Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Omgaan met perfectionisme

Omgaan met perfectionisme, hoe doe je dat?

Perfectionisme is een eigenschap die veel mensen herkennen in hun zoektocht naar succes, balans en geluk. Maar perfectionisme heeft ook een keerzijde. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende vormen van perfectionisme, de mogelijke voordelen en nadelen, en hoe je het beste kunt omgaan met deze eigenschap.

Diverse vormen van perfectionisme

Perfectionisme is niet een eenduidige eigenschap, maar eerder een spectrum van gedragingen. Drie veelvoorkomende vormen van perfectionisme zijn: 

 1. Zelfgericht perfectionisme:

Dit type perfectionisme manifesteert zich wanneer je als individu hoge normen en verwachtingen aan jezelf oplegt. Je streeft constant naar persoonlijke perfectie en ervaart dan ook zelfkritiek als je deze normen niet haalt.

 1. Sociaal voorgeschreven perfectionisme:

Hierbij voelen mensen de druk om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Deze externe druk kan afkomstig zijn van collega's, vrienden, familie of zelfs social media.

 1. Anderen opleggen van perfectionisme:

Sommige individuen hebben de neiging hun hoge normen aan anderen op te leggen, wat kan leiden tot spanningen in zowel de persoonlijke als professionele relaties. 

De voordelen van perfectionisme

Hoewel perfectionisme vaak in een negatief daglicht wordt geplaatst, heeft het zeker ook zijn positieve kanten!

 1. Hoge prestaties:

Perfectionisten streven naar uitmuntendheid en leveren vaak buitengewone prestaties.

 1. Doorzettingsvermogen:

Het streven naar perfectie kan leiden tot een groot doorzettingsvermogen, wat onmisbaar is bij het bereiken van doelen.

 1. Zelfbewustzijn:

Perfectionisten zijn zich vaak zeer bewust van hun sterke en zwakke punten, wat kan bijdragen aan persoonlijke groei.

De nadelen van perfectionisme

Ondanks deze voordelen brengt perfectionisme ook uitdagingen met zich mee:

 1. Angst en stress:

De constante druk om perfect te zijn kan leiden tot angst en stress, waardoor de mentale gezondheid negatief wordt beïnvloed.

 1. Uitstelgedrag:

Angst om te falen kan leiden tot uitstelgedrag, wat de productiviteit kan verminderen.

 1. Verminderde eigenwaarde:

Het gevoel nooit goed genoeg te zijn, zelfs na het behalen van doelen, kan een vicieuze cirkel van ontevredenheid creëren…

Omgaan met perfectionisme

Herken jij de voor- en nadelen uit deze blog? Dan is het fijn te weten hoe je met de perfectionist in jezelf kunt omgaan!

 1. Stel realistische doelen:

Definieer haalbare doelen en wees flexibel als het soms toch even anders loopt. Richt je hierbij vooral op kleine ‘tussen doelen’ in plaats van het behalen van een uitmuntend eindresultaat.

 1. Zelfcompassie:

Leer jezelf accepteren, inclusief fouten en tekortkomingen. Zelfcompassie helpt om de druk te verminderen. Leer om het maken van fouten niet te vermijden, maar ze te zien als leermomenten voor de toekomst.

 1. Orthomoleculaire ondersteuning:

Ondersteun je mentale welzijn met orthomoleculaire supplementen die gericht zijn op het bevorderen van een gezonde balans van voedingsstoffen die de hersenfunctie ondersteunen. Denk aan magnesium voor een goede geestelijke balans, vitamine B12 bij geestelijke veerkracht en vitamine C voor een heldere geest.

In de zoektocht naar perfectie is het belangrijk een gezonde balans te vinden. Streven naar persoonlijke groei en succes is bewonderenswaardig, maar niet ten koste van je welzijn. Met de juiste aanpak en ondersteuning kun je perfectionisme omvormen tot een positieve kracht in je leven.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar