Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Alles over binge eating Charlotte Labee Supplements

Alles over binge eating

Eetbuien is een veel voorkomende manier om een leeg gevoel, letterlijk en figuurlijk weg te eten. Gevoelens van stress, angst, verveling, eenzaamheid, depressieve gevoelens en een gebrek aan zelfvertrouwen kunnen aanzetten tot eetbuien. Het nadeel van eetbuien is dat het een ongezonde manier is om ons lichaam van brandstof te voorzien. Daarnaast komen na een eetbui vaak gevoelens als schaamte en teleurstelling naar boven, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Binge eating kun je vergelijken met een verslaving, je gaat opzoek naar een tevreden gevoel.

Wanneer doe je aan ‘binge eating’?

  • Wanneer je door blijft eten terwijl je vol zit, of het gevoel hebben dat je niet kunt stoppen.
  • Een gevoel van mentale ‘doofheid’ tijdens eetbuien, of je dissociëren tijdens het eten. Op deze manier besef je niet hoeveel je hebt gegeten.
  • Schaamte, depressieve gevoelens of jezelf willen straffen nadat je gegeten hebt.
  • Normale maaltijd porties eten in het openbaar, en een voorraad aanleggen om in je eentje thuis op te eten.
  • Moeite hebben om tevreden te zijn met je maaltijden.
  • Je dieet beperken, hierdoor word je hongerig en maak je na je gezonde maaltijden ongezonde en extreme voedingskeuzes.
Herken jij je in een aantal of alle bovenstaande punten? Houd er rekening mee dat dit bij iedereen kan verschillen in extremen.

Wat kun je doen?

Houd een journal bij

Ben je de hele dag bezig met eten op een ongezonde manier? Of ben je je volgende binge eating moment al aan het plannen? Pak je journal erbij en ga na wat er achter die gedachten schuilt. Ervaar je veel stress? Kijk je ergens tegen op? Mis je iets? Schrijf het op, en maak een opsomming van praktische manieren om dit probleem aan te pakken.

Drink kruiden thee

Bij de volgende eetbui ga bij jezelf na “heb ik nu echt eten nodig, of wil ik gewoon iets eten?” Soms geeft het wegslikken van eten een gevoel van voldoening. Het langzaam drinken van iets warms kan hierbij helpen.

Eet volwaardige maaltijden

Elke keer wanneer we iets eten, schiet onze bloedsuiker spiegel omhoog. Maar wanneer hetgeen je eet weinig voedingsstoffen bevat en juist veel suikers, daalt je bloedsuikerspiegel vervolgens extreem met een energie dip als gevolg. Tijdens zo'n energie dip kies je sneller voor meer ongezonde en suikerrijke voeding.
Lees in dit artikel hoe je je bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden.

Ademhalingsoefening

Wanneer je een eetbui voelt aankomen, is het goed om bij jezelf te leren voelen welke gedachte en emotie deze eetbui triggert. Ga niet weg van je gevoel, maar ga de confrontatie aan. Alles mag er zijn. Een ademhalingsoefening is een mooie manier om te leren voelen en bij jezelf in te checken.
Leg je handen op je buik en adem naar je handen toe. Probeer je uitademingen langer te maken dan je inademingen. Herhaal dit dagelijks.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar