Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

prostaatgezondheid en vruchtbaarheid

Prostaatgezondheid en vruchtbaarheid

Gezondheid van de prostaat is belangrijk voor de vruchtbaarheid van de man. Vaak wordt dit orgaan over het hoofd geien, maar het is essentieel voor de algehele gezondheid van mannen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de vruchtbaarheid en de seksuele gezondheid van de man.

Wat doet de prostaat?

De prostaat is een kleine klier onder de blaas en speelt een belangrijke rol bij de productie van sperma. In de prostaat wordt een vloeistof aangemaakt die ervoor zorgt dat de zaadcellen kunnen overleven. Het zaadvocht beschermd, voedt en activeert de spermacellen. De prostaat heeft de vorm van een kastanje en bij volwassen mannen is dit ook ongeveer zo groot. Rondom de prostaat zet het prostaatkapsel, dit is spierweefsel en bindweefsel.

Prostaatgezondheid

Naarmate mannen ouder worden neemt de grootte van de prostaat toe. Dit is normaal, maar het kan leiden tot vervelende klachten. Het kan bijvoorbeeld de urinewegen samendrukken als het groeit, waardoor de urine stroom wordt belemmerd. Daarnaast kan het zorgen voor pijn. Ook kan er prostaatkanker ontstaan in de klierbuisjes. De kans op prostaatkanker neemt toe met de leeftijd en is de meest voorkomende kanker vorm bij mannen. Over de oorzaken van prostaatkanker lopen de onderzoeken nog. Vermoedelijk heeft het westerse eetpatroon met rood vlees, dierlijke vetten, weinig groente en fruit van invloed. Het mannelijke hormoon testosteron speelt in ieder geval een belangrijke rol

Testosteron en de prostaat

Testosteron is belangrijk voor de werking van de prostaat. Testosteron wordt voornamelijk door de zaadballen gemaakt en het hormoon is betrokken bij de normale groei en functie van de prostaat. Er is een verband tussen de niveaus van testosteron en prostaatkanker. Dit is een complex verband en wordt ook beïnvloed door bijvoorbeeld leeftijd en levensstijl. Daarnaast is testosteron ook belangrijk voor de productie van sperma in de testikels, het is van belang voor de aanmaak en rijping van zaadcellen. Het speelt dus een belangrijke rol in de vruchtbaarheid. Daarnaast heeft het hormoon invloed op een gezond libido en erectele functie.

Invloed op vruchtbaarheid

Wanneer de prostaat niet goed functioneert als gevolg van een ontsteking of andere aandoening, kan dit de kwaliteit en hoeveelheid sperma beïnvloeden. Dit kan vervolgens leiden tot verminderde vruchtbaarheid en problemen met conceptie.

Tips voor een gezonde prostaat

Een gezonde prostaat kun je ondersteunen door goed voor jezelf te zorgen. Afsluitend nog drie tips voor je om de gezonde prostaat te ondersteunen.

  • Eet gezonde voeding. Minimaal 500 gram groente en fruit per dag, gezonde vetten en voldoende eiwitten
  • Zorg voor voldoende beweging: elke dag minstens 30 minuten beweging
  • Geen alcohol en tabak: zorg dat je zo min mogelijke toxische belasting op je lichaam hebt door het minderen van alcohol en roken

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar