Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Winterdip

Mentale support tijdens een winterdip

Het is zover, de eerste sneeuwvlokken zijn gevallen. Je kunt bij de winter dus denken aan sneeuwpoppen, Elfstedentocht en warme chocolademelk voor de haard. Maar ook aan stemmingswisselingen, een somber gevoel en minder motivatie om iets van de dag te maken - de welbekende winterdip. 

Veel mensen kampen tijdens de winter met mentale klachten en vinden het moeilijker om uit bed te komen. Herken jij dit, en wil je graag weer genieten van deze knusse, koude maanden? Lees dan gauw verder!

Zonlicht

De voornaamste reden dat we ons in de winter anders en misschien wel slecht in ons vel voelen is dat we minder zonlicht krijgen en hierdoor minder vitamine D kunnen aanmaken. Vitamine D is belangrijk voor ontzettend veel processen in ons lichaam. Zo ondersteunt het onder andere de afweer van het lichaam.

We halen 66 tot 90 procent van onze totale hoeveelheid vitamine D uit zonlicht. De overige 34 tot 10 procent halen we – als het goed is – uit voeding, tenzij dat ook tekortschiet. Een belangrijke voedingsbron van vitamine D is bijvoorbeeld vette vis als zalm, haring en makreel. 

Bioritme

Daarnaast heeft de hoeveelheid zonlicht ook invloed op ons biologische ritme. Zodra het donker wordt krijgt ons brein namelijk een signaal om het slaaphormoon melatonine aan te maken. In de wintermaanden zijn de dagen donkerder en wordt er dus meer melatonine aangemaakt. Het gevolg? Meer vermoeidheid. 

3 tips voor mentale support tijdens een winterdip

Wil jij jezelf graag zo goed mogelijk ondersteunen deze maanden? We delen graag 3 fijne tips met je:

  1. Ga ook in de wintermaanden naar buiten en maak dagelijks een fijne wandeling of fietstocht, ook wanneer het weer bar en boos is.
  2. Eet meer vitamine D-rijke voeding. Het zit voornamelijk in vette vis (zalm of makreel), rundvlees, kaas, eieren en in mindere mate in noten, bijvoorbeeld walnoten.
  3. Houd een vast slaapritme aan. Door het gebrek aan zonlicht raakt je biologische ritme flink van slag. Dit effect wordt versterkt wanneer jij een onregelmatig slaapritme aanhoudt, dus probeer dit te voorkomen en blijf niet te lang in je bed liggen, hoe verleidelijk ook!

Conclusie

Vitamine D-voorraad verhogen

Een tekort aan zonlicht en dus aan vitamine D ligt ten grondslag aan de winterdip. Het is dus belangrijk om hier als eerste verandering in aan te brengen en jezelf meer bloot te stellen aan zonlicht en de vitamine D-voorraad van je lichaam te verhogen. Hoe?

Ga in de maanden dat er wel genoeg zon is (april – september) genoeg naar buiten. Doe dit dagelijks tussen 11.00 en 15.00 minimaal vijftien minuten (maar het liefst een halfuur). Op dit moment zijn de UV-stralen het sterkst, ook als het bewolkt is. Maak dus bijvoorbeeld een fijne wandeling tijdens de lunchpauze. Dit is ook nog eens goed voor je cognitieve vermogen. Zorg ervoor dat minimaal 5% tot 10% van je lichaam onbedekt is, zodat er genoeg huid vrij is om UV-stralen op te nemen. In de winter is de zon echter niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken door blootstelling aan daglicht. Wél is dagelijks in daglicht naar buiten gaan belangrijk voor de aanmaak van serotonine, endorfine en je bioritme. Doe dit dus ook in de winter!

Omdat je in de winter geen vitamine D aanmaakt door zonlicht, is het van oktober tot maart essentieel om jouw voorraad aan te vullen met een supplement.

Extra ondersteuning met supplementen

Basissupplementen zijn altijd van belang voor een goede gezondheid, maar in de wintermaanden zijn er een aantal specifieke supplementen die kunnen ondersteunen bij een winterdip:

  • Vitamine D3/K2 (in capsules of vloeibare vorm)
    Ter ondersteuning van het immuunsysteem, je mentale weerbaarheid en calciumaanmaak.
  • Omega 3 (in capsules of vloeibare vorm)
    Ter ondersteuning van de hersenfunctie en cognitieve vermogens, het hart en gezichtsvermogen.
  • Magnesium
    Ter ondersteuning van het energieniveau.
  • Ester C
    Ter ondersteuning van het immuunsysteem, het energieniveau en bescherming van de lichaamscellen.
  • Zink
    Draagt bij aan het immuunsysteem, de opbouw van (lichaams)eiwit, behoudt van een gezonde huid, haar en nagels en ondersteuning van cognitieve vermogens als leerprestatie, het geheugen en probleemoplossend vermogen.
  • Superfoods & greens
    Aanvulling van de dagelijkse voeding met 31 nutriënten.
  • Griffonia Simplicifolia & B6
    Vitamine B6 ondersteunt het energieniveau, is goed voor de gemoedstoestand en draagt bij aan de activiteit van hormonen.
  • Saffraan
    Ter ondersteuning van de positieve gemoedstoestand en emotionele balans*.

*Claims in afwachting van Europese goedkeuring

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar