Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid?

Daar waar de één moeiteloos een zwangerschap doorloopt, heeft de ander te maken met tal van kwaaltjes en lijkt die grote roze wolk ver te zoeken. Eén van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes is misselijkheid. Kokhalzen, veel speeksel en braken zijn dan de orde van de dag en functioneren lijkt soms onmogelijk. Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid? Je leest het in deze blog.

Over zwangerschapsmisselijkheid

Maar liefst 70 tot 85% van de zwangere vrouwen krijgt te maken met misselijkheid tijdens de zwangerschap. Vaak nog voordat er ontbeten is, maar soms houdt dit gedurende de hele dag aan. Bij de meeste vrouwen verdwijnen deze klachten na de 12e of 16eweek van de zwangerschap, maar er zijn helaas ook gevallen waarbij zwangerschapsmisselijkheid 9 maanden lang blijft aanhouden. 

Ook zijn er vrouwen die extreem misselijk zijn en veel moeten braken. Bij circa 1 op de 100 zwangere dames is dit het geval en spreken we van Hyperemesis Gravidarum. Ernstige zwangerschapsmisselijkheid kan leiden tot gewichtsverlies, ondervoeding en uitdroging en daarom is het altijd van belang contact op te nemen met de verloskundige, gynaecoloog of huisarts!

De oorzaken van zwangerschapsmisselijkheid

Er zijn diverse factoren die de zwangerschapsmisselijkheid kunnen triggeren of veregeren, dit is voor iedere zwangere vrouw anders. We bespreken onderstaand een aantal mogelijke oorzaken.

  1. Tijdens de zwangerschap zijn veel vrouwen een stuk gevoeliger voor geuren dan anders en dit is niet voor niets! Je moet als zwangere namelijk op tijd een seintje krijgen wanneer voedingsmiddelen mogelijk gevaarlijk zijn voor de baby. Deze overgevoeligheid voor geuren kan er echter ook voor zorgen dat je begint te kokhalzen van de geur van koffie, gebraden vlees of wierook.
  2. Onstabiele bloedsuikerspiegel. Ervaar je misselijkheid na het eten van voeding met veel koolhydraten en suikers, maar minder vezels? Een onstabiele bloedsuikerspiegel kan zorgen voor vermoeidheid en misselijkheid na maaltijden die relatief veel koolhydraten en relatief weinig eiwitten en vetten bevatten.
  3. Organen hebben minder ruimte. Ben je met name misselijk in het derde trimester van de zwangerschap? Diverse organen, waaronder de maag, hebben minder ruimte door de groeiende baarmoeder en kunnen in de verdrukking komen. Een maag in verdrukking kan zorgen voor misselijkheid.
  4. Bij een twee- of meerlingzwangerschap wordt er meer van het zwangerschapshormoon HCG aangemaakt, wat een grotere kans op misselijkheid betekent.

Wat te doen tegen zwangerschapsmisselijkheid

Gelukkig zijn er diverse dingen die mogelijk jouw zwangerschapsmisselijkheid verminderen. Dit is een kwestie van proberen en ervaren wat werkt voor jou.

  1. Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Eet gedurende de dag kleinere maaltijden en zorg voor een goede balans in koolhydraten, vetten en eiwitten. Voeg naar hartenlust vezelrijke voeding toe, maar laat suiker het liefst zoveel mogelijk staan.
  2. Ervaar wat werkt voor jou. Normaliter zijn wij een voorstander van voldoende variatie in een voedingspatroon, maar wanneer je misselijkheid en braken ervaart is dit ondergeschikt. Zorgen appels en frambozen steevast voor een gevoel van braken, maar vallen pruimen en peren momenteel beter in de smaak? Dan varieer je deze weken even iets minder en geniet je vooral van die (gezonde) voeding die wel binnen blijft.
  3. Eet iets kleins voordat je opstaat. Ook een lege maag kan een gevoel van misselijkheid verergeren, dus leg standaard een kleine snack naast je bed. Dit kunnen droge crackers, een handje druiven of soepstengels zijn, ook hierbij geldt: ervaar wat werkt voor jou!
  4. Zorg voor voldoende vitamine B6. In sommige gevallen kan vitamine B6 helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Je vindt vitamine B6 met name in pompoenpitten, pistachenoten, zilvervliesrijst, zalm, hazelnoten en walnoten. Ook het gebruiken van een zwangerschaps multivitamine met voldoende vitmane B6 behoort tot de mogelijkheden, maar altijd in overleg met een verloskundige, gynaecoloog of huisarts.
  5. Gember staat bekend om zijn effectieve werking tegen misselijkheid en is dus zeker het proberen waard! Geraspte gember, gemberthee of in overleg met een arts een gembersupplement kunnen mogelijk jouw zwangerschapsmisselijkheid verminderen.
  6. Polsbandjes tegen misselijkheid. Wetenschappelijk bewezen is het nog niet, maar een zachte polsband die door middel van acupressuur geblokkeerde energiebanen vrijmaakt, wordt vaak gebruikt bij wagen- of zeeziekte en zijn ook veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Conclusie:

Er zijn diverse oorzaken én mogelijke oplossingen voor zwangerschapsmisselijkheid, maar het is een kwestie van proberen wat werkt voor jou. Voldoende rust, weinig stress en acceptatie is essentieel. Want net als veel andere zwangerschapskwaaltjes, dient ook misselijkheid als een berscherming voor moeder en kind.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar