Deze site wordt niet ondersteund door jouw browser. We raden je aan te switchen naar een andere browser.

Vraag nu jouw gratis supplementenadvies aan!

Gezonde darmen

Prebiotica en probiotica voor gezonde darmen?

Gezonde darmen krijgen steeds meer aandacht en dat is niet voor niets. Gezonde darmen en een goed werkende spijsvertering is van essentieel belang voor onze algehele gezondheid. Maar wat zijn prebiotica of probiotica en welke rol spelen zij in een goede darmgezondheid? Je leest er meer over in deze blog.

Gezonde darmen en een goede spijsvertering

Onze darmgezondheid speelt een hele belangrijke rol in onze algehele gezondheid. De darmen worden daarom ook wel vaker het tweede brein genoemd. In het spijsverteringskanaal bevindt zich maar liefst 80% van ons hele immuunsysteem. Onze spijsvertering gezond houden heeft dus hoge prioriteit! En daarvoor is het nodig om de goede en slechte bacteriën in de darmen in balans te brengen. Het binnenkrijgen van de juiste pre -en probiotica is hierbij van belang. Maar wat zijn dat eigenlijk?

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Ze helpen bij het bestrijden van infecties en ondersteunen het lichaam in het opnemen van voedingsstoffen. Die kunnen we goed gebruiken dus!

In ons hele spijsverteringsstelsel vinden we zo’n 1.000 verschillende bacteriën, ieder mens draagt maar liefst 1,5 kilo (!) aan bacteriën met zich mee! Probiotica vinden we in onze voeding. Het dagelijks binnenkrijgen van voldoende probiotische voedingsmiddelen kan de spijsvertering verbeteren, het immuunsysteem ondersteunen, de gezondheid van de huid verbeteren en zorgen voor meer energie. 

Wat zijn prebiotica?

Naast probiotica hebben we ook prebiotica, die dienen als voeding voor ons microbioom – alle bacteriën in onze darmen. Ze worden door bacteriën in de dikke darm afgebroken, dit noemen we fermentatie. Prebiotica dienen dus eigenlijk als voeding voor onze bacteriën. De meeste prebiotica vinden we in vezels waardoor ze bijdragen aan een gezonde stoelgang.

Eén van de grootste verschillen met probiotica? Prebiotica bevatten géén levende bacteriën en probiotica wel! Daarnaast ondersteunt prebiotica als het ware probiotica, omdat ze de al aanwezige goede bacteriën versterken.

Heb ik een tekort aan pre- probiotica?

Het is belangrijk te weten dat álle processen in ons lichaam invloed op elkaar hebben. Heb je een tekort aan pre -en probiotica? Dan is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak, waar komt het vandaan? Je kunt bij ons een darmtest laten doen of een orthomoleculair therapeut met je mee laten kijken.

  Een tekort aan pre- en probiotica kun je snel oplopen als je te veel suiker, granen, chemicaliën, medicatie en antibiotica binnenkrijgt.

  Voeding rijk een probiotica en probiotica

  Je weet inmiddels dat de darmbacteriën super belangrijk zijn voor je gezondheid! Daarom is ook het binnenkrijgen van voldoende pre -en probiotische voedingsmiddelen van belang. Het eten van veel biologische groenten en fruit is belangrijk voor de darmgezondheid, maar we hebben een aantal specifieke voedingsmiddelen voor je uitgelicht.

  Voedingsmiddelen rijk aan probiotica

  • Zuurkool
  • Kefir
  • Kimichi
  • Kombucha

  Voedingsmiddelen rijk aan prebiotische vezels:

  Het ruim eten van groenten en fruit is vooral belangrijk. Minimaal 400 gram groenten is het uitgangspunt. Daarnaast bevatten de volgende voedingsmiddelen veel prebiotische vezels:

  • Noten
  • Peulvruchten
  • Bananen
  • Uien
  • Asperges
  • Prei

  Wil je wekelijks tips, oefeningen, recepten, kortingsacties en meer in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze inspiratie nieuwsbrief en ontvang €5,- korting op je eerste bestelling! 

  Winkelmand

  Yes! Jouw order heeft gratis verzending! Besteed nog €40 voor gratis verzending in NL
  Geen producten meer beschikbaar