Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Darmgezondheid: meten is weten! Charlotte Labee Supplements

Darmgezondheid: meten is weten!

Happy gut, happy life! Onze darmgezondheid vertelt ons een hoop over hoe het er met onze algehele gezondheid voorstaat. Ze worden niet voor niets ons tweede brein genoemd. Ben jij benieuwd waarom onze darmen zo belangrijk zijn? Hoe we de darmgezondheid meten? En hoe je de darmen ondersteunt? Orthomoleculair -en darmtherapeut Marieke Kok legt het je in dit artikel uit.

Darmen als spiegel van onze gezondheid 

In de gezondheid van het lichaam speelt de darmflora (ook wel darm microbioom genoemd) een belangrijke rol. De darmflora werkt samen met het immuunsysteem, als deze gezond is prikkelt deze het immuunsysteem. Maar een gezonde darmflora zorgt ook voor een goede spijsvertering, dat wij onze voedingsstoffen goed op nemen.

De darm kan uit balans raken waar neer er in de darm te veel bacteriën zitten die hier niet in grote getalen horen te zitten. Als deze verkeerde bacteriekoloniën te groot worden kunnen ze ook klachten veroorzaken, dit komt door de afvalstoffen die deze bacteriën produceren. Deze klachten kunnen zich in allerlei manier uiten, denk aan: hoofdpijn, opgeblazen gevoel, huidklachten, vermoeidheid, obstipatie en vele andere klachten. Het is dus heel belangrijk dat we onze darmflora versterken en onze voeding goed op orde hebben.

Meten is weten!

Omdat onze darmgezondheid zó belangrijk is bieden wij jou ook de mogelijkheid om je darmen te laten onderzoeken. Want hoe staat het er nou echt voor met jouw darmgezondheid?

In het onderzoek kunnen we niet alleen zien of er veel goede of slechte bacteriën aanwezig zijn, maar ook welke bacteriestam bij jou bijvoorbeeld overheersend is. Ook kunnen we zien hoe de spijsvertering werkt en of er bijvoorbeeld te veel vet of eiwit aanwezig is in de ontlasting. Daarnaast laat het onderzoek zien hoe het er met de gezondheid van je darmslijmvlies voor staat, of er ontstekingsmarkers aan staan en welke dit dan zijn. Verder heeft jouw darmflora invloed op bepaalde gezondheidsrisico’s, deze laat de test zien. We krijgen zo te zien hoe het er met jouw darmgezondheid voor staat en kunnen op deze manier gericht voeding- en leefstijladvies geven.

Zó ondersteun je je darmen

Hoe belangrijk onze darmgezondheid is zal inmiddels wel duidelijk zijn. Hoe jij voor je darmen zorgt heeft een enorme invloed op je darmgezondheid. Geen idee waar je moet beginnen? Ik heb een aantal belangrijke tips voor je op een rijtje gezet:

  • Vermijd suiker, koffie en alcohol; hier wordt je darmflora niet blij van.
  • Eet gevarieerd en volgens het seizoen; haal je groente en fruit het liefst bij de lokale boer.
  • Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor de darmen, Omega 3 werkt ontstekingsremmend.
  • Creëer een gezond milieu in de darmen door lekker veel antioxidanten te eten; denk aan alles met kleur en smaak zoals bessen en zaden.
  • Zorg voor voldoende inname van vetoplosbare vitaminen, dit zijn vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K.
  • Voldoende vocht houdt je ontlasting soepel; drink voldoende water, kruidenthee en soep
  • Zorg voor voldoende vezels, super belangrijk voor je darmgezondheid. Wissel hierbij af tussen oplosbare en onoplosbare vezels. Onoplosbare vezels zijn vezels waar je lekker op moet kauwen (denk aan brocolli, wortelen, noten etc.) De oplosbare vezels zijn vooral pompoen, zoete aardappel, pastinaak etc. Bouw het innemen van meer vezels langzaam op, hier moeten je darmen even aan wennen.
  • Overweeg een pre/probiotica supplement bestaande uit 8 verschillende levende organismen.

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar