspoeld met (digitale) informatiestromen, de druk om te presteren hoog is en het leven hoge eisen stelt, ligt overprikkeling op de loer. Ben je vaak vermoeid, onrustig, overweldigd? Heb je last van onverklaarbare klachten en voelt het alsof je aan het watertrappelen bent? In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp overprikkeling. Wat is een overprikkeld brein, hoe ontstaat het en hoe kun je overprikkeling voorkomen? We sluiten het artikel af met een vijftal tips zodat jij overprikkeling in de toekomst de baas kunt blijven!

Wat is een overprikkeld brein?

Een overprikkeld brein treedt op wanneer het zenuwstelsel meer stimuli ontvangt dan het kan verwerken – het kan zowel interne als externe prikkels niet goed meer verwerken.

Dit kan leiden tot gevoelens van stress, angst, vermoeidheid, concentratieproblemen en slaapstoornissen. Mensen met een overprikkeld brein ervaren vaak een intensere reactie op prikkels als licht, geluid, aanraking en emoties. En dit kan het dagelijks functioneren behoorlijk belemmeren!

Een overprikkeld brein heeft alles te maken met ons breinfilter. Dit breinfilter zorgt ervoor dat we alle prikkels die we dagelijks binnenkrijgen niet bewust hoeven te verwerken, maar bij overprikkeling werkt dit filter niet meer naar behoren. Het breinfilter is erop gemaakt om enkel de belangrijke filters door te laten naar je bewuste breinsysteem, alle andere prikkels worden naar je onderbewuste doorgestuurd en daar opgeslagen. Wanneer het breinfilter deze functie niet uitvoert, krijgt je brein dus met een overload aan prikkels te maken.

Wat zijn de oorzaken van overprikkeling?

Een overprikkeld brein kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal oorzaken benoemen we hieronder.

  1. Chronische stress: Langdurige stress verhoogt de gevoeligheid van het zenuwstelsel voor prikkels, wat kan leiden tot overprikkeling.
  2. Sensitiviteit: Sommige mensen zijn genetisch vatbaarder voor overprikkeling vanwege hun biologische aanleg.
  3. Omgevingsfactoren: Overmatig gebruik van digitale apparaten, lawaai, drukte en onvoldoende rust kunnen bijdragen aan een overprikkeld brein.
  4. Gezondheidsaandoeningen: Neurologische aandoeningen zoals autisme, ADHD en fibromyalgie kunnen de gevoeligheid voor prikkels verhogen.

Hoe kun je overprikkeling voorkomen?

Wil jij overprikkeling voorkomen, dan is het essentieel om de oorzaak van jouw overprikkelde brein te achterhalen. Pas wanneer je het probleem aanpakt bij de wortel, zul je daadwerkelijk verbetering ervaren. Kun je daarbij wel wat hulp gebruiken in de vorm van coaching? Onze therapeuten helpen je graag!

Verder is het belang om zowel je fysieke als mentale gezondheid weer in balans te brengen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

  1. Ondersteun je brein met de juiste voedingsstoffen: Zo dragen magnesium, vitamine C en diverse B-vitamines bij aan het goed functioneren van het zenuwstelsel en zijn deze voedingsstoffen goed voor de geestelijke energie, het geheugen en dragen ze bij aan hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het beredeneervermogen.

    Maar ook ons ons supplement ‘Relax a Busy Mind’ kan helpen je geest helder te houden door toevoeging van zink en ijzer. IJzer ondersteunt bij vermoeidheid en het energieniveau. Zink houdt je ook evenwichtig in stressvolle situaties. Daarnaast bevat dit supplement vitamine B12, wat bijdraagt aan een normale psychologische functie en zenuwstelsel én ondersteunt daarnaast ook bij vermoeidheid. Tot slot bevat dit supplement passiebloem* wat kan helpen bij een onrustig gevoel.
  2. Digitale Detox: Beperk dagelijks schermgebruik en creëer momenten van digitale detox om de blootstelling aan overmatige prikkels te verminderen.
  3. Mediteren: Mediteren heeft enorm veel voordelen. Wanneer je mediteert richt je je aandacht volledig op jezelf en je interne processen, waardoor externe factoren en prikkels naar de achtergrond verdwijnen. Je hersenen hebben hierdoor tijd om even tot rust te komen en prikkels als het ware op te ruimen. Ook het doen van ademhalingsoefeningen en momenten van mindfulness helpen je te ontspannen.
  4. Ga de natuur in: Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft het zien van natuur direct een positieve invloed op je brein: je maakt meer gelukshormonen aan en voelt minder stress. De natuur heeft dus letterlijk een genezend effect!
  5. Kijk kritisch naar je leefstijl: Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit, beweeg dagelijks en vermijd extra prikkels in de vorm van suikers, alcohol en bewerkte voeding. Wanneer je in balans bent, krijgt overprikkeling minder kans en voel je je rustiger, energieker en alsof je de wereld aankunt!

Een combinatie van voldoende rust en ontspanning, gezonde voeding, voldoende beweging, stressmanagement en de juiste supplementen kan een bijdrage leveren aan het verminderen van overprikkeling. Ervaar je gedurende een langere periode ernstige klachten? Dan adviseren we je om contact op te nemen met een arts.

*Claim in afwachting van Europese goedkeuring  

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar