Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Hormonale disbalans

Hormonale disbalans: wat betekent dit nu eigenlijk?

Moodswings, hoofdpijn, gespannen borsten, slaapproblemen, verminderde vruchtbaarheid, vermoeidheid, in gewicht aankomen, haaruitval, huidklachten en buikpijn, zomaar een greep uit een lange reeks van klachten die je kunt ervaren bij een hormonale disbalans. Er is heel veel onderzoek gedaan naar de soort en de mate van klachten die vrouwen ervaren op het gebied van hun hormoonhuishouding. De conclusie van onder andere het Radboud umc, die hier onderzoek naar gedaan heeft, is dat ontzettend veel vrouwen hier last van hebben. Om een voorbeeld te noemen: van de menstruerende vrouwen, gaf 85% aan elke maand menstruatiepijn te hebben. Daarnaast gaf ruim 70% van de vrouwen aan last te hebben van psychische klachten en vermoeidheid rondom de menstruatie. Een derde van de vrouwen met menstruatieklachten geeft zelfs aan dat de klachten hun dagelijks leven beïnvloeden*. En voor wat betreft de overgang is er een opvallend laag percentage, van maar 20%, die géén klachten ervaart; en maar liefst 80% dus wél.

Omdat een hormonale disbalans zo vaak voorkomt, gaan we dit bijna zien als iets wat er nou eenmaal bij hoort. Toch heeft de natuur dit niet zo bedoeld want naast overleving is de voortplanting van de mens (en dieren) evolutionair gezien het belangrijkste doel om de soort te laten bestaan. Hoe komt het dan dat zoveel vrouwen kampen met een hormonale disbalans en de daarbij behorende symptomen?

Mogelijke oorzaken hormonale disbalans

Om dit goed te kunnen beantwoorden, willen we vooropstellen dat het belangrijk is het verschil te maken tussen de hormonale disbalans door een primaire oorzaak óf als een gevolg van leefstijlfactoren.

Een primaire oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat de hormonen überhaupt niet aangemaakt worden of niet in de juiste concentratie, doordat de aansturing hiervan of de hormoonklier zelf niet goed functioneert. Onder primaire oorzaken vallen ook puberteit, zwangerschap, de peri-menopauze en de overgang, wanneer vanzelfsprekend de hormoonbalans anders is.

Secundaire oorzaken komen veel vaker voor en liggen meestal op het gebied van verstorende leefstijlfactoren, denk hierbij aan stress, medicatie, toxines, verkeerde voeding etc. 

Allereerst is te vaak of te lang stress hebben een grote boosdoener als het om de hormonale balans gaat. Cortisol bijvoorbeeld, een overlevingshormoon wat vrijkomt bij stress, heeft een aantal van dezelfde bouwstoffen als de geslachtshormonen progesteron, testosteron en oestrogeen. Als er vaak of langdurig stress is krijgt cortisol altijd voorrang op de aanmaak van de andere bovengenoemde hormonen. Zo zal er dus een tekort en of disbalans ontstaan van de andere hormonen.

De aanwezigheid van de juiste voedingsstoffen speelt dus ook een grote rol. Om hormonen aan te kunnen maken heb je vooral de juiste vetzuren en eiwitten nodig, alsook vitamines en mineralen. Wat je wel of niet eet heeft dus impact op je hormoonhuishouding. Denk verder onder andere aan de invloed van alcohol- of medicijngebruik, toxines, te weinig beweging, ongezonde voeding, te weinig ontspanning en de invloed van negatieve overtuigingen en gedachten. Laatstgenoemde oorzaken hebben ieder op een eigen manier invloed op de hormonale huishouding en het gaat te ver voor deze blog om deze allen verder uit te leggen.

Welke hormonen veroorzaken klachten?

Als je kampt met hormonale klachten dan wil je natuurlijk graag dat ze verdwijnen en wel zo snel mogelijk. Wat hiervoor nodig is, is dat je achter de oorzaak ervan komt en welke hormonen dan niet in balans zijn. Maar hoe weet je nou precies welke hormonen dat zijn?

Daar hebben wij een goede test voor, de ‘hormoontest voor vrouwen’. Daarmee testen we de volgende hormonen: AMH, FSH, LH, oestrogeen, progesteron, testosteron en prolactine.

De test ontvang je gewoon thuis door de brievenbus. Je neemt zelf een bloedmonster af, door middel van een vingerprikje en stuurt daarna de test op naar het lab. Via een therapeut van Brain Balance krijg je de uitslag in een consult. In het resultaat zie je in rood, oranje, geel of groen of je gunstige of ongunstige waarden hebt. De therapeut stelt op basis hiervan een advies op maat voor je op. Daarnaast krijg je kennis over je eventuele hormoonverstoring en tips en inzichten, zodat je zelfstandig aan de slag kan. 

Wanneer test je op hormonen

De test neem je idealiter 3-5 werkdagen voor de start van je menstruatie af. Dit omdat je hormoonniveaus veranderen gedurende je cyclus. De vingerprik doe je vóór 10 uur in de ochtend en als je nuchter bent. Je mag wel water drinken ervoor. Neem het niet af direct na het sporten of seksuele activiteit omdat dit ook de uitslag kan beïnvloeden.

Je verstuurt de test op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, in verband met de sluiting van het laboratorium in het weekend.

Onze therapeuten kijken met een holistische blik en kunnen daardoor oorzaak en gevolg goed van elkaar scheiden. Hierdoor richten zij zich niet op de symptomen maar op de onderliggende oorzaak van je klachten. Ook het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt aangesproken door de adviezen op te volgen. Zo kun je veel sneller herstellen en verlichten of verdwijnen de symptomen.

Wil jij weten of een hormoontest iets voor jou kan betekenen? Plan dan een adviesgesprek in met één van onze therapeuten en zij zullen jij adviseren over jouw volgende stap naar een gezonder en gebalanceerd leven.

 

*Bron: https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/menstruatieklachten-belemmeren-dagelijks-functioneren#:~:text=Van%20alle%20vrouwen%20die%20de,en%20vermoeidheid%20rondom%20de%20menstruatie.

 

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar