Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Vitamine voor geheugen

Memory Support: vitamine voor geheugen?

Veel mensen denken niet dagelijks aan hun geheugen, nemen het voor lief en beschouwen het als iets vanzelfsprekends. Totdat het geheugen ze in de steek laat… Want als je niet goed voor jezelf en je (brein) gezondheid zorgt, kan het geheugen verzwakken of zelfs permanent beschadigen. En dan zoeken we massaal naar een oplossing, een wondermiddel, een ‘vitamine voor geheugen’. Maar bestaat dat wel? In deze blog duiken we dieper in de wereld van cognitieve functies, identificeren we de oorzaken van een verminderd geheugen en ontdekken we hoe specifieke vitamines kunnen helpen bij het verbeteren van je geheugen.

Cognitieve functies: de bouwstenen van je geheugen

Het geheugen is een complex netwerk van cognitieve functies die samenwerken om informatie op te nemen, op te slaan en op te roepen. Hier zijn enkele essentiële functies die een rol spelen:

  1. Sensorisch geheugen: Het vermogen om informatie te registreren via onze zintuigen.
  2. Korte termijn geheugen: Hier wordt informatie tijdelijk opgeslagen voor direct gebruik.
  3. Werkgeheugen: Dit stelt ons in staat informatie vast te houden tijdens denkprocessen.
  4. Lange termijn geheugen: Informatie wordt hier permanent opgeslagen voor toekomstig gebruik.
  5. Oproepen van geheugen: Het vermogen om opgeslagen informatie opnieuw te activeren wanneer dat nodig is.

Oorzaken van een verminderd geheugen

Een verminderd geheugen kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals:

Stress

Chronische stress is een absolute killer voor het geheugen. Het kan je brein letterlijk laten krimpen. Wanneer je lichaam continue in een stressreactie verkeerd en bezig is met vechten of vluchten, blijft er geen energie over voor bijvoorbeeld je spijsvertering, hormoonhuishouding of dus je cognitieve functies zoals concentratie, intelligentie en het geheugen.

Het inlassen van voldoende ontspanning gedurende de dag zorgt ervoor dat je lichamelijk én geestelijk weer in balans komt. Je stresscyclus doorbreken doe je zo!

Slaapgebrek

Onvoldoende slaap kan zorgen voor een slecht werkend geheugen. Wanneer je slaapt verwerken de hersenen namelijk de informatie die je gedurende de dag tot je hebt genomen. Het brein filtert deze data en plaatst informatie uit het kortetermijngeheugen soms over naar het langetermijngeheugen.

Terwijl jij denkt dat je rust, zijn je hersenen dus volop aan het werk! Voldoende slaap is essentieel om ervoor te zorgen dat ze al hun taken kunnen afronden. Is dat niet het geval, dan heeft je brein niet de kans om informatie goed te ordenen en zal je geheugen hier merkbaar onder lijden.

Moeite met slapen? Klik hier voor 4 tips om ontspannen in slaap te vallen.

Voedingstekorten

Een tekort aan essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines, kan het geheugen aantasten. Terwijl ons brein uit slechts 2% van ons lichaamsgewicht bestaat, gebruikt het maar liefst 20% van alle beschikbare energie. Om een goed geheugen te behouden is het daarom van belang ons brein te voeden met de juiste voedingsstoffen. Je kunt denken aan eiwitten en vetten, maar ook aan vitamine C, magnesium, zink en verschillende B-vitamines.

Je geheugen ondersteunen

Je kunt je geheugen ondersteunen op verschillende manieren:

Voedingsstoffen

Vitamines, mineralen en spoorelementen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van onze cognitieve functies. Specifieke vitamines kunnen helpen het geheugen te verbeteren en het brein te beschermen tegen veroudering. Enkele van deze vitamines zijn:

Vitamine B8 (Biotine), B6, B11 (Foliumzuur) en B12

Deze B-vitamines hebben een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel, dragen bij aan geestelijke veerkracht en zijn goed voor het geheugen en de concentratie.

Vitamine C

Vitamine C draagt bij aan hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen, is gunstig voor een goede geestelijke balans én draagt bij aan het functioneren van het geheugen. 

Zink

Zink draagt bij aan een normale weerstand tegen stress, zorgt voor het behoud van een heldere geest en is goed voor de concentratie en het geheugen.

Omega-3 vetzuren

Hoewel dit technisch gezien geen vitamine of mineraal is, zijn omega-3 vetzuren zoals DHA wel essentieel voor de opbouw van celmembranen in de hersenen en dragen ze bij aan een gezonde hersenfunctie.

Memory Support

Onze Memory Support bevat een aantal werkzame ingrediënten waaronder biotine (vitamine B8), dat bijdraagt aan het functioneren van het geheugen en goed is voor de leerprestatie. Ook aanwezig is zink, dat bijdraagt aan een normaal geheugen en helpt bij geestelijke druk en inspanning.

Daag je brein uit met spelletjes en puzzels

Naast het juiste voedingspatroon kunnen mentale oefeningen zoals spelletjes en puzzels ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan het versterken van je geheugen. Regelmatig deelnemen aan uitdagende activiteiten zoals kruiswoordpuzzels, Sudoku, schaken of geheugenspelletjes kan helpen bij het trainen van verschillende cognitieve functies. Deze spellen dagen je brein uit, stimuleren neurale paden en bevorderen de groei van nieuwe zenuwcellen, wat essentieel is voor een scherp geheugen. Door je geest actief te houden, kun je niet alleen je geheugen verbeteren, maar ook de algehele gezondheid van je hersenen ondersteunen.

Bewegen voor een scherp geheugen

Naast voeding en mentale stimulatie is lichaamsbeweging een krachtige manier om je geheugen te ondersteunen. Regelmatige lichaamsbeweging heeft een directe impact op de gezondheid van je hersenen. Tijdens het sporten produceert je lichaam namelijk BDNF wat staat voor Brain-Derived Neurotrophic Factor. BDNF speelt een belangrijke rol bij de groei, het behoud en de reparatie van neuronen, wat essentieel is voor het verbeteren van je geheugen.

Door dus regelmatig te bewegen, stimuleer je de productie van BDNF, wat op zijn beurt de gezondheid van je hersencellen bevordert en je geheugen versterkt!

Conclusie

Zoals je nu hebt kunnen lezen kan een slecht functionerend geheugen iets zeggen over de gezondheid van het brein. Hoe beter je hersenen namelijk hun cognitieve functies kunnen uitoefenen, hoe beter je ook dingen kunt onthouden.

Pas als jij je levensstijl verandert voor een betere breingezondheid, zul je in alle facetten van het leven – en dus ook qua geheugen – optimaal functioneren. Er bestaat geen wonderpil, geen ‘vitamine voor geheugen’ en je geheugen verbeteren behelst dan ook méér dan het doen van een spelletje, een potje (competitief) tafeltennis of het slikken van een supplement, maar het is wel een fijne start!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar