Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Goede voornemen

Welk goede voornemen streef jij dit jaar na?

Goede voornemens: 32% van de Nederlanders heeft ze voor het nieuwe jaar. Slechts 8% van deze miljoenen mensen houdt ze vol. Na verloop van tijd maakt motivatie plaats voor berusting en gaat eerste je goede voornemen op de lange baan. We delen in deze blog graag 8 tips met je om je goede voornemens wél vol te kunnen houden.

Jouw goede voornemen, waar gaat het mis?

Dat goede voornemens mislukken bij 92% van de mensen, heeft een reden. Bij de meeste mensen die willen veranderen, blijft de instelling van het brein namelijk hetzelfde. Dat geldt daarmee ook voor hun patronen. Meer nog dan je zelf misschien denkt, wordt jouw dagelijkse handelen bepaald door de programmering van je onderbewuste systeem. Je doet wat je doet, omdat het in je brein verankerd ligt. Voordat je probeert om je eigen patronen te veranderen, is het daarom essentieel om te leren hoe je jouw brein beter aanstuurt.

Hebben goede voornemens dan geen zin?

Natuurlijk is er nog steeds niets mis met goede voornemens. Belangrijk is echter om te beseffen dat ze alleen kunnen slagen als je bereid bent om aan jezelf (en dus je eigen brein) te werken. Daarnaast kun jij je leven op elke willekeurige dag structureel gaan veranderen. Dat hoeft niet per se op 1 januari. Dat je dit moment uitkiest, komt omdat iedereen dat doet. Het is nu eenmaal de gewoonte die is vastgelegd in je hersenen.

8 tips om jouw goede voornemen wél vol te houden

1. Formuleer jouw ‘waarom’

Goede voornemens werken alleen als ze dicht bij jezelf liggen. Meer verdienen is bijvoorbeeld een prima voornemen, maar niet zodat je dan de dure auto kunt rijden die je collega ook heeft. Jouw goede voornemen moet gebaseerd zijn op een diep intrinsiek verlangen. Je wilt bijvoorbeeld meer verdienen, zodat je met je dochtertje kunt verhuizen naar een betere buurt en haar betere kansen kunt geven in het leven. Eigenlijk is het verbeteren van het leven van je kind dan het hogere doel. Meer verdienen is slechts het middel. Zorg dat je goede voornemens altijd herleidt tot je diepste waarom. Zo blijft het vuurtje van je motivatie ook na 1 januari branden.

2. Visualeer je goede voornemen

Een goed voornemen is meer dan een zin die je op oudjaarsavond met een volle mond van de oliebollen voor je uit mompelt. Je doel moet zó helder zijn, dat je het in je gedachten tot in de kleinste details kunt zien, voelen, horen en ruiken. Die techniek noemen we ook wel visualisatie. Visualiseren zorgt dat jouw hersenen je voornemen na enige tijd als nieuwe realiteit accepteren. Dat maakt het aanpassingsproces makkelijker.

Lees hier meer over de kracht van visualiseren.

3. Schrijf je goede voornemen op

Het herinneren van je goede voornemens is niet genoeg. Zelfs ze uittypen op een A4-tje of to do-lijstje geeft niet het beste resultaat. Met de hand werkt veel beter, zo concluderen verschillende onderzoeken. Wanneer je de letters van woorden met een pen met elkaar verbindt, worden je hersenen meer aangesproken dan tijdens typen (bij dat laatste selecteer je alleen letters in plaats van dat je ze zelf creëert).

4. Temper je verwachtingen

Je doelen mogen uitdagend, maar zorg ervoor dat ze wel realistisch zijn. Heb jij als goed voornemen om in januari 8 kilo af te vallen? Dan is het een flinke klap als de weegschaal na 14 dagen een gewichtsverlies van ‘slechts’ twee kilo laat zien. De verleiding om te stoppen met diëten is groot, want “het heeft toch geen zin”. Temper daarom je verwachtingen en stel kleine en realistische subdoelen. De kans dat je die behaalt is groter, waardoor ook je motivatie groter blijft. Succes smaakt naar meer!

5. Wees geduldig

Besef dat het tijd kost om een nieuwe gewoonte aan te leren. Experts spreken van een gemiddelde gewenningstijd van minimaal 30 tot 60 dagen. Daarna is de gewoonte geïntegreerd in je leven en voer je hem uit zonder erbij na te denken.

6. Verbeter je omstandigheden

Sommige dingen in je omgeving zijn zo normaal, dat ze bijna vanzelfsprekend zijn. Pontificaal voor de bank in je woonkamer staat bijvoorbeeld een grote televisie. Toch vraag jij je af waarom je zoveel moeite hebt om ’s avonds minder te Netflixen. Het antwoord ligt voor de hand: je maakt het jezelf te moeilijk. Hoe meer verleidingen er in je omgeving op de loer liggen, hoe moeilijker het volhouden van je goede voornemens is.

Richt je omgeving daarom slimmer in en vervang die afstandsbediening op de bankleuning door dat ene boek dat je altijd al wilde lezen. Verwijder ook die Netflix-app van je telefoon en stem de overblijvende apps af op je goede voornemens.

7. Krijg je omgeving mee

Met steun van je partner, vrienden en anderen, is het volhouden van je goede voornemens een stuk makkelijker. Je kunt rekenen op bemoedigende woorden als je het zelf even niet meer ziet zitten. Het uitspreken van je doelen brengt bovendien een stukje extra verantwoordelijkheid met zich mee. Je wilt na 14 dagen immers niet hoeven uitleggen waarom je jouw goede voornemens alweer hebt laten varen. Door dat beetje sociale druk geef je minder snel op.

8. Stuur tussentijds bij

De weg naar de top is niet altijd recht. Door omstandigheden loop je tussentijds vaak  weerstand op bij het volhouden van je goede voornemen. De truc is om niet op te geven en tussentijds bij te sturen waar nodig.

De weg ernaartoe mag veranderen, zolang je goede voornemens maar blijven.

Welk goede voornemen streef jij komend jaar na?

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar