Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

ongesteldheid hoofdpijn

Ongesteldheid hoofdpijn: tips om het te verlichten

Heb jij ook regelmatig vlak voor of tijdens je ongesteldheid hoofdpijn? Het is een veelvoorkomend probleem. Bij veel vrouwen beperkt het maandelijkse ongemak zich namelijk niet alleen tot buikkrampen en cravings, ook hormonale hoofdpijn kan een vervelende klacht zijn. In deze blog vertellen we meer over deze maandelijkse kwaal.

Ongesteldheid hoofdpijn: wat is het?

Veelvoorkomende klachten voor en tijdens de menstruatie zijn het hebben van een opgeblazen gevoel, onbedwingbare trek, pijnlijke borsten en buikkramp. Maar voor veel vrouwen stopt het daar niet bij en kampen ze maandelijks met kloppende hoofdpijn rondom de menstruatie.

De oorzaak hiervan is het hormoon oestrogeen. Dit hormoon daalt vlak voor het begin van je ongesteldheid wat zorgt voor een hogere pijngevoeligheid. Daarnaast kan een laag oestrogeengehalte zorgen voor het vernauwen van de bloedvaten en voor je het weet kamp je met een flinke hoofdpijn.

Andere mogelijke oorzaken voor hoofdpijn rondom de menstruatie is extreem bloedverlies, een minder goede nachtrust en uitdroging. Goed voor jezelf zorgen en je hormonen ondersteunen is dus van essentieel belang. Maar hoe doe je dat?

Hormonale hoofdpijn verlichten 

Preventief goed voor jezelf en je hormoonbalans zorgen, kan klachten rondom je menstruatie aanzienlijk verlichten. Daarom delen we graag 6 praktische tips om je hormonen in balans te houden:

  1. Let op je voedingstoffen

Ben jij je bewust van wat je eet en drinkt op een dag? En hoe vaak eet je? De samenstelling en frequentie van je maaltijden is namelijk van groot belang op je hormoonhuishouding. Het laten staan van voedingsmiddelen als suikers, koffie, alcohol en bewerkte voeding is raadzaam om je hormonen in balans te krijgen én houden.

Drink daarentegen minimaal 1 tot 1,5 liter water of kruidenthee per dag en zorg voor minimaal 500 gram groenten per dag, bij voorkeur biologisch.

Tot slot zijn er specifieke supplementen die je kunt inzetten om je hormonen te ondersteunen. Je kunt denken aan vitamine B6, dit reguleert mede de activiteit van hormonen. En ook zink draagt bij aan een normale hormoonhuishouding.

  1. Beweeg!

Ook voldoende bewegen is van belang voor een goede hormonale balans. Wanneer je beweegt worden er namelijk diverse hormonen geactiveerd zoals endorfine, dopamine en serotonine – allemaal hormonen die zorgen voor een fijn gevoel.

Betekent dit dat je vanaf nu dagelijks met dumbells in de weer moet? Nee. Ook wandelen, zwemmen, yoga en fietsen zijn fijne vormen van beweging om je hormoonbalans te reguleren!

  1. Geef prioriteit aan je nachtrust

Te weinig slaap of een kwalitatief slechte slaap heeft effect op je hormoonbalans. Een goede nachtrust is dus essentieel. Zorg voor voldoende rust en ontspanning voordat je gaat slapen, dit bevordert je slaapkwaliteit.

Probeer na 20.00 uur het gebruik van schermen te minderen of gebruik een blauwfilterbril. Een fijne meditatie of dankbaarheidsoefening kan ook helpen om af te schakelen en zonder stress de nacht in te gaan. Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan, wat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine in de weg zit én je hormoonbalans niet ten goede komt.

  1. Vermijd toxinen zoveel mogelijk

Gezonde voeding, voldoende slaap en beweging zijn zaken die je hormoonbalans positief beïnvloeden. Maar er zijn ook zaken die een hormonale disbalans juist kunnen verergeren. Je kunt hierbij denken aan roken en drugsgebruik, maar ook minder voor de hand liggende gewoontes en producten kunnen je hormonen uit balans brengen. Dit heeft te maken met toxinen.

Toxinen zijn gifstoffen die schade brengen aan ons lichaam, brein en hormoonbalans. Toxinen kosten je lichaam enorm veel energie om af te breken. Je kunt deze energie beter gebruiken om je hormonen in balans te krijgen én houden.

Wil je meer leren over toxinen, download dan hier ons gratis e-book over dit onderwerp!

  1. Zet voldoende ontspanning tegenover je stressvolle momenten

Hierboven staat het al, stress is toxisch en funest voor je hormoonbalans. Probeer dit dus zoveel mogelijk te reduceren of zelfs te vermijden.

Als mens zijn we erop gebouwd om gemiddeld 20 minuten van intense stress te managen, gevolgd door minstens 5 minuten van ontspanning. Onze stressmomenten duren tegenwoordig echter vaak veel langer én we geven ons lichaam nauwelijks nog de tijd om te herstellen. Hierdoor blijft ons parasympathische zenuwstelsel bijna continu geactiveerd waardoor we uitgeput raken en veel klachten ervaren.

Stress is dus echt niet erg, maar zet daar meer dan voldoende ontspanning tegenover om hormoon gerelateerde klachten, zoals ongesteldheid hoofdpijn, de kop in te drukken.

  1. Pas op met xeno-oetrogenen

Xeno-oestrogenen worden ook wel 'pseudo hormonen' genoemd. Ze gedragen zich als hormonen, maar zijn dat eigenlijk niet. Xeno-oestrogenen zijn chemische stofjes die je onder andere binnenkrijgt via je stofwisseling, je huid én je longen. Je kunt deze stoffen namelijk binnenkrijgen via je voeding, cosmetica producten én vervuilde lucht die je inademt. En wanneer deze xeno-oestrogenen eenmaal in je lichaam zitten, kunnen ze je hormoonbalans (én andere interne processen) behoorlijk in de war schoppen!

Tips om zo min mogelijk met xeno-oestrogenen in aanraking te komen:

  • Kies zoveel mogelijk voor biologisch groente & fruit
  • Bewaar geen eten in plastic bakjes maar gebruik voorraadbakjes van glas of RVS
  • Warm je eten nooit op in plastic en drink ook geen warme dranken uit plastic bekertjes
  • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke cosmetica en huishoudelijke artikelen
  • Neem je eigen stoffen fruit- en boodschappentas mee

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar