Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

voeding met magnesium

Magnesiumrijke voeding: dit kun je eten voor gezonde spieren en ontspanning

Magnesium staat vooral bekend als een mineraal dat de spieren ondersteund, maar het heeft nog meer belangrijke functies voor eigenlijk de algehele gezondheid. Als je meer van deze voedingsstof binnen wil krijgen, is het dus slim om meer magnesiumrijke voeding op het menu te zetten.

We zetten voor je op een rij waar jij het meeste magnesium in kunt vinden.

De voordelen van magnesium  

Magnesium speelt een rol in verschillende processen in het lichaam. Vooral sporters zetten dit mineraal extra in vanwege de betrokkenheid bij de spierfunctie, maar dat is niet het enige dat magnesium doet. Wist je bijvoorbeeld dat magnesium je ook beter kan helpen slapen? Dit zijn de belangrijkste functies van dit mineraal: 

  1. Spierfunctie en -ontspanning: magnesium is betrokken bij de regeling van spiercontracties en -ontspanningen. Het is essentieel voor het goed functioneren van spieren, waardoor het verminderen van krampen en spierspanning wordt bevorderd. Omdat magnesium de spieren weer laat ontspannen na inspanning, is het belangrijk om er tijdens stress voldoende van binnen te krijgen. Anders blijven de spieren aangespannen en dit geeft een signaal aan de rest van het lichaam dat er stress aanwezig is.

  2. Energieproductie: het mineraal speelt een sleutelrol in de omzetting van voedsel naar energie. Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder de reacties die nodig zijn voor de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de energiebron van de cellen.

  3. Botgezondheid: samen met calcium draagt magnesium bij aan de opbouw en het behoud van sterke botten. Het helpt calcium naar de botten te transporteren en voorkomt zo mogelijke ophoping in zachte weefsels.

  4. Regulering van de bloeddruk: magnesium heeft een vaatverwijdend effect, wat kan bijdragen aan het behouden van een gezonde bloeddruk. Het helpt ook bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van vaatvernauwing.

  5. Zenuwstelsel en ontspanning: als laatste is het betrokken bij de signalering van neurotransmitters en helpt dus bij het reguleren van stress en angst. Voldoende magnesium is belangrijk voor het zenuwstelsel om te kunnen ontspannen, en daarom wordt dit mineraal ook ingezet om te helpen bij stress of slaapproblemen.

Voor op het menu: magnesiumrijke voeding

Magnesium is aanwezig in verschillende voedingsgroepen – en bijna alla magnesiumrijke voeding bevat veel andere voedingsstoffen die bijdragen aan je gezondheid. Win-win, dus, om deze producten wat vaker op tafel te zetten.

  1. Noten en zaden: zoals amandelen, pompoenpitten, zonnebloempitten en cashewnoten.
  2. Bladgroenten: zoals spinazie, boerenkool, andijvie en snijbiet.
  3. Volle Granen: zoals havermout, bruine rijst en quinoa.
  4. Vis en Zeevruchten: zoals zalm, makreel en garnalen.
  5. Peulvruchten: zoals bonen, linzen en kikkererwten.
  6. Cacao: pure, rauwe en biologische cacao.
  7. Fruit: met name bananen bevatten relatief veel magnesium.

Ondersteunen met magnesium

Wij mensen maken zelf geen magnesium aan, dus we zijn volledig afhankelijk van voeding om ons niveau op peil te houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand. Over het algemeen aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen zo’n 300 – 400 mg per dag. Maar sommige groepen lopen ook een verhoogd risico op een magnesiumtekort, bijvoorbeeld ouderen, sporters, mensen met bepaalde medische aandoeningen en bijvoorbeeld in het geval van veel stress. In deze gevallen is het verstandig om extra aandacht te besteden aan je magnesiuminname om gezondheidsklachten te voorkomen, door bijvoorbeeld ook aan te vullen met een magnesium supplement.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar