Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Voeding met vitamine D

In welke voeding zit vitamine D?

Vitamine D is een van de belangrijkste vitaminen voor een goede lichamelijke en mentale gezondheid. De zon is voor de meeste mensen verreweg de grootste bron van deze essentiële voedingsstof, maar helaas wordt onze dagelijkse blootstelling aan zonlicht in de wintermaanden sterk verminderd. Gelukkig kunnen we vitamine D ook uit voeding halen.

Extra belangrijk tijdens de winter

Wetenschappers schatten dat mensen maar liefst 66% tot 90% van hun vitamine D binnenkrijgen uit zonlicht. Met name voor Nederlanders en andere noordelijke bevolkingsgroepen daalt dit percentage drastisch in de winter. Niet alleen is zonlicht in de wintermaanden schaars, maar ook gaan mensen vanwege de minder comfortabele omstandigheden een stuk minder vaak naar buiten.

De verminderde blootstelling aan zonlicht in de winter vergroot het risico op een vitamine D-tekort. Dit geldt voor iedereen, maar zeker als je een getinte of donkere huid hebt. In dat geval maak je namelijk nog minder vitamine D uit zonlicht aan. Inname van deze stof uit voeding of suppletie is dan ook de beste manier om een lagere vitamine D-spiegel in de winter te compenseren.

Uit welke voeding kun je vitamine D halen?

Voeding bevat vitamine D2 (ergocalciferol) of vitamine D3 (cholecalciferol). Ergocalciferol is plantaardig en komt in de natuur voor in bepaalde paddenstoelen en schimmels. Cholecalciferol daarentegen is de dierlijke vorm. Vitamine D3 wordt een stuk beter opgenomen dan vitamine D2 en is daarom de vorm die je het beste kunt innemen. Je vindt vitamine D3 vooral in:

  • Zalm
  • Haring
  • Forel
  • Makreel

In mindere mate vind je vitamine D3 ook terug in:

  • Eieren
  • (Orgaan)vlees
  • Halvarine
  • Margarine
  • Bak- en braadproducten 

Vegetarisch of veganistisch of ben je geen fan van vis?

Eet jij vegetarisch of veganistisch of ben je gewoonweg geen fan van vis? In dat geval moet je in de wintermaanden extra waken voor een vitamine D-tekort. Je kunt dit op een makkelijke manier voorkomen door een vitamine D3-supplement te gaan slikken. Je weet dan zeker dat je voldoende van deze stof binnenkrijgt en ook nog eens in de best opneembare vorm voor je lichaam.

Ben jij benieuwd of je een vitamine D-tekort? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk orthomoleculair consult of maak gebruik van ons gratis supplementadvies!

Winkelmand

Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
Geen producten meer beschikbaar