Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Vezels

Vezelrijk eten: het belang van vezels

In de wirwar van voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, nemen vezels een bijzondere plaats in. Deze onopvallende helden spelen een cruciale rol voor onze gezondheid en dagelijks welzijn. Laten we duiken in de wereld van vezels - wat ze zijn, waarom is vezelrijk eten belangrijk en in welke voeding vind je ze?

Wat zijn vezels?

Vezels zijn een vorm van koolhydraten die niet worden verteerd door het spijsverteringsstelsel. Ze komen voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, volle granen, noten en zaden. In tegenstelling tot andere koolhydraten worden vezels dus niet afgebroken en opgenomen in de bloedbaan, maar ze bereiken intact je maag en dunne darm en worden vervolgens door de darmbacteriën gedeeltelijk afgebroken in de dikke darm. Bij die afbraak komen stoffen vrij die onder andere de darmbeweging stimuleren en zijn dus van essentieel belang voor je spijsvertering.

We kunnen 2 soorten vezels onderscheiden, oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels, zoals de naam al aangeeft, lossen op in water. Deze vezels vormen een gelachtige substantie in de darmen, waardoor ze verschillende voordelen bieden.

1. Bloedsuikerregulatie

Oplosbare vezels vertragen de opname van suiker, wat kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

2. Cholesterolverlaging

Ze kunnen het LDL-cholesterolgehalte verlagen door galzuren te binden en uit het lichaam te verwijderen.

3. Verzadiging

Oplosbare vezels dragen bij aan een langer verzadigd gevoel, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. 

Voedingsmiddelen rijk aan oplosbare vezels zijn witlof, prei, aardpeer, artisjok, banaan, appel, asperges, ui en knoflook. Maar ook haver, noten, zaden en resistent zetmeel in aardappelen, bakbanaan en rijst bevatten oplosbare vezels. Resistent zetmeel wordt pas actief wanneer het eerst gekookt of opgewarmd is en daarna voor het eten minimaal 1x is afgekoeld.

Onoplosbare vezels

In tegenstelling tot oplosbare vezels lossen onoplosbare vezels niet op in water. Ze behouden hun structuur tijdens de spijsvertering en dit biedt weer andere belangrijke voordelen.

1. Verbetert de stoelgang

Onoplosbare vezels voegen bulk toe aan de ontlasting en versnellen de doorgang door het spijsverteringsstelsel, waardoor constipatie wordt voorkomen.

2. Darmgezondheid

Ze kunnen helpen bij het voorkomen van diverticulitis en andere darmproblemen.

3. Verbetert de opname van voedingsstoffen

Onoplosbare vezels dragen bij aan een gezonde darmomgeving, wat de opname van voedingsstoffen bevordert. Zo zijn vezels nodig om mineralen optimaal op te kunnen nemen.

Voedingsmiddelen rijk aan onoplosbare vezels zijn volkoren producten, zaden, noten, wortels en donkere bladgroenten. Maar denk ook pastinaak, pompoensoorten en diverse knollen. 

Vezelrijk eten is dus van belang voor een gezonde spijsvertering en kies dan bij voorkeur voor een variatie in oplosbare- en onoplosbare vezels. Het advies voor gezonde volwassenen is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels binnen te krijgen, maar sommige mensen krijgen nog geen 10 gram per dag binnen. De oermens, waar geen westerse ziektes bestaan, at 150 gram vezels per dag, uit groenten, stengels, bollen en knollen!

Vezels

Vezelrijk eten, welke voedingsmiddelen kies je?

Gevarieerde voeding, boordevol onderstaande voedingsmiddelen, helpen je om voldoende vezels binnen te krijgen.

Groenten en Fruit

Bladgroenten, bessen, appels en peren zijn rijk aan vezels en bevatten tevens belangrijke voedingsstoffen.

Volle Granen

Kies voor volkoren brood, rijst, pasta en quinoa om je vezelinname te verhogen.

Noten en Zaden

Amandelen, chiazaad en lijnzaad zijn uitstekende bronnen van vezels en gezonde vetten.

Peulvruchten

Bonen, linzen en kikkererwten zijn voedzame vezelbommen.

10 voedingsmiddelen met veel vezels

We zetten onze favoriete vezelrijke voedingsmiddelen voor je op een rijtje! 

  1. Chiazaad
  2. Lijnzaad
  3. Pruimen
  4. Linzen
  5. Gerst
  6. Spelt
  7. Haver
  8. Vijgen
  9. Amandelen
  10. Spruitjes

Conclusie

Vezels vormen de basis voor een gezond en goed functionerend lichaam. Door bewust te kiezen voor vezelrijke voedingsmiddelen, leg je de basis voor een gezonde spijsvertering, gewichtsbeheersing en algemeen welzijn. 

Denk er verder ook aan om voldoende water te drinken, het liefst buiten de maaltijd, want vezels werken het beste in combinatie met voldoende hydratatie. Maak vezels een belangrijk onderdeel van je dagelijkse voeding en ervaar de positieve impact op je gezondheid!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar