Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Rhodiola adaptogeen

Rhodiola als adaptogeen kruid bij stress

Rhodiola rosea, ook wel bekend onder de naam rozewortel, arctische wortel of gouden wortel, is een vetplant die onder meer groeit in IJsland, Groenland, Siberië en China. Rhodiola rosea wordt al meer dan 2000 jaar ingezet als kruidengeneesmiddel voor verschillende gezondheidsklachten. Rhodiola als supplement wordt bereid uit de verse wortelstok en wortels van de plant. Rhodiola is een van de meest bekende adaptogenen en aan het extract van de plant worden diverse gezondheidsondersteunende eigenschappen toegeschreven. Zo is rhodiola is onder meer gunstig bij vermoeidheid*en kan Rhodiola helpen bij het ondersteunen van het zenuwstelsel*.

Adaptogenen en stress

Rhodiola(extract) is een adaptogeen, een plantaardig kruid, wat zorgt voor een betere aanpassing (adaptatie) en meer veerkracht bij veranderende omstandigheden. Adaptogenen zijn kruiden die het lichaam helpen om evenwicht te vinden; dit noemen we de homeostase, wat betekent dat het vermogen van levende organismen om hun interne omgeving binnen bepaalde grenzen te reguleren vergroot, ondanks schommelingen of bedreigingen in de externe omstandigheden. Denk hierbij onder andere aan de bloeddruk, pH-waarde van het bloed, temperatuur en de bloedsuikerspiegel.

Het helpt zodanig het lichaam om te gaan met verschillende vormen van stress, zowel fysiek als mentale en emotionele stress, en helpt de algehele veerkracht en weerstand van het lichaam te vergroten.

Rhodiola als supplement

Rhodiola als supplement is over het algemeen veilig voor gebruik tot 3 maanden. Als Rhodiola echter opzettelijk wordt gebruikt om de lat steeds hoger te leggen, bestaat de kans op een burn-out. Het is dus belangrijk om intussen aan de oorzaak van je stress te werken en de Rhodiola als ondersteuner hierbij in te zetten.

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap concludeerde in een rapport uit 2011 over Rhodiola rosea dat (gestandaardiseerd) rhodiola-extract veilig is en, gekeken naar de traditionele toepassingen, kan worden gebruikt voor de tijdelijke verlichting van symptomen van stress zoals vermoeidheid en uitputting, gevoel van zwakte en stemmingsstoornissen.

(Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC), European Medicines Agency. Assessment report on Rhodiola rosea L., rhizoma et radix. EMA/HMPC/232100/2011)

Combineer natuurlijke middelen nooit op eigen initiatief met reguliere antidepressiva want dat is niet zonder risico. Laat je goed adviseren op interacties door een apotheker wanneer je Rhodiola wil combineren met je reguliere medicatie, zoals bijvoorbeeld slaapmedicatie of anti-depressiva.

Bij zwangerschap en het geven van borstvoeding is het niet aan te raden om Rhodiola in te zetten.
Omdat Rhodiola-extract meer energie geeft, kan het beter niet aan het einde van de middag en ’s avonds worden ingenomen.

 

 

* Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar