Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

pre-conceptie man

Prenatale conceptie – de invloed van de man

Bij een zwangerschapswens denken we al gauw aan wat er allemaal in handen ligt bij de vrouw. Bijvoorbeeld zorgen voor een gezond lichaam, goede voeding en beweging. Maar laten we de man niet vergeten! De prenatale conceptie is de fase waarin de eicel bevrucht wordt door een zaadcel. Een cruciale stap als er een zwangerschapswens is. 50% van de conceptie ligt bij de man.

Zowel de man als de vrouw hebben invloed op de kwaliteit van de conceptie: vrouwen op de kwaliteit van de eicel mannen op de zaadcel. In deze blog gaan we dieper in op wat een man kan doen om te zorgen voor goede kwaliteit zaadcellen. Ook word je kort meegenomen in het proces hoe zaadcellen aangemaakt worden bij de man. 

Hoe de aanmaak van de zaadcel ontstaat 

Laten we met het proces beginnen. Het aanmaken van een zaadcel is een complex proces wat wel tot drie maanden kan duren! Het begint allemaal in de hypothalamus in de hersenen. Je kunt dit deel zien als een dirigent die hormonen aanmaakt en aanstuurt. In deze hypothalamus wordt een hormoon vrijgegeven (Gonadotropine-releasing hormoon GnRH) dit hormoon start vanaf daar zijn reis naar de hypofyse (ook in de hersenen) en geeft daar het signaal dat er twee hormonen (FSH en LH) worden vrijgegeven die nodig zijn voor de aanmaak van zaadcellen. Deze hormonen gaan via de bloedbaan naar de zaadballen (testikels) toe. 

Eenmaal aangekomen in de zaadballen zorgt het ene hormoon (LH) ervoor dat testosteron wordt aangemaakt en het andere hormoon (FSH) dat er zaadvormende buisjes geproduceerd worden. Deze fase duurt gemiddeld genomen 50-60 dagen. Wanneer de spermacellen aangemaakt zijn, zijn ze nog onvruchtbaar en moeten ze nog rijpen. Hier komt het testosteron om de hoek kijken, dat heeft namelijk invloed op de rijping van de spermacellen. Het duurt nog ongeveer 14 dagen voordat de rijpingsfase voltooid is. 

Dus, van a-z duurt het ruim twee maanden voordat spermacellen aangemaakt zijn. De leefstijl van de man van drie maanden geleden heeft invloed op de kwaliteit op dit moment. De leefstijl heeft grote invloed op de kwaliteit. Dus leef je ongezond (roken, drinken, niet of weinig sporten)? Dat beïnvloedt de algehele gezondheid en daarmee ook de gezondheid van spermacellen.  

Wat kun je doen om de kwaliteit van zaadcellen te verhogen? 

Er zijn gelukkig ook een heleboel dingen die je kunt doen om de kwaliteit te verhogen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende factoren die invloed hebben en daarbij natuurlijk tips hoe daar vorm aan te geven. 

  1. Door gezonde voeding de hormoonaanmaak stimuleren

Gezonde en voldoende voeding heb je nodig voor een gezond hormoonhuishouden. Waar begin je met gezonde voeding? In ieder geval de focus op de macro’s: gezonde vetten, eiwitten en minimaal 500 gram groente per dag en maximaal twee stuks fruit. Dit kun je zien als basis. Het is bijvoorbeeld beter om vetten uit avocado, vette vis en noten te halen dan uit pizza of snacks uit de frituurpan. 

  1. Ondersteun je lichaam met supplementen

Wanneer je gezonde zaadcellen wilt kun je jouw lichaam ondersteunen met bepaalde mineralen en vitamines uit een goede multi vitaminepreparaat. Vitamine b6 draagt bij tot de regulering van de hormonale activiteit. Zink draagt bij aan de productie van zaadcellen en is goed voor een normale sperma kwaliteit. Selenium draagt bij aan de beweeglijkheid, kwaliteit en de productie van de zaadcellen.  

  1. Vermijd sauna en strak ondergoed

Voor een goede aanmaak van sperma is een temperatuur van de zaadballen van ongeveer 34 graden het best. Om die temperatuur te behouden kun je het beste de sauna een tijdje mijden. Ook strak ondergoed kan invloed hebben op de temperatuur van je testikels. Kies daarom liever voor loszittend ondergoed van natuurlijk materiaal zoals katoen of wol zodat de temperatuur rond de 34 graden blijft. Ook door lang zitten worden de zaadballen warmer, onderbreek daarom het zitten gedurende de dag. Daar gaat het volgende punt verder op in. 

  1. Beweeg voldoende

Wanneer je veel zit gedurende de dag kun je heel simpel al beweging toevoegen door om het uur even te bewegen. Dit kan een kleine wandeling zijn of sporten. Als je nu denkt daar heb ik geen tijd voor, denk bijvoorbeeld aan 1 minuut jumping jacks, lunges, squads, of even de trap op en neer. Dit helpt bij het gezond houden van je lichaam. Het is natuurlijk sowieso gezond om te sporten, dus focus daar ook op gedurende de week. 

  1. Ontspanning gedurende de dag

Wanneer het lichaam te veel stress ervaart gaat de energie naar het stresssysteem in plaats van naar de aanmaak van reproductiehormonen. Zorg daarom voor ontspanning in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen of een korte meditatie. Kies momenten op de dag waarop dit uitkomt in de planning en zet het alvast in de agenda. Zo maak je ruimte voor en is het makkelijker om het vol te houden. Denk hierbij aan kleine moment zoals bewust ademhalen in de auto onderweg naar je afspraak of wanneer je drinken gaat halen.

 

Er zijn dus een heleboel stappen die je kunt nemen om zaadcellen van betere kwaliteit aan te maken. Wil je graag persoonlijk advies hoe je je hormonale gezondheid kunt verbeteren of ben je benieuwd naar je hormonale status? Dan kun je hormoontest mannen doen voor meer inzicht en een duidelijk overzicht in het hormoonhuishouden. Onze orthomoleculaire therapeuten helpen je graag verder.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar