Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Mediteren voor beginners een snelcursus voor jou

Mediteren voor beginners: een snelcursus voor jou!

Wil jij graag starten met mediteren, maar weet je niet waar te beginnen? Hoor je regelmatig om je heen dat mediteren je kan helpen om rust te ervaren, maar word je er eigenlijk alleen maar onrustig van? Ben je op zoek naar een snelcursus ‘mediteren voor beginners’ zodat je eindelijk zelf de talloze voordelen kunt ervaren? Lees dan snel verder!

Voordelen van mediteren

Mediteren kent vele voordelen. Om er eens een paar te noemen:

  • Meer rust
  • Meer focus
  • Beter geheugen
  • Meer ontspannen
  • Hoger libido

Toch vinden veel mensen het lastig om te starten met mediteren óf zijn ze van mening dat het niet bij ze past om zichzelf dagelijks in een de traditionele lotushouding te wurmen en een gevecht te leveren tegen alle gedachten die zich tijdens de meditatie aandienen.

Maar er bestaat helemaal geen verplichte meditatiehouding en gedachten tijdens het mediteren zijn helemaal niet erg. Maar waar start je als je nog nooit eerder hebt gemediteerd? We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt.

Snelcursus mediteren voor beginners

  1. Kies in het begin een vast moment van de dag om te mediteren. Je brein heeft 30 tot 256 dagen nodig om iets als een gewoonte te zien, dus maak het jezelf gemakkelijk door bijvoorbeeld iedere avond voor het slapengaan tijd te maken voor een meditatie;
  2. Ga rustig zitten of liggen op een plek waar jij je veilig voelt en waar je niet gestoord zult worden. Gebruik je je telefoon voor een geleide meditatie? Zet deze dan op de vliegtuigstand;
  3. Richt je eerst op je ademhaling. Adem je via je neus of via je mond? Adem je over je borst of over je buik. Pas je ademhaling niet aan, maar observeer.
  4. Nu kun je starten met mediteren. Dit kan een geleide meditatie zijn, een stiltemeditatie, een slaapmeditatie of nog iets anders. Onderzoek welke vorm past bij jou. En poppen er gedurende je meditatie gedachten op? Observeer ze en laat ze daarna weer met rust.

 “Geef je volledig aandacht aan wat het moment te bieden heeft” – Eckhart Tolle

Klinkt bovenstaand stappenplan haalbaar, maar voel je toch weerstand? Je bent niet de enige. Veel mensen vinden meditatie iets zweverigs of zijn bang er niet genoeg tijd voor te hebben. Als afsluiting van dit artikel hebben we daarom 4 veelvoorkomende misvattingen over mediteren voor je op een rij gezet én uitgelegd waarom deze misvattingen je er niet van mogen weerhouden om te starten met mediteren.

Mediteren voor beginners – 4 misvattingen

"Ik moet aan niets denken tijdens het mediteren"

Het doel van mediteren is niet om aan niets te denken, het is juist de uitdaging om extra geconcentreerd te zijn. Leer je focus vasthouden, al is het maar voor een paar seconden en ben je bewust van wat er gebeurt op het moment van mediteren.

"Bij meditatie geldt het 'one size fits all' principe"

Er zijn zoveel verschillende meditaties, neem de tijd om uit te zoeken welke vorm jij fijn vindt. Is dat een stiltemeditatie, een geleide meditatie, een slaapmeditatie of nog iets anders? Blijf zoeken en proberen naar een vorm die werkt voor jou.

"Mediteren is zweverig"

Termen als aura's, chakra's en het universum kunnen als zweverig worden bestempeld Toch is mediteren eigenlijk niets meer en niets minder dan heel bewust in het nu zijn waarbij je aan de slag gaat met energie. En laat energie nou net iets heel wetenschappelijks zijn... niets zweverigs aan! 

"Mediteren moet een dagelijkse gewoonte zijn"

Om van mediteren een gewoonte te maken kan het prettig zijn om dit in het begin dagelijks te beoefenen, al is het maar 5 minuten. Toch betekent het niet dat wanneer je een aantal dagen geen tijd hebt of maakt om te mediteren, dat je de handdoek in de ring moet gooien. Probeer eens om op specifieke momenten in je dag vormen van mindfulness toe te voegen. Heel bewust tandenpoetsen of even diep in- en uitademen tijdens het handen wassen. 

Ben je na het lezen van dit artikel voornemens om te starten met mediteren en wil je hierin graag wat begeleiding? Dan is het meditatiepakket van Charlotte Labee met 10 toegankelijke geleide meditaties tussen de 4 tot 12 minuten én het handboek ‘mediteren kun je leren’! echt iets voor jou!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar