Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

4 meditatie oefeningen om beter in slaap te kunnen vallen Charlotte Labee Supplements

4 meditatie oefeningen om beter in slaap te kunnen vallen

Steeds meer mensen hebben moeite met inslapen en/of doorslapen welke worden veroorzaakt door negatieve gedachten, stressvolle situaties en gepieker. Mediteren voor het slapengaan kan dit verhelpen!

Wat is meditatie?

Meditatie is een manier om uit je hoofd te raken en los te komen van je gedachten. Door te mediteren, geef je je brein namelijk het signaal dat het mag ontspannen, waarna je lichaam vanzelf zal volgen. En je kunt je vast voorstellen dat een ontspannen brein en lichaam veel makkelijker in slaap valt dan een brein en lichaam dat op volle toeren draait.

De effectiviteit van meditatie komt door het effect dat het heeft op je hersenen. Mediteren activeert namelijk je parasympathisch zenuwstelsel. Daarnaast stimuleert het de toename van specifieke hersengolven én vertraagt je ademhaling en hartslag. Tot slot heeft meditatie invloed op de aanmaak van rustgevende neurotransmitters en hormonen zoals GABA, serotonine en melatonine (ook bekend als je slaaphormoon).

4 meditatie oefeningen om je slaap te bevorderen

Mediteren kan op veel verschillende manieren. In dit artikel delen we een aantal technieken welke bekend staan om hun positieve effect op slaap en ontspanning.

1. Geleide meditatie

Een geleide meditatie kan je helpen om in de juiste state of mind te komen. Bij een geleide meditatie mediteer je op teksten die door iemand anders worden uitgesproken. Deze teksten kunnen variëren van een ademhalingsoefening tot bijvoorbeeld het uitspreken van affirmaties.

Geleide meditaties zijn te vinden op YouTube, Spotify en verschillende apps.

2. Mediteren met binaural beats

Met binaural beats kun je hersengolven zoals alfa- en thèta-golven stimuleren. Alfa-golven komen vaak voor tijdens dagdromen en ontspannen, terwijl thèta-golven meestal worden gemeten vlak voor het in slaap vallen of wakker worden. Door te luisteren naar deze binaural beats, welke onder andere te vinden zijn op YouTube en Spotify, creëer je rust en stilte in je hoofd waardoor je beter in slaap zult vallen.

3. Bodyscan meditatie

Wil je graag lekker in slaap vallen maar ratelt je hoofd maar door met boodschappenlijstjes en je taken voor de volgende dag? Een bodyscan is dan een heel fijne oefening om helemaal in het hier en nu te komen en je bewust te worden van je lichaam.

Tijdens een bodyscan maak je met je geest een scan van je hele lichaam, alsof je met een scanner heel langzaam van je kruin tot je tenen gaat. Door je te focussen op elke plek waar de scanner langskomt in je lichaam, ontdek je waar spanningen en pijntjes zich ophouden. Welke sensaties ervaar je? Voel je wellicht tintelingen in je vingers of een samengeknepen gevoel in je buik? Vaak zijn deze spanningen lichamelijke uitingen van geestelijke stress, die je door de bodyscan makkelijker kunt loslaten om vervolgens beter in slaap te kunnen vallen.

4. Dankbaarheidsmeditatie

Dankbaar zijn is één van de beste dingen die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld iedere dag 3 dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, maar je kunt ook een dankbaarheidsmeditatie doen om je dagelijks bewust te worden van de mooie dingen in je leven.

Benoem elke dag voordat je gaat slapen in gedachten meerdere dingen (minimaal 3) waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit mogen ook hele kleine dingen zijn. Door je dag positief te eindigen, zul je na verloop van tijd merken dat je steeds ontspannener in slaap valt. 

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar